Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Ghid financiar > Gestionarea bugetului pentru a face economii

Gestionarea bugetului pentru a face economii

gestionarea bugetului

Oricine își dorește să facă economii și multe persoane se întreabă „unde le-au dispărut banii”, iar gestionarea corectă a bugetului este importantă pentru a deține controlul asupra banilor tăi și pentru a rezolva astfel de probleme.

Întocmește un plan pentru bugetul personal

Organizarea bugetului

Împarte venitul lunar astfel:

50% pentru costurile de trai – chirie, întreținere, utilități, transport, mâncare etc.
30% pentru pasiuni, haine noi, produse de machiaj, coafor, ieșiri în oraș etc.
20% pui deoparte – acestea sunt economiile.

Păstrează toate chitanțele și facturile timp de o lună, pentru a vedea exact pe ce cheltui banii. Astfel, vei știi pe ce cheltui mai mult decât ai vrea.

Pentru a-ți fi mai ușor, folosește un tabel ca acesta, unde să notezi toate cheltuielile. Adaptează-l situației tale și notează chiria, întreținerea, ratele, utilitățile, transportul, mâncarea (nu uita de cea pentru animalele de companie), îngrijirea personală – totul.

Scapă de cheltuielile inutile

După ce ai identificat care sunt acestea, încearcă să le reduci cât mai mult posibil. De exemplu, te poți vopsi acasă în loc să mergi la coafor, folosește mai des transportul în comun sau mergi pe jos în loc să consumi benzina de la mașina personală, folosește produse naturale pentru îngrijirea părului și a tenului etc.

Fă cumpărături în mod inteligent

Profită de reduceri și oferte, alege produsele la ambajale mai mari (sunt mai ieftine), nu cumpăra haine sau accesorii decât dacă ai nevoie (și verifică întâi grupurile de Facebook sau site-urile precum OLX, unde poți cumpăra produse la un preț mult mai scăzut) și nu evita magazinele second hand.

Profită de aplicații

Există numeroase aplicații gratuite pentru smartphone care te pot ajuta să îți gestionezi mai bine bugetul personal. Citește mai multe despre ele AICI.

 

Citește și: 10 metode istețe pentru a face economii

Citește și: Cumpărături inteligente cu un buget redus

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns