Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Indreptar despre bacsis

Indreptar despre bacsis

Fie ca beneficiezi de un serviciu pentru prima data, fie ca esti o clienta deja fidela, se obisnuieste ca plata finala sa includa o mica atentie. Denumita cu termenul turcesc „bacsis”, cu cel englezesc „tip” ori cu frantuzescul „pour boire”, aceasta se adauga tarifului obligatoriu in cazul unui serviciu personal.

In general, uzanta e sa dai in plus 10%, insa exista situatii unde se obisnuieste sa lasi o suma fixa, indiferent de valoarea bunului cumparat (de exemplu, la spalatoria de masini sau taximetristului). S-au facut filme despre cum sa te arati generoasa (Nicholas Cage in It Could Happen to You a lasat un bacsis de un milion de dolari, aviz amatoarelor), s-au scris numeroase carti, iar, ca urmare, propunem acum un scurt indrumator despre cui, cand si cat ar trebui sa dai bacsis:

La restaurant

De ce: pentru cazurile in care sunteti mai multi la masa, iar cererile speciale sint numeroase (de tipul: „salata sa fie fara ceapa” sau „paste cu sos mai mult”). Se cuvine o atentie mai ales cand cel care te serveste iti recomanda un vin deosebit, in concordanta cu ceea ce ai comandat pana atunci.

Cat: in functie de cat de bine se descurca cu sarcinile descrise mai sus si depinzind de tipul restaurantului, intre 10-20%.

In baruri

De ce: atunci cand cocktail-ul cerut de tine nu este pe lista standard sau cand vrei sa modifici o reteta conform propriilor cerinte. Atentia barmanului este cea care face diferenta intre un serviciu bun si unul care lasa de dorit: daca ai comandat o bautura calda, atunci ar fi bine sa nu faca gestul mecanic de o scoate din frigider.

Cat: pentru un „Cosmopolitan” ca la carte sau daca te impresioneaza cu alte oferte deosebite, 10%.

De ce: salariile celor care distribuie mincarea sunt astfel socotite, incit partea cea mai mare din venit provine din bacsis. Poate te gandesti ca asta nu este treaba ta, insa in cazul in care a facut un efort si a reusit sa aduca pizza calda, merita un bonus!

Cat: de obicei, nu trebuie sa platesti la procent pentru comenzile de acasa. Cel mai bine este sa rotunjesti suma: pentru un total de 130.000, completeaza pina la 150.000.

La coafor

De ce: este extrem de greu sa gasesti hair-stylist-ul care sa-ti schimbe aspectul conform dorintelor tale, de aceea atunci cand ai descoperit unul, recompenseaza-l! Artistii sint aceia care raspund cererii tale vagi („Nu stiu cum sa schimb, insa vreau altceva!”) cu o propunere potrivita stilului tau de viata.

Cat: in functie de cat de fericit ti-a intuit preferintele, aproximativ 15%.

La salonul de masaj

De ce: doar pentru cazurile in care cele 45 de minute standard pentru o sedinta sint depasite generos, iar daca relaxarea de dupa te face sa plutesti. Nu este nevoie sa platesti in plus daca masajul se face la domiciliul clientului – in acest caz, toate costurile sunt incluse in plata stabilita dinainte.

Cat: variaza de la o situatie la alta. Spre exemplu, va trebui sa lasi maximum 40-50 de mii daca masajul este inclus intr-un serviciu gratuit oferit de hotel. Dimpotriva, nu este necesar sa dai bacsis daca sedinta de masaj a fost platita salonului sau daca face parte dintr-un pachet mai larg.

Cand muti mobila

De ce: nimeni nu are sa lase o tinara firava ca tine sa se lupte cu ditamai sifonierul. In plus, partea de asamblare si transport este asigurata de magazin. Daca bietii oameni vor fi insa nevoiti sa urce mobila pina la etajul 7, nu strica sa le strecori ceva in buzunar.

Cat: aproximativ 100.000 vor fi de-ajuns, mai ales pentru ocazia in care vechiul sifonier va trebui evacuat.

De ce: serviciile hotelurilor includ plata receptionerilor sau a menajerelor. Pentru situatia in care camera ta este ingrijita precum un laborator farmaceutic sau pentru rezervarile la teatru facute prin intermediul receptiei, este de bun-simt sa lasi ceva in plus.

Cat: cameristei, 10-20.000/zi direct in buzunarul propriu. In legatura directa cu numarul serviciilor in plus prestate de receptie, intre 50-100.000 lei – platiti o data cu rezolvarea cererii, nu la sfirsitul sejurului.

Despre bacsis in 150 de cuvinte

• Recompenseaza serviciul doar daca te-ai simtit intr-adevar bine si evita sa platesti in plus doar „pentru ca asa se cade”

• De Sarbatori, rasplateste-i pe cei care te-au ajutat de-a lungul anului. Astfel, daca il lasi pe cel mic in grija unui baby-sitter, adauga salariului din decembrie 50% peste plata normala

• Antropologii britanici sustin ca primii care au dat bacsis au fost lorzii secolului al XVII-lea, care aruncau monede de mica valoare catre tarani pentru a-si asigura securitatea de-a lungul calatoriei

• Englezescul TIP este la baza un acronim pentru „To Improve Performance” sau „To Insure Promptness”

• In China si Coreea de Nord este ilegal sa dai bacsis, iar in Japonia si Hong Kong bacsisul este standard pentru mai toate localurile, deci trecut direct pe chitanta primita la restaurant

• Nemultumit de serviciul primit, Humphrey Bogart si-a atacat ospatarul in toaleta. Acesta n-a primit bacsis, insa a cistigat procesul impotriva actorului, obtinind daune de 15.000 $.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns