Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 3 lecții prețioase de la femeile manager. Cum își motivează ele angajații

3 lecții prețioase de la femeile manager. Cum își motivează ele angajații

Când membrii unei echipe au motivații puternice, orice obiectiv poate fi atins, iar femeile manager par să fi descoperit câteva secrete prețioase despre asta.

Un studiu citat de publicația americană Time arată că managerii femei reușesc într-o măsură mai mare să-și mențină angajații motivați. Câteva atribute native, precum empatia sau abilitățile lor superioare de comunicare, le ajută pe doamne să gestioneze mai bine echipele. Iată câteva lecții importante despre motivație, pe care orice femeie manager ar trebui să le pună în aplicare:

  • Grija și atenția pentru angajați și răsplătirea lor în maniere creative

O primă lecție este, probabil, și cea care ne vine tuturor în minte când ne gândim la modalități de a motiva angajatii– răsplata după efort. Asta nu înseamnă neapărat măriri salariale, despre care se știe că nu funcționează decât pe termen scurt, ci o abordare mai inteligentă a atenției acordate salariaților.

Voucherele de cumpărături, tichetele cadou sau, și mai bine, voucherele pentru vacanță sunt doar câteva modalități prin care liderul unei companii își poate arăta aprecierea pentru angajați. Cu astfel de beneficii nu este afectat foarte mult bugetul firmei, însă impactul lor asupra stării de spirit a angajaților este incontestabil. Cu astfel de vouchere de vacanță, de pildă, angajatul are parte de un concediu relaxant, iar costurile companiei sunt cu 32% mai mici comparativ cu acordarea aceleiași sume în bani.

De ce funcționează mai bine astfel de modalități de motivare? Din același motiv pentru care îți amintești cadourile frumoase și experiențele dăruite de cei dragi în detrimentul cadourilor sub formă de bani care au fost cheltuiți pe lucruri cotidiene. Un angajat nu își va aminti ce a cumpărat cu banii din mărirea salarială sau din bonus, dar va ține minte vacanța de care a avut parte cu ajutorul angajatorului său. Sună logic, nu-i așa?

  • Comunicarea și cuvintele care le transmit membrilor echipei că efortul lor este conștientizat valorează adesea mai mult decât un bonus

În orice companie exista periode mai grele sau mai încărcate, în care toți membrii echipei depun eforturi suplimentare pentru ca toate lucrurile să decurgă bine. În aceste cazuri, unii angajați pot deveni frustrați sau pur și simplu obosiți. Un bonus pentru fiecare ar putea fi greu de obținut, din cauza bugetelor prestabilite, însă comunicarea nu costă nimic. Câteva cuvinte de încurajare prin care liderul le transmite membrilor echipei că fac o treabă bună sau că efortul lor este observat și apreciat sunt adesea mai valoroase decât un bonus.

Femeile au un spirit de observație mai dezvoltat decat majoritatea domnilor, așa că ele observă când un membru al echipei are nevoie de mai multă atenție sau de puțin sprijin, chiar și sub formă de cuvinte. Este o lecție din care toți managerii trebuie să învețe.

  • Atenția la detalii și gândirea unei strategii de dezvoltare pentru angajați

Pentru că sunt foarte atente la detalii, managerii femei observă potențialul membrilor din echipa lor imediat și gândesc un drum coerent pentru ca lor să li se valorifice potențialul. Ce înseamnă asta? Că talentul unor membri ai echipei nu va fi niciodată irosit, ci va fi observat și canalizat acolo unde trebuie.

Acest lucru este mereu apreciat de angajați, pentru că nu simt că se plafonează, li se menține vie atenția și interesul și observă că managerul este preocupat de dezvoltarea lor profesională.

Din experiența ta, femeile s-au dovedit a fi manageri mai buni decât bărbații?

 

 

Sursa foto: Shutterstock  

Comments

comments

Lasă un răspuns