Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Iulia Preda, mână-n mână cu natura

Iulia Preda, mână-n mână cu natura

Este singura persoană din ţară care are brevet de parfumier de la celebra Şcoală de Parfumerie La Grasse din Franţa. Acesta însă e doar unul din multele ei merite.

Specializată în fitoterapie, mezoterapie, dermatocosmetică şi cu un master în farmacie absolvit la Atena, Iulia nu se mulţumeşte cu puţin când vine vorba de a învăţa lucruri noi. Are un site cu sfaturi utile de sănătate şi frumuseţe (www.iuliapreda.ro), a creat o sumedenie de produse pentru îngrijirea corpului şi tenului, prezintă o emisiune la radio (a avut emisiuni şi la TV), iar planurile ei sunt multe şi mari.

Cea dintâi pasiune, farmacia

Cu un CV impresionant, Iulia a studiat, împinsă de curiozitate şi dorinţa de cunoaştere, domenii diverse, toate cu un sâmbure comun. „Ai să vezi că, de fapt, toate domeniile alese au legătură cu domeniul meu de bază, cel farmaceutic. Poate, la o primă vedere, mai puţină legătură ar avea televiziunea, dar nu e aşa. Chiar şi în televiziune am ales să prezint emisiuni medicale.“

Aşa cum e firesc, un anumit domeniu şi-a pus în mod special amprenta asupra ei.

„Deşi am făcut multe specializări, cel mai tare m-a fascinat domeniul cosmetic. Pentru că aici m-am regăsit cel mai tare. Mi-a plăcut să descopăr  legătura dintre natură şi frumuseţea umană. De fapt, cosmetica a derivat din domeniul farmaceutic şi nu se poate dezvolta decât împreună cu acesta.“

Călătorie în lumea parfumului perfect

Pentru că e un subiect pe care-l stăpâneşte excelent, am întrebat-o pe Iulia cum arată pentru ea parfumul ideal, ce ingrediente ar trebui să îmbine. „Cuvântul parfum folosit în zilele noastre provine din limba latină: «per fumus» înseamnă «prin fum». Conotaţia actuală a cuvântului parfum o datorăm francezilor, care au definit prin acest termen mirosurile plăcute din aer obţinute prin arderea tămâii. Esenţa de tămâie este unul din ingredientele mele preferate… pe care, combinând-o cu esenţă de lăcrămioare şi alte câteva ingrediente secrete, putem obţine parfumul meu preferat. Nu l-am creat încă, dar îl am în minte de mult timp. Cu siguranţă o să creez acest vis parfumat.“

Arta de a alege mireasma potrivită

Un parfum ne defineşte, vorbeşte des-pre personalitatea noastră, poate atrage sau respinge. De aceea, trebuie să punem preţ pe detalii atunci când îl cumpărăm. „A crea un parfum este o adevărată artă, pentru că un parfum conţine un complex de mirosuri din care unele apar imediat, iar altele mai târziu, pe măsură ce trece timpul de la pulverizarea lui. Şi cum tot ce înseamnă artă se plăteşte, parfumurile bune au preţuri pe măsură. Un alt lucru important despre care trebuie să ţinem cont este pH-ul pielii. Fiecare dintre noi are variaţii de pH în funcţie de culoarea pielii, de alimentaţie, metabolism şi, nu în ultimul rând, de starea de spirit.

Aceste pH-uri, când se întâlnesc, interacţionează între ele către o stare de echilibru care diferă de la om la om. Astfel că unele persoane pot schimba mirosul unui parfum sau pot face ca unele parfumuri să dureze mai puţin. De aceea, când ne alegem un parfum, nu îl testăm niciodată pe haine, ci pe încheietura mâinii, direct pe piele. Îl lăsăm să se usuce câteva minute după aplicare şi abia după 20 de minute se fixează mirosul care o să rămână definitiv pe piele. Numai aşa ne putem alege parfumul potrivit. Nu putem testa, fără exerciţiu, mai mult de cinci, şase parfumuri în acelaşi timp. Simţul olfactiv ne va juca feste şi nu vom şti să alegem corect.“

Taine de ţinut minte

Iată cum se aplică un parfum şi care e cel mai nimerit în funcţie de momentul zilei:

„În mod corect, se aplică în spatele urechilor, pe pliul mâinii, în spatele genunchilor şi pe gât. Cam acestea sunt zonele cele mai fine şi cu vascularizare abundentă. Acest lucru face ca parfumul să se menţină mai mult timp pe piele şi să fie împrăştiat în jurul nostru ca «un fum».

Regula este că dimineaţa putem purta un parfum floral sau fresh, iar seara unul mai puternic, care să ne reprezinte. Pielea deschisă la culoare şi mai sensibilă preferă notele florale, citrate, iar pielea mai închisă, pe cele lemnoase şi ambrate. Dar nu este o regulă, ci o tendinţă. Pentru dimineaţă se folosesc apă de colonie şi apă de toaletă, iar pentru seară, esenţele şi apa de parfum. Pentru anotimpuri ca primăvara şi vara sunt recomandate esenţele uşoare citrate şi florale, iar pentru toamnă şi iarnă se utilizează esenţele ambrate şi cele lemnoase. Însă eu sunt pentru parfumul în acord cu personalitatea.“

Atrăgător, dar şi vindecător

Parfumul pe care-l purtăm poate avea şi efect terapeutic. „De acolo avem şi numele de aromaterapie, deci se poate face şi terapie cu parfum. Se poate întâmpla ca un anume parfum să ne facă să ne simţim foarte agitaţi şi iritaţi, în timp ce alt parfum să ne facă să ne relaxăm.“ Iar ca să nu ne pierdem mirosul peste ani, trebuie să-l exersăm. „Asta ţine de moştenirea genetică, dar simţul olfactiv se exersează dacă mirosim zilnic câteva arome diferite de parfum şi încercăm să le memorăm… La şcoala de parfumerie se începe cu 30 de arome şi în fiecare zi se creşte numărul, având în vedere că există peste 500 de arome naturale şi peste 3.000 de arome artificiale. Memoria olfactivă a unui creator de parfumuri este foarte mare.“

Arme antistres la îndemână

Stresul este cel mai mare duşman al omului astăzi. Pe lângă extractele din plante, putem să-l ţinem sub control şi cu alimentele potrivite. „Cred că ar trebui să evităm stresul pe cât se poate, dar să avem grijă și la alimentaţie. Uite câteva alimente care te pot ajuta să faci faţă stresului, deoarece conţin antioxidanţi şi menţin nivelul neurotransmiţătorilor ridicat pentru o stare permanentă de bine: sparanghel, carne de vită, ton, lapte, brânză, afine, portocale, migdale, cartofi.

Întotdeauna o baie parfumată cu esenţă de lavandă sau de trandafiri şi un ceai de ghimbir seara pot face minuni şi pot aduce relaxarea mult dorită la sfârşitul unei zile grele sau al unei săptămâni.“

Reţeta tenului curat

Iulia ne-a recomandat o mască preparată în casă, foarte bună în detoxificarea tenului şi contra acneei. Ingrediente: două linguri de lapte proaspăt, două linguri de miere, scorţişoară praf, suc proaspăt de lămâie, o lingură de iaurt proaspăt, ulei de cedru şi ulei de ghimbir.

Preparare: se amestecă bine toate ingredientele într-un bol pentru a obţine o pastă uniformă. Ordinea de amestecare este următoarea: miere, scorţişoară, uleiurile, apoi laptele şi iaurtul.

Aplicare: pune un strat din acest amestec pe faţă şi în jos pe gât. Aşteaptă câteva minute, până se usucă, apoi aplică un alt strat.

Fericirea o găsim în lucrurile mici

Pentru Iulia, cele mai importante lucruri sunt sănătatea, bunătatea, compasiunea, dragostea pentru ceilalţi. Dar şi bucuriile simple din care se compune viaţa. „O floare plină de rouă într-o dimineaţă de vară în grădina mea şi un ciripit de păsărele îmi înseninează ziua. Am mai multe realizări de care sunt mândră şi care mă fac fericită, dar şi o dorinţa neîmplinită… să merg în Tibet şi să pot sta o perioadă acolo. În plus, am în gând un proiect de emisiune inedit, o linie proprie de cosmetice cu un ingredient-surpriză şi… cam atât pentru anul acesta. În rest, Doamne ajută!“

Citește și:

De-a arhitectura prin școli și parcuri

Raluca Debu: Când știi ce vrei, totul e alb și negru

Sorin Bontea: Urmează-ți visul!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns