
Dulce-i concediul, dar grea revenirea la programul de zi cu zi… Cum facem ca trecerea să ne fie mai ușoară?
Toate cunoaștem acest scenariu: deschidem ușa casei, după multe zile petrecute la mare, pe plajă, la munte sau în orașul preferat, iar bucuria că ne aflăm din nou în spațiul nostru familiar este umbrită brusc. Trebuie să despachetăm, să pregătim copiii pentru a doua zi, să facem de mâncare. Viața normală își reintră în drepturi, dar tu te simți un pic deprimată. Nu te speria, nu ești singura, iar senzația pe care o ai a primit chiar și un nume de la psihiatrii americani. Suferi de tulburarea de readaptare după vacanță.
Prelungirea vacanței
Readaptarea la viața obișnuită poate fi uneori extrem de dificilă. Psihologii clinicieni care tratează această tulburare în mod frecvent spun că oamenii se simt mai mult sau mai puțin prinși în capcană acasă și la serviciu. Sfârșitul vacanței seamănă de multe ori cu o perioadă de doliu care poate dura zile, săptămâni sau chiar luni. De fapt, oamenii sunt în doliu după libertatea pierdută la întoarcerea acasă.
Mulți fac schimbări radicale după vacanțe pur și simplu pentru că nu pot suporta să se întoarcă la rutina obișnuită, pe care o percep ca pe un fel de închisoare. De altfel, mulți se simt alți oameni în concediu. Este ca și cum sinele lor adevărat are ocazia să se manifeste nestingherit, iar asta le oferă o stare de bine și de fericire. De aceea, la întoarcere ei rememorează săptămâni întregi ce au făcut în zilele libere. În plus, îi deranjează foarte mult fiecare amănunt neplăcut din casă: dezordinea din camera copilului, vasele nespălate din bucătărie, cărțile care nu stau ordonat în bibliotecă.
Psihologii recomandă să nu te concentrezi pe lucrurile negative. Cel mai bine, spun ei, este să profiți de concediu pentru a face schimbări pozitive, chiar dacă minore, în viața ta. O vacanță este un bun prilej pentru a reflecta la ce nu-ți place în viața ta. În plus, când te întorci din vacanță, poți veni decisă să schimbi acele aspecte neplăcute. Nu este nevoie de schimbări radicale, ci mai degrabă este vorba despre îmbunătățiri în acele domenii care te nemulțumesc. Adu acasă lucruri care ți-au plăcut în vacanță: poate fi vorba despre un obiect vestimentar atrăgător, de o carte, de orice îți amintește de vacanță.
Poți veni chiar cu obiceiuri plăcute din concediu. De exemplu, dacă te trezeai devreme și luai cafeaua pe malul mării, poți începe ziua cu o cafea și acasă, deși nu-ți stătea în fire. Când te întorci acasă, adoptă unele dintre ritualurile care ți-au făcut vacanța mai frumoasă și vei vedea că, în acest fel, vei avea o adiere din starea de vacanță chiar la tine acasă. Poți face fotografii cu locurile care-ți plac pe care să le înrămezi și atârni pe pereții de acasă sau la birou, astfel încât, atunci când le privești, să–ți reactivezi instantaneu senzația de libertate pe care ai trăit-o.
Ca vacanța și întoarcerea acasă să fie la fel de plăcute, există lucruri la îndemână pe care le poți face foarte ușor.
Înainte de vacanță
Triază și ordonează sarcinile pe care le ai în ordinea importanței și după termenul limită. Fă o listă scurtă cu priorități urgente pe care le vei avea de îndeplinit în săptămâna de după vacanță. De asemenea, fă și o listă cu lucruri plăcute pe care ai de gând să le faci după revenirea din vacanță. În felul acesta, vei aștepta cu nerăbdare întoarcerea.
Când setezi e-mailul pentru răspunsul automat că ești în concediu, selectează data de întoarcere astfel încât să fie cu câteva zile după ce te-ai întors de fapt. În felul acesta, vei avea la dispoziție 2-3 zile de acomodare în care te readaptezi la ritmul de acasă. De asemenea, amână și activitățile din timpul liber cu trei până la șapte zile. Astfel, la întoarcerea acasă, nu vei avea nimic urgent de făcut.
După vacanță
Mai ai câteva zile libere, așa că le folosești pentru a face puțină ordine prin calculator sau în casă. Întoarcerea din concediu este un moment bun pentru a da hainele vechi, a dona cărțile în plus, a aerisi casa. Poți merge la un film într-o zi sau la o plimbare prin parc.
Dacă după toate aceste lucruri încă te simți ușor deprimată, nu te neliniști: asta înseamnă că în vacanță ai reușit să te deconectezi complet. Ai răbdare cu tine, vei vedea cum, în scurt timp, vei începe să planifici următoarea vacanță.
Citește și:
Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com