Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Mami, vreau și eu la televizor

Mami, vreau și eu la televizor

De ceva vreme, urmăresc, cu un pic de invidie, recunosc, evoluția fetiței unei prietene. Are 10 ani și deja prezintă cu dezinvoltură știri. Din studio, cu prompter, cu partener, cu tot ce trebuie. Deja are atitudinea unui anchor, cum le spun americanii, cu experiență.

Curioasă din fire, am întrebat unde și cum a învățat ea toate chestiile alea complicate. „La Școala de televiziune“, mi-a răspuns mama, ascunzându-și cu greu mândria. Ia să văd și eu școala asta, mi-am zis. Și m-am prezentat! Am făcut cunoștință cu Ioana Maria Moldovan, sufletul școlii pentru puștii care și-au pus în cap să devină vedete de televiziune, și am pornit într-un tur. Mărturisesc că nu mă așteptam la studiouri „de-adevăratelea“, chiar dacă am mai prins câte o transmisie a Happy News, emisiunea de știri pentru copii de la Prima, unde elevii școlii sunt, să spunem așa, interni. Surpriză! Studioul e studio, prompterele și camerele sunt adevărate, peretele de monitoare și ciudatul panou verde (l-ai mai văzut prin filme) sunt la locul lor, redacția unde se editează știrile are tot ce-i trebuie.

Șase sași în șase saci

E un exercițiu consacrat pentru cursurile de dicție. Iar copiii fac așa ceva, pe lângă cursurile de actorie, pe lângă editarea unei știri – evident, pentru cei mai măricei –, pe lângă lecțiile de montaj. O joacă serioasă, în care cei mici intră cu emoție, unii mai timizi, alții mai înfipți, dar toți pasionați de ceea ce fac. Cum a început? Fondatorul Școlii de televiziune Tudor Vornicu, Vlad Ionescu, el însuși prezentator de știri cu vechime, a primit indicații serioase chiar de la fiica lui, Ilinca. „De ce să facă școală numai oamenii mari, copiii de ce să nu aibă și ei școala lor?“ Chiar așa. Și aventura, cum îi spun Ioana și Vlad școlii pentru cei mici, a început cu 20 de copii. Acum un an. Deja sunt 80 și liste de așteptare.

Ce folos au copiii

În mod sigur, nu toţi vor ajunge vedete de televiziune, la ce altceva folosesc atunci cursurile școlii? „În primul rând, copiii scapă de emoţii, sunt stăpâni pe ei, reuşesc să se descurce singuri în diverse situaţii, învață să lucreze în echipă“, m-a lămurit Ioana. Chiar și hulitul prompter are calitățile lui. Cu ajutorul acestuia, copiii învață să vorbească clar şi corect. Fascinația reflectoarelor și faptul că apar, prin rotație, în fiecare sâmbătă la ora 10 la Happy News la Prima, îi atrag ca un magnet. Nimic nu li se pare greu din ceea ce fac.

„Am lipici la pici“

Ioana dă senzația că poate fi în mai multe locuri odată. Acum e la monitoare, acum e în redacție. Copiii îi spun pe nume și, cu siguranță, o iubesc cu adevărat. „Dacă nu ajungeam să lucrez în televiziune, astăzi eram profesoară. Mă bucur că reuşesc să împac cele două pasiuni ale mele: televiziunea şi şcoala, lucrul cu copiii. După un deceniu, m-am întors la ştiri, prima mea dragoste. Prezint sâmbăta şi duminica noul jurnal Focus. Iar în paralel sunt implicată în acest proiect de suflet… Şcoala de Televiziune. Am lipici la pici, dacă vrei, şi nu degeaba mi se spune în şcoală mama picilor! Sunt o mamă norocoasă, căci am nişte copii frumoşi şi talentaţi, de care sunt mândră. De un an de zile, copiii de aici sunt noua mea familie, cu ei îmi petrec ore bune la sfârşit de săptămână, «jucându-ne» de-a televiziunea. E o experienţă extraordinară şi mă bucur că am acceptat propunerea lui Vlad Ionescu de a mă alătura echipei minunate de traineri. Am fost colegi în Antena 1. Ne-am revăzut după 12 ani şi m-a convins destul de ușor să fac parte din echipa Şcolii!“

Cu drag, la școală

De școala cea de toate zilele copiii se mai plictisesc. De Școala de Televiziune Junior, foarte greu. Au mai renunțat copii la cursuri, dar nu pentru că nu le-ar fi plăcut. -Irina, de pildă, o fetiță din Brașov, vine special în fiecare sâmbătă în București, la școală. Și nu-i ușor! Cererea e mare și profesorii se gândesc deja să suplimenteze locurile. Uită-te bine la copiii din imagini, poate peste ani îi vei urmări cu sufletul la gură să afli de la ei știrile de oameni mari!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/17.03.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Leave a Reply