Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Jobul ideal: o "marfa" buna pe o piata proasta

Jobul ideal: o "marfa" buna pe o piata proasta

Hai sa recunoastem, ca tot nu ne-aude nimeni: sa nu ai serviciu sau sa ai unul lipsit de perspectiva e al naibii de neplacut. Cu atat mai mult la noi, unde rata somajului e inca foarte mare si mai toate posturile bune intra direct pe mana rudelor sefilor cei mari. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi si sa petreci ore in sir pe canapea in fata televizorului, numarand ingrozita ultimii bani din pusculita!

Noi iti dezvaluim cel mai recent si mai bine pastrat secret al economiei: chiar exista joburi bune in tara asta! Trebuie doar sa stii sa le gasesti. Tot ce ai invatat anul trecut pe vremea asta despre interviuri, CV-uri si scrisori de intentie e inca oarecum valabil; dar acum sunt in voga metodele mai creative. Noi ti le descriem pe cele mai recente si mai eficiente.

Extinde-ti reteaua de relatii

Metoda de ieri: Iti anunti toti membrii familei si prietenii ca esti in cautarea unui (alt) loc de munca.

Strategia de azi: Metoda retelei inca mai functioneaza pentru o multime de joburi, in primul rind pentru ca majoritatea sefilor nu au timp sa caute angajati noi prin metode „ca la carte”. Insa pentru a gasi ceea ce cauti, acum trebuie sa-ti extinzi reteaua de relatii mai mult ca niciodata. Trimite-ti CV-ul la toate persoanele cu care ai vorbit macar o data in viata. Aminteste-ti din ce asociatii sau grupuri de activitate ai facut parte cand erai mai tanara si mai zvapaiata: liga studentilor, trupa de teatru a liceului, revista scolii generale… Ia legatura cu fostii colegi si anunta-i ca esti pe piata. Nu se stie niciodata ce mare boss a ajuns vreunul dintre ei!

 

Metoda de ieri: Iei legatura cu seful cel mare si il rogi sa-ti acorde 30 de minute pentru un interviu.

Strategia de azi: Acum, cand sefii nu au timp nici sa-si bea cafeaua de dimineata in liniste, iar nevasta trebuie sa se inscrie in audienta pentru a intreba ce fel de friptura sa prepare pentru cina, e greu de presupus ca vreunul dintre ei iti va acorda tocmai tie un intreg sfert de ora! Dar asistenta lui va avea cu siguranta timpul si interesul sa te asculte. Unele companii internationale aplica programe prin care angajatii care aduc in firma oameni capabili sunt rasplatiti financiar. Nu trebuie sa mai explicam de ce un asistent cu salariu mediu va fi mai dispus sa te ajute decat un director cu vila si piscina.

Iesi de pe Internet

Metoda de ieri: Cu cativa ani in urma, plasarea unui CV pe Net era cea mai rapida si mai usoara (si suficienta) cale de a obtine o multime de oferte si interviuri de angajare.

Strategia de azi: Acum site-urile specializate sunt bombardate de mii de CV-uri, iar angajatorii rareori isi pierd timpul scormonind printre ele pentru a gasi ceea ce cauta. Fii originala, trimite un CV prin traditionala Posta Romana. Oricat de mult te-ar tenta sa expediezi pe e-mail in cateva secunde 10 mesaje bine buchisite, nu uita ca angajatorii primesc astfel de scrisori electronice – solicitate sau nu – zi de zi. Majoritatea CV-urilor migalos completate vor fi trimise in Trash fara a fi deschise macar. Daca insa CV-ul tau va ateriza direct pe biroul lui, ai sanse destul de mari ca angajatorul macar sa-l citeasca in graba, inainte de a-l pasa secretarei.

Metoda de ieri: Te duci direct la o firma mare, in ideea ca unde sunt multi angajati, sunt si multe posturi in care te-ai putea strecura si tu.

Strategia de azi: Noile „mine de aur” in domeniu sunt companiile cu mai putin de 250 de angajati. Conform ultimelor statistici, acestea scot la concurs de doua ori mai multe posturi. Pentru a gasi ofertele acestor companii mici, citeste anunturile de mica publicitate din ziarele locale. Trimite-ti CV-ul la firma care a publicat cele mai multe posturi libere, chiar daca nici unul dintre ele nu e ceea ce cauti. Uneori, o firma care scoate la concurs mai multe locuri cauta sa se extinda si s-ar putea sa fii chemata la interviu pentru un post nepublicat inca.

Personalizeaza-ti CV-ul

Metoda de ieri: Redactezi un CV si o scrisoare de intentie tip, pe care le trimiti neschimbate in stanga si in dreapta.

Strategia de azi: In ziua de azi, daca nu iti adaptezi CV-ul si scrisoarea de intentie la fiecare job pe care il vizezi, nu ai sanse prea mari sa fii invitata la interviu. In primul rand, redacteaza-ti scrisoarea de intentie in format si limbaj specific postului respectiv. Asta dovedeste ca stii multe despre el si ti-l doresti cu adevarat. Apoi pregateste-ti CV-ul pentru „cautarea” pe calculator. Pentru a iesi in evidenta, trebuie sa introduci cuvintele prezente in anuntul de angajare. De exemplu, daca aplici pentru un post de asistent marketing, nu uita sa plasezi in prezentarea experientei tale cuvintele „asistent” si „marketing”, nu neaparat la un loc!

Metoda de ieri: Intervievatorul iti acorda 30 de minute pentru a vedea de ce esti in stare si a-ti da ocazia sa te pui in valoare cat mai bine.

Strategia de azi: Acum, cand totul in lumea afacerilor se petrece pe fast-forward, un interviu nu tine decat maximum 15 minute, in cazurile fericite. Iar daca angajatorul nu e impresionat in primele 5 minute, interviul se va termina cu mult mai repede si toata demonstratia ta de forta va fi ucisa din fasa.

Intra la interviu cu poseta intr-o mana si CV-ul in cealalta, alaturi de o agenda si un pix. Renunta la orice alt obiect pe care l-ai putea scapa sau cu care va trebui sa jonglezi pentru a nu-ti sifona sacoul sau CV-ul. Primul lucru pe care trebuie sa-l auda urechile obosite ale intervievatorului este: „Va multumesc pentru timpul acordat acestui interviu!” Inainte de a incepe interviul, intreaba respectuos daca nu il deranjeaza sa iti iei notite. Nu numai ca nu il va deranja, dar cu siguranta va aprecia profesionalismul care te caracterizeaza.

Scrisoarea perfecta de multumire:

  • Devotata: Asigura-i ca, odata angajata, nu vei incepe sa-ti cauti ceva mai bun.
  • Creativa: Angajatorii cauta oameni care le pot oferi diferite solutii pentru orice tip de problema.
  • Concentrata pe rezultate concrete: Companiile sunt interesate de profit, deci e important de stiut ca tu vei contribui, chiar si indirect, la cresterea veniturilor.
  • Entuziasta: In situatii de criza, moralul tuturor se face una cu podeaua. Daca stii sa-l ridici si sa-l scuturi de praf, vei deveni un om-cheie al companiei.

Pastreaza legatura

Metoda de ieri: Redactezi o scrisoare de multumire dupa interviu, o expediezi via e-mail si gata!

Strategia de azi: Scrisoarea de multumire trebuie trimisa (vezi indicatiile de mai sus), insa nu e suficienta. Chiar daca ai reusit sa te angajezi pe un post foarte bun, nu trebuie sa ii ignori pe ceilalti angajatori cu care ai luat legatura. Trimite-le pe e-mail o nota scurta prin care ii anunti unde si pe ce post ai fost acceptata. Se vor intreba daca nu cumva au gresit cand au decis ca nu esti potrivita pentru jobul oferit de ei si te vor tine minte pentru data viitoare cand vor avea un post liber.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns