
Este o tânără frumoasă, calmă și sensibilă. Nici n-ai bănui că în spatele acestei imagini stă o antreprenoare de succes de numai 27 de ani, inclusă de revista Forbes România în Topul „30 sub 30” cei mai de succes antreprenori din țară în 2015.
Clubul de fitness este una dintre afacerile sale, cu care a pornit la drum încă din vremea studenției în Anglia. Însă nu este un club obișnuit, de aici și succesul afacerii. Conceptul Irinei îmbină fascinația cluburilor de noapte cu un antrenament cardio extrem de eficient. Am întâlnit-o la club, antrenându-se cot la cot cu clienții. Nimic din comportamentul ei nu-ți dezvăluia că ea ar fi șefa. Cu zâmbetul pe buze, își făcea exercițiile și părea că se distrează de minune. Primul model de succes a fost chiar mama ei, care a reuşit să îşi schimbe parcursul profesional și să-și transforme pasiunea în business – din profesoară de limba engleză a devenit o femeie de afaceri. A fondat centrul de învățare a limbii engleze Shakespeare School. Născută sub semnul Dragonului, Irina are forța și fascinația puternicei ființe mitologice. Este ambiți-oasă, dar și extrem de sufletistă, o com-binație care poate muta munții din loc.
Cum ți-ai ales facultatea?
Am știut dintotdeauna că vreau să aprofundez și să dezvolt afacerea de familie. După terminarea Facultății de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, am aplicat pentru un master în Anglia, la o școală de business: Universitatea Warwick. Planul inițial a fost să îmi însușesc cu un pachet de tehnici și cunoștințe pe care să le aduc în țară și să le aplic afacerii de familie.
E mai grea școala în Anglia?
Nu, a fost primitoare și mai puțin formală. Profesorii sunt deschişi, au o relație mai apropiată cu studenții. Eşti încurajat să vii cu propriile idei şi argumente. Mi-au plăcut de asemenea proiectele practice, spiritul de echipă şi cursurile extracurriculare la care poţi participa în mod gratuit și care au ca scop dezvoltarea unor abilităţi precum vorbitul în public sau citirea rapidă.
De unde a apărut ideea unui club de fitness?
Atât eu, cât și prietenele mele ne simţeam uşor intimidate în acele studiouri de aerobic cu lumini puternice şi oglinzi peste tot. Mi-am dat seama că ne-am simţit întotdeauna în largul nostru pe ringul de dans, în atmosfera unui club de noapte. Atunci, m-am gândit cum ar fi să combin exercițiile fizice cu atmosfera relaxantă a unui club de noapte, unde să fiu eu însămi, fără frica de a fi judecată. Așa a apărut Club Cardio, un loc plin de energie, unde lumea se simte bine dansând, făcând mișcare într-o atmosferă difuză.
Ai avut succes, de ce te-ai întors în România?
Conceptul Club Cardio a prins foarte bine printre studenți și m-am bucurat de susținerea conducerii universităților. Am început în campusul din Warwick, apoi l-am extins și în alte campusuri universitare din mai multe orașe, printre care și Londra. Afacerea s-a dezvoltat rapid, motiv pentru care am obținut premiul „Best Business Growth” la un an de la înființare. După doi ani, am decis că e momentul să continui în România. Experiența internațională mi-a adus multe beneficii și m-a ajutat să mă dezvolt, dar întotdeauna am crezut în ideea „descoperă, experimentează și implementează în țara ta!” Azi, conceptul Club Cardio, într-o formă îmbunătățită, continuă în România, sub brandul Bodyshape Transformation Centre București.
Ți-a fost teamă de birocrație?
Da, au fost foarte multe momente de îndoială. Însă marea mea șansă a fost să cunosc mentori care au crezut în mine, m-au încurajat și mi-au dat sfaturi. Fiecare ar trebui să își caute mentorii în domeniul în care vrea să profeseze, să caute să se alăture oamenilor pozitivi, care îi sunt asemănători ca mod de gândire. Tinerii au nevoie doar de modele care să îi ghideze. Noi deținem toate resursele de care avem nevoie, iar dacă îţi dai seama de potenţialul tău, toate celelalte vin de la sine.
Centrul tău de fitness este un concept nou. Cum ți-a venit ideea?
S-a născut din dorința de a produce transformări reale și de durată pe plan corporal, al sănătății și al încrederii în sine, pentru toți cei care au încercat, fără succes, săli de fitness plictisitoare sau diete care nu au dat rezultate. Am păstrat atmosfera de club de noapte datorită căreia petrecerile mele de fitness din Londra se bucurau de mare succes și în continuare antrenamentele noastre par mai mult o distracție nebună, iar participanții ne spun că nici nu își dau seama cum trece timpul. Eu și partenerul meu britanic, Justin Devonshire, am pus laolaltă experiența explozivă din Club Cardio cu programul lui de fitness, cu rezultate dovedite pe mii de femei din Cipru și Marea Britanie pe parcursul carierei lui ca expert în transformare corporală.
Sunteți ca o familie. Cum ți-ai ales angajații?
Am creat o listă de valori pe care angajații să le aibă, iar spiritul de familie este una dintre ele. Cred foarte mult în legea atracției. Când ai un scop în care crezi, dorința se va concretiza în realitatea imediată. Am dorit să am în jurul meu oameni pasionați de mișcare, de un stil de viață sănătos și cu multă energie pozitivă și i-am atras pur și simplu. Suntem ca o familie, ne ajutăm și ne susținem reciproc cât putem de mult, iar această atmosferă prietenoasă e percepută și de clienții noștri.
Ai o echipă care face imposibilul posibil. Care crezi că e secretul?
Cred că un lider trebuie să fie un exemplu pentru echipă prin tot ceea ce face, să îi inspire și să îi motiveze. Pentru mine, fiecare membru al echipei este ca un membru al familiei. Atunci când ai încredere în cei din jurul tău, lucrurile vin de la sine și totul decurge natural.
Dacă ar fi să alegi trei cuvinte definitorii pentru tine, care ar fi?
Energică, pozitivă, determinată.
Îți place sportul? Făceai sport în copilărie?
Întotdeauna mi-a plăcut să fac mișcare, sub diverse forme. Am făcut dansuri, îmi plăcea să schiez, să înot, iar acum încerc să am un program de antrenamente de trei ori pe săptămână. Când sunt plecată în străinătate, am antrenamentele online.
Care ți s-a părut cel mai greu exercițiu la început?
Îmi plac provocările. Așadar, cu cât mai dificil este un exercițiu, cu atât îmi place mai mult. Cred că la început cel mai greu exercițiu mi s-a părut „burpees”.
Ce părere ai despre femeile corpolente?
Nu judec niciodată o persoană după înfățișare. Le sfătuiesc să se iubească exact așa cum sunt. Va veni și momentul în care din proprie inițiativă vor dori să își schimbe stilul de viață. Dacă ținem la noi înșine, ne tratăm corpul precum un templu și avem mare grijă ce alimentație îi oferim pentru maximum de sănătate și vitalitate.
Ce provocări și satisfacții îți aduce un astfel de business?
Provocarea principală e că nu sunt suficiente ore într-o zi să implementăm toate ideile pe care le avem! De când am demarat proiectul, în urm` cu un an, am topit peste 2.000 kg de grăsime de pe corpurile bucureștenilor. Mulți au reușit să renunțe la fumat și dulciuri, fac alegeri mai conștiente și caută alternative sănătoase, ceea ce ne bucură foarte mult. Membrii Bodyshape devin încet-încet un model pentru propria familie și cercul lor de influență. Prietenii și familia au început să adopte un stil de viață sănătos. Știm că influența noastră se extinde dincolo de membrii clubului.
Când erai mică, ce ți-ar fi plăcut să faci?
Mă vedeam creatoare de modă, cumva tot în corelație cu ideea de a înfrumuseța femeile, de a le ajuta să se simtă bine în propria piele, exact ceea ce fac în prezent, însă sub altă formulă.
Ce proiecte mai ai?
Avem multe planuri, inclusiv evenimente de caritate și activități de fundraising pentru a sprijini cauze sociale, suntem bucuroși să dăm înapoi din ceea ce câștigăm, astfel încât să sprijinim comunitatea locală. De asemenea, plănuim să deschidem mai multe centre în Capitală, iar apoi în țară.
Cu ce te mai ocupi?
În paralel, conduc și un alt business în domeniul dezvoltării afacerilor. Born2Succeed este o platformă dedicată antreprenorilor prin care îi ajutăm să-și vadă idealurile împlinite. Cred foarte mult în antreprenorii români, în potențialul lor și în posibilitatea de a-și transforma cele mai îndrăznețe visuri în realitate, însă au nevoie doar de un imbold. Prin seminarele, conferințele și evenimentele pe care le organizez, îmi doresc să ridic afacerile din România la un alt nivel. Am susținut seminare de marketing pe plan internațional,
la Londra, Miami și Las Vegas.
Ce înseamnă pentru tine feminitatea?
Înseamnă să îți dai voie să fii cine ești tu de fapt. Nu să controlezi, nici să fii autoritară sau agitată, ci să te poți lăsa condusă de intuiția proprie.
Ce faci în timpul liber?
Îmi place foarte mult să citesc, să învăț și să mă dezvolt. Particip la seminare și cursuri de dezvoltare personală. Cartea „Think and Grow Rich” de Napoleon Hill o recomand din toată inima. „Awaken the Giant Within” scrisă de Tony Robbins și „Conversations with God” de Neale Donald Walsch s-au aflat printre prefe-ratele mele. În rest, când nu lucrez sau învăț ceva nou, călătoresc foarte mult.
Citește și:
Beatrice Popovici-Vîlcu: Succesul încununează munca
Iren Arsene: Lectura activează imaginația
Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală