
Cu siguranta exista domenii in care poti fi deasupra mediei. Facand o introspectie, vei descoperi unde anume excelezi si poti cere sefilor noi sarcini sau mutarea intr-un post care sa-ti ofere mai multe satisfactii. Beneficiile sunt de partea ambelor „tabere”- angajati si angajatori.
Pentru cei care nu reusesc sa se descopere, exista firmele de resurse umane care au variate metode de a descoperi afinitatile si calitatile unui potential angajat si il pot indruma spre anumite domenii in care sa speculeze la maximum calitatile „din dotare”. Claudia, 31 de ani, a fost numita seful departamentului de vanzari dupa evaluarea unei firme de recrutate. „Chiar si eu am fost surprinsa de numirea in post. Nu constientizam ca sunt capabila de acest lucru”, marturiseste ea.
O alta posibilitate de a afla ce ti se potriveste ar fi sa-ti intrebi apropiatii (prietenii, colegii) care sunt punctele tale forte pe care le sesizeaza ei si vei vedea ca opiniile lor sunt aproape la fel si merg intr-o directie anume. Intr-acolo va trebui sa-ti indrepti si tu atentia. Daca azi prietena ta iti spune ca te pricepi de minune sa vorbesti in public, maine un coleg de serviciu iti spune la fel, apoi mai auzi acelasi lucru si de la alte persoane din jurul tau, e cazul sa uiti departamentul de resurse umane in care lucrezi si sa te reprofilezi pe un job care sa-ti puna la munca talentele de oratoare.
Concentreaza-ti fortele acolo unde trebuie
Degeaba incerci sa fii cea mai buna intr-un domeniu in care nu excelezi! Cu siguranta vor fi altii mai buni ca tine, care sunt facuti pentru jobul respectiv. De cate ori nu ai auzit: „Esti cam timida, ar trebui sa-ti imbunatatesti calitatile de orator” sau „Ai multe idei, dar esti foarte dezordonata”. Ei bine, si ce-i cu asta? Nu-i nici o tragedie. De acord, trebuie sa te perfectionezi in mod continuu, dar asta nu inseamna sa te irosesti in activitati ce n-au nici o legatura cu vocatia ta.
Scopul tau este sa-ti imbunatatesti calitatile, nu sa-ti pierzi timpul si energia in domenii in care nu sunt sanse sa devii cea mai buna. Ghideaza-te dupa principiul „decat putin din toate, mai bine totul in domeniul in care te pricepi cel mai bine”. Intr-o societate de consum nu ajuta nimanui faptul ca esti polivalenta pentru ca sigur nu vei reusi sa-ti canalizezi fortele intr-o anume directie. Asculta-ti instinctul si mergi incotro te indreapta el. Nu te ghida dupa succese razlete, ci doar dupa cele frecvente, ele ascund marile talente. Calitatile apar in mod constant si nu te tradeaza, ele sunt parte din tine si nu te vor parasi niciodata.
Cuvintele care te fac „vizibila”
Poate ca n-ai tinut cont niciodata de asta, dar vocabularul pe care-l folosesti spune multe despre tine si despre ceea ce comunici celorlalti. E un mod de a te pune sau nu in valoare. Daca stii cum sa jonglezi cu vorbele, vei putea fi mult mai convingatoare. Ti se spune ca esti o tipa tipicara si meticuloasa? Argumenteaza ca esti foarte precisa si de incredere. Ti s-a reprosat ca esti o tipa agresiva? Ei bine, de fapt, esti o luptatoare si o tipa competitiva. Seful iti zice ca esti o seducatoare? Nu, tu nu flirtezi, ci doar iti exersezi carisma. Vezi ca se poate sa intorci vorba in favoarea ta?