
Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro 2016, ediția cu numărul 31, sunt deja istorie.
„Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine“, spune un pasaj din jurământul olimpic, care îl citează pe mentorul și părintele edițiilor moderne ale Jocurilor Olimpice, Pierre de Coubertin.
În decursul acestui an, am omagiat în paginile revistei noastre câteva femei campioane care și-au depășit limitele atât în sport, cât și în viață.
Sportul educă și disciplinează, creează caractere care știu să lupte cu onestitate și fairplay până la obținerea victoriei. Nu întâmplător l-am parafrazat pe Alexandre Dumas în titlu: cele patru fete de aur din scrima românească sunt o adevărată echipă,fiind conștiente că fără devotamentul și sinceritatea fiecăreia dintre ele reușita nu este posibilă.
Aurul pentru România la Jocurile Olimpice de la Rio a fost cucerit de echipa feminină de spadă, care a învins China cu 44 la 38 în finala competiţiei. Este prima și unica medalie de aur a României la aceste jocuri olimpice.
Bătălia pe planșă împotriva chinezoaicelor nu a fost ușoară. Merită să ne amintim scorul, după fiecare releu (RELEU 1: Ana Maria Popescu−Yujie Sun 1-0; RELEU 2: Simona Pop−Anqi Xu 4-4; RELEU 3: Simona Gherman−Yiwen Sun 4-2; RELEU 4: Simona Pop−Yujie Sun 1-3; RELEU 5: Ana Maria Popescu−Jialu Hao 4-0; RELEU 6: Simona Gherman−Anqi Xu 7-5; RELEU 7: Loredana Dinu−Jialu Hao 3-2; RELEU 8: Simona Gherman−Yujie Sun 6-9; RELEU 9: Ana Maria Popescu−Anqi Xu 14-13.
Despre emoția acelor competiții s-a scris mult și frumos. Revista FEMEIA. le aduce un omagiu pentru victorie, dar și pentru ceea ce sunt ele dincolo de planșă, cu și fără spadă, fetelor POWER. Le cinstim cu atât mai mult în această lună a unității naționale pe ele, fetele de aur ale României.
Le mulțumim Anei Maria Brânză (Popescu), Loredanei Dinu, Simonei Gherman și Simonei Pop pentru victorii și socotim că reprezintă un model social real pentru orice femeie care își dorește victoria, nu doar în carieră, ci și în viață, rămânând totodată ea însăși. Iată, tocmai de aceea, în cele ce urmează, povestea pe scurt a fiecăreia dintre aceste femei de aur.
ANA MARIA POPESCU − Întotdeauna am fost o fire băiețoasă
Care e primul gând atunci când iei spada în mână?
Primul cuvânt care îmi vine în gând este „muncă“, apoi, „împlinirea visurilor“. Pentru că, până la urmă, spada este obiectul muncii mele și cea care m-a ajutat de-a lungul timpului să-mi împlinesc visurile mele, dar și pe ale celor din echipă.
Succesul și notorietatea au gust?
Au gust bun și te storc de energie. Este un rol care vine odată cu reușita. Un rol pe care îl accepți și ți-l asumi ori nu. Nu este ușor pentru un sportiv de performanță, care o bună perioadă din an stă izolat în cantonament și concentrat pe antrenamente, să fie aruncat într-o lume total necunoscută, în care nu are repere și se simte nesigur.
Un sportiv de performanță are copilărie? Cum au fost începuturile?
Da, are! Și are o copilărie frumoasă! Sunt și excepții, în cazul gimnasticii, când pregătirea este începută la o vârstă foarte fragedă. Dar, în rest, micuții merg la sport și se joacă, socializează, își fac prieteni… ce poate fi mai frumos pentru un copil?! Pentru mine, copilăria petrecută în sala de scrimă a fost o perioadă minunată la care m-aș întoarce cu drag! Fie și doar pentru faptul că atunci nu aveam obiective de îndeplinit și cea mai mare pedeapsă consta în câteva zeci de genuflexiuni.
Feminitatea, cu atuurile ei simple, unghii, coafură, machiaj, are loc pe planșă?
Pentru unele sportive, da. Sunt cochete și pe planșă. Nu este cazul meu! Întotdeauna am fost o fire băiețoasă. Am descoperit oja și rujul după vârsta de 20 de ani. Bineînțeles, sunt evenimente care îți impun o anumită ținută, dar pentru asta există specialiști. Eu nici măcar nu îndrăznesc să mă pensez singură, atât de talentată sunt!
Cum pot face o echipă care să funcționeze spre elită patru femei tinere, frumoase, ambițioase?
Patru femei care au în spate o armată de bărbați! Deși noi suntem cele care apar în concurs, cei din spatele nostru duc greul de cele mai multe ori și le mulțumim prea puțin pentru asta. Lucrăm în această formulă de ani buni și ne-am dat seama că doar împreună putem face echipa să funcționeze. Fiecare dintre noi are un rol bine definit. Ne respectăm, chiar dacă nu petrecem timp împreună în afara sălii de scrimă, iar acest lucru cântărește foarte mult în atingerea obiectivelor.
Mai ai timp de hobby-uri? Dar de o carte, un film, un spectacol?
Dacă îți dorești cu adevărat, găsești timp și pentru micile plăceri. Niciodată pe cât ți-ai dori, asta e clar! Întotdeauna am o carte pe noptieră când sunt în cantonament sau la concurs și, ori de câte ori am ocazia, merg la cinema sau la teatru. Mi-aș dori să găsesc mai mult timp și pentru pictură, deși sunt încă la stadiul de „mâzgălit“.
Ai timp de shopping? Cam ce cauți prin magazine?
De când cu shoppingul online, rar trec pragul magazinelor. Mi-e mult mai comod și practic. Oricum, niciodată nu mi-a plăcut să petrec ore în șir în cabina de probă. Nu același lucru se întâmplă când intru în magazinele de decorațiuni interioare. Acolo m-aș plimba zile în șir.
Care este piesa vestimentară la care ții cel mai mult?
Un trenci primit în dar de la soțul meu. Am suferit foarte mult când nu am mai găsit măsura potrivită, dar a făcut el o „magie“ și dorința mi s-a împlinit.
Visul tău neîmplinit este…
Dacă mă gândesc la viața personală, faptul că nici după un an nu am plecat în luna de miere. Pe plan profesional… sunt încă medalii care îmi lipsesc!
Care este reversul medaliei?
Rămân în continuare regretele că, în clipe importante din viață, nu am fost alături de familie și cei apropiați. Faptul că am pierdut momente. Dar când urci pe podium există doar medalie, fără revers!
- Născută: 26 noiembrie 1984, București
- Înălțime: 1,75 m
- Greutate: 63 kg
- Armă: spadă
- Mână: stângace
PALMARES
Jocuri Olimpice
- Aur Rio de Janeiro 2016 pe echipe
- Argint Beijing 2008 individual
Campionate Mondiale
- Aur Paris 2010 pe echipe
- Aur Catania 2011 pe echipe
- Argint Moscova 2015 pe echipe
- Bronz Lisabona 2002 individual
- Bronz Catania 2011 individual
- Bronz Budapesta 2013 pe echipe
- Campionate Europene
- Aur İzmir 2006 pe echipe
- Aur Kiev 2008 pe echipe
- Aur Plovdiv 2009 pe echipe
- Aur Sheffield 2011 pe echipe
- Aur Zagreb 2013 individual
- Aur Strasbourg 2014 pe echipe
- Aur Montreux 2015 pe echipe
- Argint Kiev 2008 individual
- Argint Zagreb 2013 pe echipe
- Argint Toruń 2016 individual
- Bronz Sheffield 2011 individual
- Bronz Toruń 2016 pe echipe
SIMONA DEAC − Scrima este meseria mea
Care e primul gând atunci când iei spada în mână?
Hmmm, spada întotdeauna a însemnat foarte mult pentru mine, este meseria mea. După familie, a fost cel mai important și marcant lucru din viața mea. Acestei arme îi pot mulțumi pentru foarte multe.
Succesul și notorietatea au gust?
Eu am considerat întotdeauna că scrima este meseria mea, locul meu de muncă. Mă gândesc că fiecare om căruia îi aduce plăcere ceea ce face încearcă să dea 100% din el la locul de muncă. Asta am făcut și eu în scrimă. M-am bucurat de succesul nostru ca echipă, am fost extrem de fericită și împlinită, dar atât. Nu îmi place să mă gândesc la notorietate, nu acest lucru este important. Eu sunt aceeași persoană care a fost înainte de rezultatele sportive, nu vreau să mă schimb, sunt doar extrem de fericită și împlinită.
Un sportiv de performanță are copilărie? Cum au fost începuturile?
Copilărie mai are, cât de cât. Adolescență și tinerețe − nu prea. Eu am început scrima la vârsta de 9 ani, sub îndrumarea antrenorului Csiszar Francisc, în sala de scrimă din Satu Mare. Ambii mei frați mai mari au făcut scrimă, era normal ca surioara cea mică să dea pe la sala de scrimă. Mai ales că, în Satu Mare, este un sport foarte popular. Așa, simplu, a început totul.
Feminitatea, cu atuurile ei simple, unghii, coafură, machiaj, are loc pe planșă?
Cu machiajul și coafura cam greu, sinceră să fiu. La antrenamente și la concursuri, purtăm masca de scrimă pe cap, care ar strica orice încercare de machiaj sau coafură. Eu una am fost coafată și machiată doar la evenimentele importante din viața mea, adică la nuntă și la Starea civilă. În schimb, unghiile au fost dintotdeauna slăbiciunea mea, îmi place să am oje de culori închise, să fie în contrast cu costumul de scrimă, care este alb.
Cum pot face o echipă care să funcționeze spre elită patru femei?
Eu sunt cea mai nouă persoană din această echipă, fac parte din ea abia din 2012. Dar începând din 2008 am fost lângă fete, lângă echipa de la Londra, și pot să declar că pentru mine a fost mult mai ușor, am avut de la cine învăța cum este o adevărată echipă, cum se poate ca patru fete, adunate din întreaga Românie, să reușească să formeze o echipă pentru un țel comun. Doar în acest mod puteam reuși să ajungem pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu înțelegere și unitate. Secretul nostru este unul foarte simplu: am înțeles că nu putem decât împreună. Deci nu e un secret așa de mare.
Mai ai timp de hobby-uri? Dar de o carte, un film, un spectacol?
Hobby-uri care necesită foarte mult timp nu am, din păcate. Dar îmi place foarte mult să citesc, iar drumurile lungi și cantonamentele și mai lungi treceau mult mai ușor cu o carte bună. De asemenea, îmi place mult să merg la cinema, dar mă informez înainte despre film, nu intru la un film oarecare, îmi place să știu despre ce este vorba în el. Spectacolele m-au atras dintotdeauna, dar cel mai mult îmi place la teatru. Cam astea au fost hobby-urile pe care am reușit să le am trăind în sportul de performanță.
Ai timp de shopping? Cam ce cauți prin magazine?
Sunt o femeie mai aparte. Nu îmi place shoppingul, chiar deloc, aș spune. Am nevoie de câteva zile în care să mă pregătesc să merg la shopping. Probabil că de vină sunt cei doi frați mai mari, care m-au învățat cum să fac shopping (râde). Prin magazine caut mai ales haine sport, consider că e defectul meseriei.
Care este piesa vestimentară la care ții cel mai mult?
Aș spune că la trening. Nu pot să zic că am o piesă vestimentară care îmi place cel mai mult. Cam tot ceea ce îmi cumpăr îmi place foarte mult și mă atașez de fiecare. Chiar dacă sunt… doar niște haine.
Visul tău neîmplinit este…
Visul meu neîmplinit… sunt 3 copii care să ne umple casa cu pașii lor gălăgioși.
Care este reversul medaliei?
Reversul medaliei? După un asemenea rezultat la Jocurile Olimpice de la Rio, parcă totul e mai ușor. Dar trebuie să recunosc că este o medalie foarte muncită, am plâns foarte mult pentru această medalie, m-am rugat și mai mult pentru ea, am visat la ea, am suferit pentru ea. Am renunțat și am făcut multe compromisuri atât eu, cât și familia mea, câteodată mai ușoare, alteori foarte grele, dar, cu toate astea, mă consider o norocoasă că munca mea, a noastră, a întregii echipe a fost răsplătită. Suntem norocoase că în viața asta munca noastră a dat roade. Deci reversul medaliei, care este truda a 18 ani de performanță, are acum un gust mai dulce, după cele amare dinaintea câștigării ei.
- Născută: 25 decembrie 1988, Satu Mare, România
- Înălțime: 1,78 m
- Greutate: 62 kg
- Țară România
- Armă spadă
- Mână stângace
PALMARES
Jocuri Olimpice
- Aur Rio de Janeiro 2016 pe echipe
Campionatul Mondial
- Argint Moscova 2015 pe echipe
- Bronz Budapesta 2013 pe echipe
- Campionate Europene
- Aur Strasbourg 2014 pe echipe
- Aur Montreux 2015 pe echipe
- Argint Zagreb 2013 pe echipe
- Bronz Montreux 2015 individual
- Bronz Toruń 2016 individual
LOREDANA DINU − Mă definește feminitatea
Care e primul gând atunci când iei spada în mână?
Pot fi mai multe, în funcție de situație: pot avea gândul acela de încântare, cu senzația că e o spadă reușită, montată perfect și potrivită cerințelor mele, dar mai poate fi și gândul că spada este ca o continuare a brațului meu și formăm un întreg.
Succesul și notorietatea au gust?
Nu consider că am ajuns la un nivel de succes sau notorietate care să îmi schimbe viața, însă mă bucur de fiecare moment în care observ că oamenii respectă sportul și apreciază munca aflată în spatele rezultatelor noastre. De cele mai multe ori, nu se vede drumul anevoios pe care îl parcurg sportivii până la atingerea rezultatelor de excepție.
Un sportiv de performanță are copilărie? Cum au fost începuturile?
La școala la care învățam, „Ștefan Velovan“, din Craiova, au venit antrenorii de la scrimă pentru a face selecții. Fără să știu ce reprezintă acest sport, am ridicat și eu mânuța să merg la scrimă, deoarece înainte veniseră antrenori de la baschet și de la volei și nu mă selectaseră, întrucât nu eram prea înaltă. Așa a început povestea mea cu scrima… Din acel moment, am înlocuit preocupările copilăriei cu un program riguros de școală și antrenamente.
Feminitatea, cu atuurile ei simple, unghii, coafură, machiaj, are loc pe planșă?
Feminitatea mă definește. De multe ori, transformam fără să îmi dau seamă unele mișcări din antrenament în altele mai feminine și fetele se amuzau pe seama mea. N-aș putea fi altfel. În afara planșei, am trecut toate de la statutul de copile la cel de adolescente și apoi la cel de femei, fiecare perioadă având atuurile ei.
Cum pot face o echipă care să funcționeze spre elită patru femei?
Am format o echipă puternică dând dovadă de maturitate, inteligență, susținere reciprocă, determinare și angajament total, dar mai ales având încredere una în cealaltă și în valoarea noastră ca întreg.
Mai ai timp de hobby-uri? Dar de o carte, un film, un spectacol?
Make-upul este o pasiune a mea mai veche și îmi place să exersez frecvent. În ultimul timp, cărțile de dezvoltare personală mi-au stârnit interesul. Muzica, de asemenea, este foarte importantă pentru mine, mă relaxează, dar mă și ajută să intru în starea de competiție, să mă energizez. În rest, când mai prind un moment liber, îmi văd familia sau prietenii.
Ai timp de shopping? Cam ce cauți prin magazine?
Întotdeauna găsesc timp pentru shopping. Fetele mă cunosc, am o răbdare de nedescris. De aceea, de cele mai multe ori, merg singură la cumpărături pentru a mă bucura de moment. Planul de acasă însă nu este niciodată același cu cel din magazine, mai tot timpul mă întorc cu piese vestimentare în plus față de ceea ce îmi propusesem inițial.
Care este piesa vestimentară la care ții cel mai mult?
Cred că o jachetă de piele întoarsă este preferata mea. Dar îmi plac foarte mult și pantalonii de piele.
Visul tău neîmplinit este…
Nu știu dacă îl pot numi vis neîmplinit, însă faptul că tata nu a apucat să mă vadă campioană olimpică mă întristează enorm. Mi-ar fi plăcut să îl fac mândru și să îi ofer această bucurie.
Care este reversul medaliei?
Reversul medaliei… numeroasele momente în care am lipsit din sânul familiei sau de lângă prieteni și nu am reușit să îi susțin, faptul că uzura fizică și problemele de sănătate își spun deseori cuvântul, consumul psihic, care a fost foarte mare în cariera mea, pot reprezenta împreună un revers al medaliei, însă tinerețea de acum și energia nu mă lasă să mă gândesc prea mult la partea nevăzută a sportului de performanță. Poate mai târziu voi gândi altfel!
- Născută: 2 aprilie 1984, Craiova
- Înălțime:1,68 m
- Greutate: 58 kg
- Armă: spadă
- Mână:dreptace
PALMARES
Jocuri Olimpice
- Aur Rio de Janeiro 2016 pe echipe
Campionate Mondiale
- Aur Paris 2010 pe echipe
- Aur Catania 2011 pe echipe
- Argint Moscova 2015 pe echipe
- Campionate Europene
- Aur İzmir 2006 pe echipe
- Aur Kiev 2008 pe echipe
- Aur Sheffield 2011 pe echipe
- Aur Montreux 2015 pe echipe
- Argint Legnano 2012 pe echipe
- Bronz Toruń 2016 pe echipe
SIMONA GHERMAN − Spada face parte din tot ce însemn eu
Care e primul gând atunci când iei spada în mână?
Atunci când iau spada în mână, mă simt stăpână pe mine, știu că, orice piedică mi s-ar pune, eu sunt capabilă să o rezolv, spada face parte din tot ce însemn eu.
Succesul și notorietatea au gust?
Succesul are un gust minunat și toată cariera am alergat după el, încercând să am cele mai bune rezultate la toate competițiile la care am participat.
Un sportiv de performanță are copilărie? Cum au fost începuturile?
Din punctul meu de vedere, un sportiv are copilărie, dar depinde ce înțelegem prin copilărie. Și noi ne-am jucat la antrenamente, numai că am fost puțin mai responsabili de mici, deoarece am fost învățați că, atunci când este vorba de muncă, nu dăm înapoi, iar când e vorba de distracție, o facem la fel de bine. Eu îmi aduc aminte cu drag de începuturi, de cantonamentele grele pe care le aveam, dar în același timp și de năzbâtiile pe care le făceam împreună cu colegii. Nu consider că am făcut un sacrificiu, totul a meritat.
Feminitatea, cu atuurile ei simple, unghii, coafură, machiaj, are loc pe planșă?
Sunt femeie și îmi place să fiu cochetă și îngrijită tot timpul. Din păcate, natura sportului nostru și echipamentul pe care îl purtăm nu ne permit aceste lucruri. E dificil să mânuiești spada cu unghiile lungi, motiv pentru care întotdeauna am purtat unghiile tăiate scurt. Coafura nu ar avea nici un sens atât timp cât am masca pe cap, iar machiajul ar fi mai mult un chin decât un lucru plăcut atâta vreme cât s-ar scurge pe față.
Cum pot face o echipă care să funcționeze spre elită patru femei?
Femeile, din punctul meu de vedere, sunt foarte luptătoare și, din fericire, noi patru ne-am întâlnit pe o planșă de scrimă. Dorința, devotamentul, dar și caracterul diferit al fiecăreia dintre noi ne-au ajutat la crearea uneia dintre cele mai de temut echipe de scrimă din lume. Când vorbesc despre echipa noastră, nu pot să fiu modestă și rezultatele noastre mă susțin.
Mai ai timp de hobby-uri? Dar de o carte, un film, un spectacol de teatru?
Chiar dacă suntem foarte mult plecate de acasă, noi ne putem face timp și pentru micile noastre plăceri. De exemplu, în cantonamente, în duminica liberă putem ieși la teatru sau la cinematograf, iar atunci când suntem în autocar, tren sau avion, este momentul ideal pentru a citi o carte.
Ai timp de shopping? Cam ce cauți prin magazine?
La competițiile din străinătate, ne facem timp și pentru o sesiune de shopping, pe fugă, ce-i drept, dar important este că de nicăieri nu plecăm fără o rochiță, un pantalon. De obicei, frecventez magazinele pentru copii deoarece, de când o am pe Teodora, nu mă întorc acasă fără un cadou pentru ea.
Care este piesa vestimentară la care ții cel mai mult?
Nu am o piesă vestimentară favorită, dar pot spune că, atunci când vreau să mă simt confortabil, optez pentru un pantalon sport.
Visul tău neîmplinit este…
Sunt o femeie fericită: până în momentul de față, tot ceea ce mi-am propus am realizat, deci nu pot vorbi despre un vis neîmplinit.
Care este reversul medaliei?
Reversul medaliei este că am fost nevoită să stau foarte mult timp departe de familie și de cei dragi.
- Născută: 12 aprilie 1985, București
- Înălțime: 1,70 m
- Greutate: 55 kg
- Armă: spadă
- Mână: dreptace
PALMARES
Jocuri Olimpice
- Aur Rio de Janeiro 2016 pe echipe
Campionate Mondiale
- Aur Paris 2010 pe echipe
- Aur Catania 2011 pe echipe
- Argint Moscova 2015 pe echipe
- Campionate Europene
- Aur Kiev 2008 pe echipe
- Aur Plovdiv 2009 pe echipe
- Aur Sheffield 2011 pe echipe
- Aur Legnano 2012 individual
- Aur Strasbourg 2014 pe echipe
- Aur Montreux 2015 pe echipe
- Aur Toruń 2016 individual
- Argint Legnano 2012 pe echipe
- Bronz Strasbourg 2014 individual
- Bronz Toruń 2016 pe echipe
Articol preluat din ediția de decembrie 2016 a revistei Femeia.
Text: Ivana Iancu
Foto: Alex Gâlmeanu
Stilist: Luminița Făurescu
Machiaj: Dana Petrina
Coafură: Ioana Nadoleanu