Esti aici
Femeia.ro > Carieră > În pași de dans chinezesc cu Carmen Alona Shuilian

În pași de dans chinezesc cu Carmen Alona Shuilian

Adolescentă fiind, a cumpărat o carte despre călătoria primului român în China, Nicolae Milescu. Apoi a descoperit Taijiquano străveche artă chineză care preamărește armonia în mișcare. Acum, Carmen Alona Shuilian a pus bazele școlii Taiyin, parte din Academia de Arte Asiatice.

Am cunoscut-o pe Carmen în urmă cu doi ani. Căutam o activitate potrivită pentru fetițele mele, care să implice mișcare, dar să excludă violența. Dansurile de societate erau prea plicticoase pentru micuțele mele energice, iar cele moderne implicau mișcări nepotrivite pentru vârsta lor. Așa am ajuns pe site-ul Artasia – Academia de Arte Frumoase, unde am descoperit cu entuziasm un modul special: Cursuri Taiyin – Arta Modelării Feminine. Am ales pentru fetițe secțiunea de dans chinezesc, iar ele au fost încântate peste măsură.

Între arta creației și arta feminității

Este mică de statură, cu părul lung și negru adunat sus, într-un coc simplu. E genul de om care pare că și-a găsit drumul în viață și este gata să împărtășească și altora din preaplinul propriilor experiențe spirituale. Poves-tea ei a început cu o carte. După ce a citit pe nerăsuflate opera ilustrului diplomat român, Carmen a început să-și dorească să călătorească. „Mi s-a părut impresionant cum un român din secolul al XVII-lea, spătarul Nicolae Milescu, a explorat acele ținuturi, necunoscute până atunci europenilor. Mai târziu, printr-un concurs de împrejurări fericite, am aflat despre Taijiquan, care pentru mine era pe-atunci doar primul cuvânt cunoscut în limba chineză. Atunci, mi-am dorit să înțeleg. M-a fascinat acest domeniu al culturii chineze care desemnează cel mai înalt principiu filosofic al vieții (Taiji) exprimat printr-o formă de mișcare cu caracter marțial și, în același timp, benefic sănătății“, îmi spune Carmen.

Așadar, pasiunea pentru Asia a început atunci când și-a dat seama ce bogăție spirituală reprezintă tradiția milenară din această parte a lumii. La început, s-a simțit atât de atașată de această țară, încât credea că doar aici își poate găsi fericirea. „Acum știu că pot fi fericită oriunde. Iubesc China la fel de mult, dar mi-e bine și aici, pe pământul rădăcinilor mele.“

Anii petrecuți în China au ajutat-o să înțeleagă că principiul Taiji se regăsește nu doar într-o formă de mișcare, ci în toată cultura și tradiția Chinei. Chinezii mai numesc acest principiu Dao, sau calea naturală, mersul firesc al lucrurilor. Este vorba de armonia contrariilor, a extremelor, denumite yin și yang. „Cea mai puternică expresie a acestor contrarii în realitatea de care noi suntem conștienți sunt femeia și bărbatul, simbolul căutării reîntregirii, armoniei, unității.“

Învățăminte transpuse în practică

Așa a început să se gândească ce reprezintă ea ca femeie în această lume, cum se poate cunoaște mai bine, cum se poate împlini ca om. „Am înțeles că femeia are specificul ei, propriul drum, diferit de cel al bărbatului, dar care poate fi străbătut în deplină armonie cu acesta. Suntem ca două fațete ale aceleiași monede. Fiecare are propriul design, dar valoarea monedei este una singură.“ Au urmat ani de practică, de studii, de experimente și, la un moment dat, a apărut ocazia să împărtășească toate aceste lucruri. Așa a luat ființă proiectul Taiyin – Arta Modelării Feminine, creat pentru a inspira alte femei în drumul lor spre autocunoaștere. Aici, femeile sau fetițele (există diferite grupuri, pe categorii de vârstă) învață să se exprime mai mult prin limbaj corporal, își cultivă instinctualitatea pură. „Dansul în Taiyin este o modalitate de explorare și exprimare a interiorului, o posibilitate de a descoperi fațete necunoscute ale feminității, pe care ulterior vom ști cum să le modelăm. Dansul ar trebui să facă parte din viața fiecărei femei, ne ajută să ne exprimăm liber și să ne găsim propriul model interior“, crede Carmen.

Eleganță și mișcare la orice vârstă

Carmen observă cu încântare că la cursuri vin femei de orice vârstă, în căutarea micilor gesturi pierdute sau neglijate din care se compunea, până nu demult, universul personal al oricăreia dintre noi: eleganța, rafinamentul, grația, senzualitatea, naturalețea, spontaneitatea. Sănătatea feminină are un înțeles aparte în Taiyin. Starea de bine înseamnă un sistem hormonal echilibrat – de aceea, în Taiyin primul obiectiv este sănătatea zonei genitale. Conform acestei învățături, zona genitală este reprezentată de uter, ovare, rinichi și, în plan secundar, sâni. Exercițiile specifice au rezultate uimitoare în rândul cursan-telor, cum ar fi: reglarea ciclului menstrual, diminuarea sau chiar eliminarea simptomelor premenstruale, atenuarea simptomelor menopauzei, îmbunătățirea vieții sexuale, creșterea vitalității.

Sfatul pe care Carmen îl dă tuturor femeilor este să investească în propria persoană. „În viață facem multe investiții. Dacă ne gândim bine, ne dăm seama că, din păcate, cel mai puțin investim în noi însene, pentru sufletul nostru. Nu cred că timpul ne lipsește, ci faptul că multe dintre noi nu sunt conștiente de ceea ce vrem cu adevărat. Starea de bine permanentă ar trebui să fie scopul vieții noastre. Este chiar drumul către fericire. Iar ca să ne îndreptăm către aceasta, trebuie să dăm sens vieții. În fiecare clipă să știm care este sensul vieții noastre. Altfel, cum să trăim?“

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Vlad Stănescu

Comments

comments

Lasă un răspuns