
Pe Ioana o știu de mulți ani. Tot timpul am văzut-o luminând încăperea în care se afla, fiind mereu zâmbitoare și plină de viață. Chiar și atunci când avea mai multe kilograme decât acum. Am admirat-o tot timpul pentru cât de bine era machiată și îmbrăcată, pentru cât de armonios era rezultatul și pentru aplombul cu care poartă culori intense. Dincolo de a fi o simplă apariție, Ioana este un om cu suflet mare, cu o putere și o dorință de muncă fantastice: este beauty blogger (ioanadumitrache.ro) și make-up artist, dar, mai presus, este un om care crede cu tărie în frumusețea ieșită din tipare și o promovează cu sârg.
Mentalitatea este importantă și în primul rând trebuie să facem schimbări în imaginea de sine și asumarea felului în care arătăm. Cum se produce acest declic, din experiența voastră și din ce ați văzut în jurul vostru?
Ioana: Eu pot să vorbesc din proprie experiență și recunosc cu toată sinceritatea că eforturile sunt mari pe ambele planuri: mai întâi sunt toate stările de la nivel psihic și emoțional care de multe ori nu sunt de susținere, iar de partea cealaltă a baricadei sunt eforturile fizice care te fac de cele mai multe ori să simți că te lupți cu tine. Însă, în cazul meu, chiar dacă cele mai mari schimbări se văd la nivel fizic (pentru că am trecut de la măsura 52 la haine la măsura 40-42), cele mai puternice schimbări sunt cele de la nivel emoțional. #MyBodyJourney m-a supus multor încercări, dar mi-a oferit tot atât de multe argumente și dovezi despre cât de puternic este corpul meu și mi-a dovedit că limitele nu mi le impuneau alții, ci mi le impuneam singură. Așa cum povestesc și pe blogul meu (ioanadumitrache.ro), dar și la workshopurile pe care le țin alături de Irina, factorii care au produs în cazul meu acest declic au fost atât de natură interioară (starea de sănătate care se degrada din cauza greutății), cât și de natură externă (etichetele pe care mi le puneau cei din jur, faptul că activam într-un domeniu în care imaginea contează cel mai mult fără a mă încadra în standarde mi-a făcut de multe ori defavoruri și am pierdut chiar și contracte). Pur și simplu, mi-am dat seama că acele kilograme în plus nu mă defineau ca om, dar din păcate nu mă lăsau să trăiesc viața pe care o meritam și pe care o merit. Nici acum nu sunt o femeie slabă (nici măcar normoponderală), dar sunt mulțumită de cum arăt, sunt fericită că pot face toate activitățile pe care mi le doresc și pe care înainte nu le puteam face (snowboarding, jogging, hiking, cățărări) și că am mai multă încredere și siguranță de sine pentru că nu mă mai privesc prin ochii celor din jur, ci mă privesc prin prisma tuturor experiențelor și reușitelor personale.
Există un paradox, cu cât ești mai corpolentă îți cumperi haine cât mai largi care te fac să pari mai mare decât ești însă, de fapt, cele care urmăresc linia corpului te subțiază, nu?
Ioana: Da, așa este. Mi-am dat seama de asta destul de târziu, abia după ce am participat la câteva seminarii de stil și la niște sesiuni private cu un consultant de stil care m-au scos aproapte total în afara zonei mele de confort. Și vreau să explic mecanismul din spatele acestui raționament chiar din perspectiva unei femei corpolente. Destul de târziu am înțeles că priveam hainele largi și închise la culoare ca pe o pelerină protectoare sub care îmi ascundeam toate temerile și nesiguranțele, fără să îmi dau seama că, în realitate, îmi făceam singură rău. În primul rând pentru că o haină, indiferent de culoare sau de mărime, nu îți modifică proporțiile. Cel mult poate altera în beneficiul sau în deserviciul tău percepțiile celor din jur. De fapt, hainele largi adaugă volum, hainele care urmează linia siluetei subțiază. Tocmai asta ne dorim să reușim prin acest workshop: să ajutăm femeile să se elibereze de aceste prejudecăți care nu le permit să se dezvăluie, iar cu ajutorul experienței Irinei să le ajutăm să își descopere atuurile și să le îndrumăm cum să le pună în evidență astfel încât să fie fericite și să trăiască așa cum își doresc.
Care sunt cele mai tari trucuri care aduc suplețe?
Ioana: Eu am trecut prin trei etape care m-au ajutat să îmi descopăr stilul care mă reprezintă și care simt eu că mă avantajează cel mai tare: 1) am aflat ce tip de siluetă am (sunt undeva între pară și clepsidră); 2) mi-am descoperit zonele frumoase ale siluetei și am grijă întotdeauna să le evidențiez pe acelea și să atrag cât mai puțin atenția asupra celor care îmi plac mai puțin; 3) nu port niciodată haine prea largi sau măsuri nepotrivite. De asemenea, port tocuri cât de des pot, pentru că tocurile alungesc piciorul și te fac să arăți mai suplă, iar unul dintre trucurile mele preferate legate de alungire este să port pantofi în culoarea pantalonilor (de exemplu, pantaloni roșii și pantofi roșii) sau în culoarea pielii dacă port fustă. Eu mă opresc aici pentru că sunt sigură că Irina are o mulțime de sfaturi extraordinare pentru voi.
Lenjeria modelatoare e de ajutor, însă ea trebuie să fie numărul tău sau cu o măsura mai mică?
Ioana: Orice piesă pe care o porți trebuie să fie măsura ta, mai ales lenjeria modelatoare. Trebuie să fie confortabilă și să arate bine. Dacă este prea mică, va aluneca, te va strânge și nu se va așeza bine pe corp. Am cumpărat de multe ori piese de lenjerie nepotrivite pentru că nu am ținut cont de măsurile mele. Acum mă mândresc cu colecția mea de piese modelatoare pentru că am tot ce îmi trebuie pentru orice situație. Dar mi-au trebuit trei ani pentru a completa această colecție.
Ce rol joacă machiajul? Atragerea atenției asupra trăsăturilor feței este un truc atunci când măsura ta este XL sau mai mare?
Ioana: Indiferent de siluetă, machiajul nu ar trebui să atragă atenția într-un mod neplăcut. Mereu le explic clientelor și cursantelor mele că cel mai important este să aibă un machiaj bine realizat și curat, nu unul complex. De obicei femeile cu siluete mai pline au și un chip foarte frumos, și cred că ar trebui să folosească asta în avantajul lor pentru că vor avea acele trăsături indiferent de schimbările prin care trec siluetele lor. Sfatul pentru femei în general, nu doar pentru cele #plussize, este să se privească obiectiv în oglindă și să își descopere trăsăturile care le plac, iar apoi să facă mici eforturi să sublinieze aceste trăsături transformându-le în puncte de focus. Dacă au niște buze pline, să poarte culori puternice de ruj, dacă au ochi deschiși la culoare să îi pună în evidență cu nuanțe și culori complementare irisului, dacă au o piele măslinie să își aplice pudre iluminatoare cu reflexii aurii. Și întotdeauna să mențină un echilibru între ținută și machiaj.
Am întâlnit femei care, deși erau frumoase după toate canoanele, încă erau nemulțumite de felul în care arată. Ce este de făcut?
Ioana: Din păcate, am întâlnit prea puține femei care să fie mulțumite și împăcate în totalitate cu felul în care arată. Și adevărul este că la nivel general cam toate ne găsim câte un defect. Și dacă nu îl găsim noi, sigur îl găsește cineva din exterior. Problema este că ne lăsăm influențate prea ușor fără să ne întrebăm cine suntem noi cu adevărat. Un exercițiu pe care îl facem cu participantele la workshopul nostru este să le provocăm pe participante să se gândească cine sunt ele după ce se eliberează de toate etichetele primite de la cei din jur, după ce renunță la toate prejudecățile care le-au modelat de-a lungul anilor, după ce ies din cutumele culturale, și după ce își privesc direct și obiectiv toată evoluția personală și profesională. Abia atunci trebuie să se decidă dacă se plac sau nu cu adevărat. Iar în astfel de momente îți dai seama cel mai ușor ce vrei să schimbi la tine și cum poți deveni persoana de care să fii 100% mulțumită.
Cum facem să ne simțim bine în pielea noastră?
Ioana: Chiar dacă am răspuns deja la această întrebare mai sus, simt că mai pot aduce o completare. Eu mă simt mai bine în pielea mea când fac lucruri pentru bunăstarea mea: sport, alimentație sănătoasă, merg la masaj doar pentru a mă relaxa, port ruj roșu pentru că mă face să mă simt puternică, citesc o carte de dezvoltare personală sau merg la un workshop, fac voluntariat, mă îmbrac frumos. Orice mică dovadă de grijă de sine mă face să mă simt mai bine în pielea mea. Când ajungi să faci aceste lucruri pentru bucuria ta personală, fără a avea nevoie de validarea celor din jur, atunci ajungi la o stare de echilibru.
Ce înseamnă pentru tine frumusețea?
Ioana: Irina Markovits a definit superb frumusețea într-un interviu de pe blogul meu și o voi lăsa pe ea să răspundă la această întrebare. Eu vreau doar să adaug că uneori mă surprind văzând frumusețe în anumite detalii sau gesturi care nu sunt considerate frumoase sau perfecte după standardele clasice, dar care mă impresionează profund. Și cred că acesta ar fi rolul frumuseții: să stârnească emoții frumoase.
Dacă ești prea slabă, cum te îmbraci?
Ioana: Nu prea îmi plac clasificările de tipul “prea slab” sau “prea gras”. Însă trucurile stilistice la care aș apela eu ar fi echilibrarea ținutei prin aducerea de volum în zonele dorite (bluze cu volane sau umeri lați pentru partea de sus sau fuste și pantaloni ampli pentru partea de jos).
Ce vezi prima dată la o femeie?
Ioana: Ce vrea ea să văd. Și nu glumesc! Uneori observ machiajul, uneori culoarea ochilor sau buzele, alteori un element al ținutei sau că nu și-a spălat părul. Cred că noi femeile avem puterea de a decide prin ce să atragem atenția, iar dacă nu suntem atente la aceste detalii putem să jucăm această carte în defavoarea noastră. Fiecare decizie pe care o luăm în privința aspectului nostru vine la pachet cu un rezultat de care trebuie să fim conștiente. De exemplu, dacă port o ținută all black, fără să îmi machiez tenul deloc dar aplic un ruj roșu pe buze, este clar că buzele îmi vor atrage atenția prima dată. Dacă, de exemplu, aleg să port o fustă fucsia cu siguranță ochii celor din jur vor pica prima dată pe fustă și abia pe alte detalii. Așa că dragi doamne, fiți conștiente de această super putere pe care o aveți și folosiți-o în avantajul vostru!
Material preluat din numărul de mai 2019 al Revistei Femeia.
Text: Cătălina Oprea
Foto: arhiva personală