
Daca inca nu te simti prea sigura pe tine, iti propunem cateva mici schimbari care, alaturi de acele lucruri care i-au determinat pe sefii tai sa-ti acorde increderea, vor contribui din plin la desavarsirea imaginii pe care vrei s-o impui.
1. Atributiile sunt din ce in ce mai numeroase, iar nivelul de responsabilitate a crescut semnificativ. Reactioneaza in consecinta. Crezi ca este cazul sa-ti vezi linistita de treaba si te opresti la ceea ce este absolut necesar? Oricum, ai mai mult de lucru, iar din moment ce ai obtinut avansarea, inseamna ca esti destul de apreciata si fara sa depui eforturi suplimentare. Sau iti asumi de bunavoie sarcini in plus, in incercarea de a demonstra ca poti duce mai mult? Noi am optat pentru a doua varianta. Cu siguranta ca sefii tai se asteapta sa aduci un suflu proaspat, sa te implici la cel mai inalt nivel in toate activitatile care au legatura cu postul tau. Raspunde provocarii, nu cobori standardele si nu da nimanui ocazia sa se indoiasca de alegerea facuta. Poate ca e momentul sa afli de ce esti cu adevarat in stare si sa-ti depasesti limitele.
2. Relatia cu sefii si colegii – ce, cum si cat ar trebui revizuit? Noul tau statut te aduce mult mai des in preajma sefilor. Esti constienta de valoarea ta profesionala si acest lucru trebuie sa se observe: fiecare intilnire poate deveni un foarte bun prilej de a-ti expune proiectele. Inarmeaza-te cu tact si cu argumente solide si spune ce ai de spus. Nu-i o catastrofa daca propunerile tale nu sint imediat acceptate. Poate ca doar momentul a fost nepotrivit si ar fi pacat pentru tine ca, peste o luna, aceeasi idee expusa de altcineva sa se transforme intr-un proiect de succes al firmei.
In acelasi timp, nu neglija vechile prietenii, mai ales atunci cind fostii colegi au devenit actualii subalterni. Poate ca nu mai ai timp sa iesi cu fetele in pauza de masa ori sa analizati impreuna ofertele de reduceri de la Mall, dar incearca macar sa ajungi la traditionala iesire in oras, in ziua de salariu. In fond, excelentele relatii dintre voi v-au transformat dintr-o gasca vesela in cea mai puternica echipa din firma.
3. Obiceiurile mai putin potrivite – la cosul de gunoi! In epoca post-promovare tu esti aceeasi, statutul tau nu! De dragul lui, lucreaza putin la imagine. Daca specificul postului impune o anumita tinuta vestimentara, lasa jeansii, tricourile si pantofii sport sa se odihneasca pana in weekend. Ar fi pacat sa ratezi un pranz cu sefii si cu cel mai important client al firmei pentru ca nu esti imbracata corespunzator.
In plus, incep sa-ti fie (aproape) interzise micile bucurii care inainte spargeau monotonia unei zile de lucru, precum conversatiile telefonice prelungite cu mama sau cu prietenele din afara firmei, „sfertul academic” acordat de doua ori pe saptamina, la inceputul programului, sau navigatul pe Internet in cautarea unor informatii extra-serviciu.
4. Gestionarea crizelor – ar putea fi chiar punctul tau forte. Oricit de bine ar merge lucrurile intr-o organizatie, momentele de criza sunt inevitabile si ii afecteaza in primul rand pe cei obligati sa gaseasca solutii. Incearca sa renunti la obiceiul de a da fuga la cei mai sus plasati – pentru ca oricum nu mai tine figura – si sa te descurci singura. Din moment ce problemele au aparut in departamentul tau, toata lumea se asteapta ca tot acolo sa se si rezolve. Respira adinc, analizeaza situatia pe toate partile, urmeaza-ti instinctul (detectorul tau de pericol te va avertiza cu siguranta daca pleci intr-o directie gresita) si propune cea mai convenabila solutie. Ar fi o demonstratie perfecta a modului in care intelegi sa-ti asumi responsabilitatea si sa-ti continui maturizarea profesionala.