Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Gentile care te poarta in lume

Gentile care te poarta in lume

„Prima mea carte poştală am luat-o în urmă cu foarte mult timp dintr-un album al bunicii. Era o vedere cu Mickey Mouse, alb-negru, din anii ’30, trimisă de bunica tatălui meu din călătoria ei la Disneyland. În timp, am adunat peste 150 de vederi, iar pentru colecţia Postcards am păstrat doar ceea ce m-a inspirat mai mult“, explică designerul.

Salutări din Berlin, Constantinopol, Paris, Bucureşti

Călătoriile reprezintă tema generală a acestei colecţii de genţi, iar vederile folosite, piese din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, sunt cu imagini din Berlin, Constantinopol, Paris, Bucureşti, Las Palmas şi Cannes. Cum să le rezişti, în special acum, la început de sezon de plecat în lume, în concedii mai lungi sau mai scurte?!

Fiecare vedere în parte este imprimată pe material textil, care, după măsurători precise făcute de Oana, ajunge pe faţa genţii. Un plic din colecţia Postcards se poate realiza în maximum două săptămâni, la comandă. Deocamdată, colecţia de plicuri are şase imprimeuri, cărora li se vor adăuga, în foarte scurt timp, patru vederi. Nu peste multe zile însă, genţile mici Poscards şi cele tip poştaş vor fi completate de o serie de genţi mai mari, cu alte printuri, promite Oana.

Oana nu ştie câte genţi a creat până acum, dar sigur a atins ordinul sutelor, deşi nu a lucrat niciodată în serie, iar majoritatea pieselor sunt unicat.

La fel de multe sunt cele care i-au cumpărat genţile. Modele pe care poţi să le admiri pe pagina ei de Facebook, 3127, sau direct la showroom. Piesele au preţuri cuprinse între 250 şi 450 de lei, în funcţie de materialele folosite şi de mărime.

Există două mari categorii de oameni: cei cărora le place ceea ce fac şi nu stau cu ochii pe ceas cât sunt la serviciu şi cei cărora nu le place nicicum ceea ce fac şi lucrează fiindcă n-au încotro. Fericiţi cei dintâi (care, pare-se, sunt în minoritate în ultimii ani)! Oana Lazăr – tipa zâmbăreaţă şi relaxată pe care am cunoscut-o într-o zi de aprilie – este unul dintre oamenii fericiţi care merg la birou cu chef de muncă şi care nu se plâng de orele suplimentare, ba nici nu-şi dau seama când zboară timpul. Biroul Oanei este un atelier dintr-o casă veche de pe strada Mircea Vulcănescu din Capitală. Ultima colecţie de genţi a Oanei – botezată Postcards, cu genţi-plic cu vederi ce-ţi fac mintea să zboare la vacanţa mare – m-a convins că merită să-i facem o vizită la atelierul cu minunăţii.

Brandul cu două numere 

Pasiunea pentru genţi a avut-o dintotdeauna – ca orice femeie! –, dar dragostea pentru ele s-a născut în facultate, când a conceput prima sa colecţie. Din păcate, doar pe hârtie. Absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“, secţia design vestimentar, şi a Universităţii de Arte din Bucureşti, aceeaşi secţie, Oana şi-a zis că n-ar fi rău să treacă de la simplele schiţe la o dragoste mai veche – lucrul cu pielea naturală. Cu zece ani de studii de design în spate şi câţiva ani de experienţă în industria textilă, a pus pe picioare foarte uşor ceea ce avea să devină afacerea de astăzi. Dar să lucrezi cu piele naturală, din care să faci obiecte frumoase, utile şi trainice şi care să se vândă bine nu a fost atât de uşor pe cât părea. „Prima geantă a venit la pachet cu multe greutăţi şi încurcături, admite ea zâmbind. La început, nu ştiam cum se lucrează pielea, aşa că primele modele nu au ieşit aşa cum mi le imaginam. A durat ceva până când am învăţat câteva dintre secretele acestui domeniu; pe unele le aflu şi astăzi, după aproape şapte ani de când am început să fac genţile 3127“, mărturiseşte Oana. O întreb cum de s-a oprit la acest nume ciudat pentru brandul ei. „ Sunt două numere norocoase ale mele – 31 şi 27. Atâta tot!“, îmi răspunde numaidecât.

Colecţionara de cărţi poştale

Oana se ocupă de întregul proces de creaţie a genţilor 3127, de la schiţe şi măsurători până la fabricaţie. Foloseşte materiale dintre cele mai diverse, de la goblenuri, tapiserii şi textile la linoleum, acetofan şi piele; o inspiră călătoriile sale prin lume, cărţile sau muzica şi „accesorizează“ mereu orele de lucru din atelier cu un ceai aromat şi o muzică bună.

„Nu există un tipar al unei zile de lucru la mine în atelier: pe lângă crearea modelelor noi, lucrul la comenzi şi documentarea noilor colecţii, planurile stabilite se pot schimba destul de uşor, spune designerul. Uneori apar comenzi urgente, alteori se decalează termene, mai vine câte o clientă la showroom sau o prietenă la un ceai. Dar, deşi foarte încărcate, zilele mele sunt plăcute de fiecare dată.“ Colecţia de plicuri Postcards este cea mai nouă serie de genţi gândite de Oana şi s-a dovedit un real succes de la prima piesă scoasă în lume. „Îmi doream de aproape trei ani să fac această colecţie cu genţi decorate cu vederi şi scrisori, dar am tot căutat varianta cea mai potrivită pentru imprimare. Tatăl meu este colecţionar de antichităţi, printre care şi cărţi poştale, iar eu nu am rămas imună la această pasiune“, îmi spune Oana, care colecţionează – în special din târguri de peste hotare – şi genţi vintage.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns