
Intra in pielea personajului. Te pregatesti sa tii un discurs important? Elibereaza-te de stres, de gandurile negre, de galceava de aseara cu administratorul de bloc… Rupe-te de realitate si intra in lumea personajului tau. Pentru un numar de zile mari, vizualizeaza-te ca pe un actor profesional de succes.
Repeta. Ai un interviu pentru o slujba de vis? Pregateste-ti „reprezentatia” pana in cele mai mici detalii. Repeta-ti textul de prezentare in fata oglinzii – te va ajuta sa-ti slefuiesti limbajul trupului. De asemenea, asigura-te ca ai pregatit cate un raspuns inteligent pentru fiecare intrebare incuietoare. Cele mai bune replici sunt cele studiate cu asiduitate.
Improvizeaza. Evenimentele profesionale nu vin la pachet cu un sufleur. Daca discutia ia o intorsatura pe care nu ai prevazut-o, adapteaza-ti abordarea din mers. Nu te crampona de formulele prestabilite.
Adopta o tinuta mandra. Gandeste-te la starurile hollywoodiene care pasesc semet pe covorul rosu. Pe taramul profesional, lucrurile sunt similare: oamenii cu tinuta atrag privirile si se incununeaza cu lauri. Nu sta cocosata si adusa de spate, nu-ti tarsai picioarele cand intri intr-o incapere, nu-ti tintui privirea in podea…
Fa-ti o iesire memorabila. A cazut cortina? Ai avut un succes nebun? Revino pentru un bis, doua, dar nu zabovi prea mult pe scena, ci lasa-ti audienta sa tanjeasca dupa urmatoarea intalnire. Deci, retrage-te la timp, adica in plina glorie!
Regleaza-ti vocea. Monotonia este o metoda sigura prin care iti plictisesti partenerii de discutie. Ca sa eviti asta, verifica-ti inflexiunile vocii si elimina extremele: nu raspunde la telefon cu voce pitigaiata si intrebatoare, intra pe frecvente moderate si imbratiseaza tonuri prietenoase, deschise dialogului. Vocea ta va rezona firesc si convingator.
Fii perseverenta. Daca ai o tinta clara, nu te lasa pana nu-ti atingi scopul. Esti scoasa afara pe usa? Intra pe fereastra. Ti se respinge o idee? Reformuleaz-o, imbunateste-o si supune-o din nou atentiei sefului tau. Consecventii obtin intotdeauna ceea ce-si propun.
Afiseaza entuziasm. Vorbesti in reluare, fara nici un chef, pe ton obosit si apatic. Pai, daca nici tu nu crezi ce spui, cum vrei sa te creada ceilalti?! Cu avantul asta n-ai putea sa convingi nici un copil sa intre intr-o cofetarie, darmite sa persuadezi un client mofturos sa imbratiseze initiativele tale! Fii optimista si vorbeste cu insufletire, ca si cand ai povesti despre prima ta escapada la mare.
Nu cersi. Vrei sa determini un client sa apeleze la serviciile tale de traducere? Chiar daca intreaga ta existenta profesionala ar depinde de asta, nu-i arata ca esti disperata. Poate ca obtii un contract de mila; dar, pe termen lung, nimeni nu ar vrea sa se asocieze cu oameni slabi. Asadar, camulfeaza-ti pledoaria pe castigurile si pierderile interlocutorilor tai – nu pe ale tale.
Invata sa te vinzi. Gandeste-te ca ai de vandut produsul X – doar ca X esti chiar tu. Pregateste-te sa-ti faci reclama. Scenariul iti apartine, dar ai grija sa nu uiti calitatile care te definesc si te fac unica
Pune intrebari. La un interviu, nu astepta sa vina intrebarile doar din directia angajatorilor. Chestioneaza-i la randul tau, fii curioasa, roaga-i sa-ti limpezeasca nelamuririle. Candidatii muti sunt descalficati din start: sunt molcomi, n-au initiativa. Ti s-a cerut un proiect? Daca n-ai inteles ce ai de facut, fa-ti o lista cu intrebari si stabileste o intrevedere cu seful tau. Va fi placut impresionat sa vada ca nu esti interesata sa bifezi un proiect de mantuiala.
Invata sa respiri. Vrei sa spui ceva, dar te trezesti in pana de respiratie – e ca si cum ti-ar scrie in frunte ca esti „s-t-r-e-s-a-t-a”. In plus, daca respiri precipitat, creierul primeste mai putin oxigen si va functiona mai putin eficient. Ca sa prinzi schema, invata de la moderatorii TV: respira adanca ori de cate ori ai ocazia – intre propozitii, in timp ce „mingea” e in terenul interlocutorilor tai. E simplu: iei aer si vei fi mai calma, relaxata si stapana pe situatie.
Taci strategic. Fa pauze in discurs. Nu mitralia si nu te grabi sa spui ceva doar ca sa umpli o sincopa in conversatie. Tacerile nu sunt deloc stanjenitoare, ba dimpotriva, graitoare.
Ia notite. Te intrebi mereu de ce tot poarta gazetarii carnetelul acela proverbial, peste tot pe unde merg. Fie ca esti la birou, in metrou sau acasa, noteaza-ti ideile care iti dau tarcoale: inspiratia vine si nu se mai intoarce niciodata. Ai o sedinta? Noteaza-ti punctele discutate de pe ordinea de zi. Stim ca-ti merge mintea struna, dar ce e negru pe alb… e clar.
Verifica informatiile din mai multe surse. In lumea profesionala, informatiile circula cu o viteza ametitoare, iar atentia la detalii e cruciala.Ti-a ajuns la ureche o stire importanta pentru evolutia firmei? Inainte de-a o impartasi in sedinta, verifica-i autenticitatea – niciodata nu-ti baza argumentatia pe zvonuri, barfe sau vorbe-n vant.
Ajuta-ti colegii. Nu, nu te indemnam sa votezi la doua maini, dar daca unul dintre colegii tai e presat de un deadline urgent si tu il poti ajuta, nu ezita. Iti va intoarce serviciul cand te astepti mai putin.
Ia cuvantul. Prezentarile publice, discursurile sunt ocazii onorante, dar si groaznic de stresante. Trebuie sa stii ca cine nu vorbeste, nu castiga nimic. Invata cat poti de multe despre arta oratoriei si, la urmatoarea sesiune de comunicari, trece-ti numele pe lista vorbitorilor.
Fii populara. Colegii s-au strans la o cafea si discuta ultimele stiri mondene? Nu sta intr-un colt, dispretuitoare. Intra in vorba! IT-istii pregatesc o petrecere-surpriza? Pune umarul. Stii un banc nou? Impartaseste-l vecinilor de birou. Arata-le ca faci parte din echipa, ca esti de gasca – nu un robot necuvantator. Popularii au parte de voturile colegilor.
Fa aliante. Studiaza sferele de influenta, bisericutele si adera si tu la o grupare bine cotata si profesionista. Apartenenta ta la aceasta tabara iti va asigura spatele la bine si la greu.
Fii diplomata. Ti-ai dat demisia? Nu te infiinta in biroul fostului tau sef, cu o falca-n cer si una in pamant, reprosandu-i cate-n luna si-n stele. Spune-i cu calm de ce pleci, dar lasa in urma ta o usa deschisa si loc de buna ziua.
Ia o pauza. Nu, nu trebuie sa motai ca distinsii parlamentari in scaunul de la birou. Dar, macar o data pe ora, ridica-te si fa cateva exercitii de stretching. Iesi la o scurta plimbare pana la cafeneaua din colt sau, daca nu poti parasi sediul, da o tura prin firma. Uneori, o pauza e tot ceea ce ai nevoie ca sa mergi mai departe. Cu succes!