
Când te-ai decis să o iei pe calea ta ca mic întreprinzător, orice mână întinsă este mană cerească. De aceea ne-am gândit că poveștile membrelor BWFR (Business Women Forum Romania) ți-ar putea fi de folos, așa că urmărește site-ul nostru… Iată povestea Irinei Ghioc, designer vestimentar:
Pentru mine arta reprezintă un mod de a-mi disciplina și exprima trăirile interioare extrem de intense și de complexe. Foarte mulți ani desenul și creația vestimentară au fost un refugiu, Raiul meu sufletesc pe care l-am crescut organic și care îmi este ca un profesor ce ma ajută sa cresc și să evoluez pe toate planurile.
Cum am început
Povestea mea e simplă: după ani de căutări și încercări, în final am ajuns să îmi urmez vocația. Am redescoperit că iubesc sa pictez, să creez haine și bijuterii, iar pasiunea mea îi face și pe ceilalți fericiți.
Am studiat Medicina, apoi Relații Economice Internaționale, iar după 7 ani de lucru într-o multinațională și multe călătorii în care am întâlnit oameni care m-au inspirat, în 2014 am devenit antreprenor full time.
Drumul către o afacere mi s-a deschis firesc. Reacțiile de fericire, răsplata sufletească și financiară a celor care au arătat mult interes pentru creațiile mele m-au făcut să mă deschid din ce în ce mai mult și să doresc să fiu din ce în ce mai aproape de cliente. În momentul în care a crea a devenit mai important decât a respira mi-am dedicat 100% din timpul meu constuirii unui nou mod de viață.
Ce fac mai exact?
Creațiile mele sunt un mix între pictură și design vestimentar. Îmi place să folosesc materiale naturale, fine, în culori puternice. Majoritatea hainelor sunt vesele și lejere, cu o croială simplă ce flatează orice siluetă. Tricourile cu mâneci tip fluture sunt preferatele mele și ale clientelor. Hainele personalizate sunt o modalitate de a marca un eveniment plăcut în viața fiecăruia. Multe tricouri pictate sunt cadouri pentru persoane dragi.
Prin produsele create mă simt mai aproape de oameni și mă bucur odată cu ei că fac parte (simbolic), la evenimente importante din viața lor. Am creat trusouri de botez, teniși pictați pentru mirese, rochii pentru balul de absolvire, costume pentru serbările de la grădiniță, seturi de tricouri pictate cu tema Crăciunului, pentru întreaga familie.
Cu ce m-am confruntat
Încă de la început am lăsat să curgă totul firesc, crescând organic și învățând din fiecare obstacol și experiență. În domeniul meu de activitate am depins foarte puțin de ceilalți, așa că adevăratele probleme au fost cele declanșate de mine, de fapt. Problemele externe au fost cele cu furnizorii, dar asta m-a învățat să negociez mai bine condițiile, să mă asigur din timp că totul decurge așa cum am stabilit.
Provocările interioare au fost legate de transformarea și perfecționarea mea prin autodisciplină, răbdare, putere de înțelegere a mediului de afaceri și capacitatea de a-mi tranforma gândirea de la cea de angajat la cea de antreprenor.
M-am confruntat cu multe obstacole și situații noi pe care nu știam cum să le rezolv și am înțeles că fiecare etapă de creștere vine la pachet cu un nou grup de probleme. Mi-am format un set de principii și valori după care mă ghidez în situațiile mai grele și, chiar dacă pe termen scurt pare că pierd, pe termen lung știu că doar așa se poate construi o afacere solidă și autentică. Firea mea destul de naivă a atras și escroci care s-au folosit de campanii umanitare pentru a beneficia de donații în produse sau bani, firme care nu au mai vrut să plătească serviciul prestat. Asta m-a învățat să fiu mult mai fermă și mai puțin încrezătoare în cuvântul oamenilor. Un contract bine făcut, o verificare mai atentă a situației financiare, documente care să susțină un proiect în care mă implic, toate acestea au devenit vitale.
Ce lecții am învățat
Cea mai importantă lectie învățată este să nu încetez să pun suflet și pasiune în ceea ce fac. Am avut tot felul de obstacole, am avut momente în care am crezut că e timpul să renunț, dar iubirea și fericirea cu care ma caută clientele m-au făcut să ies din cochilie și să continui și mai deschisă, autentică și creativă.
Cine mi-a fost alături
Am intrat în comunitatea BWFR acum un an și jumătate și de atunci viziunea profesională mi s-a îmbunătățit considerabil. Încă de la primul workshop am fost plăcut impresionată de personalitatea femeilor și de sinceritatea cu care s-au abordat subiecte sensibile precum echilibrul dintre viața personală și cea profesională, statutul și rolul femeii intr-o relație de afaceri, cum să eficientizăm timpul pentru a realiza ce ne-am propus.
Osnat Peled mi-a devenit mentor din prima clipă, ghidându-mă în etape importante din dezvoltarea afacerii mele. Pentru mine BWFR este o comunitate căreia i-am simțit lipsa foarte mult în anii în care am început afacerea. Avem nevoie de modele, de mentori și de un mediu în care să simțim că aparținem și suntem înțeleși. În această comunitate am întâlnit femei de succes și poveștile lor de viață m-au inspirat și mi-au dat încredere să continui. BWFR este un mediu în care mă relaxez, învăț, râd, devin inspirată și sunt fericită că există în România.
Text: Cătălina Oprea
Foto: arhiva personală, arhiva BWFR
Citește și:
- Mihaela Raluca Tudor : Viziunea și echipa sunt ingredientele esențiale ale succesului
- Osnat Peled: Inițiativă de succes
- Simona Gonciulea: Afacerea mea este despre bucuria creației