
Mihaela Stroe este specialistă în comunicare nonverbală, speaker, trainer de dezvoltare personală, coach pentru productivitate. Mihaela inspiră oamenii și îi transformă într-o versiune mai bună prin rezonanța cuvintelor și schimbarea unghiului de vedere asupra vieții.
Orice drum începe cu un pas. Drumul ei a început ca profesor de limbă engleză, dar de 25 de ani și-a creat propria afacere. Și-a dorit să ajute oamenii să devină mai buni, să-i învețe să se iubească și să se regăsească. A început să țină traininguri de dezvoltare personală, a creat programe de coaching și, când a văzut că oamenii doresc să se schimbe, a început să scrie cărți pentru ca vraja cuvintelor ei să atingă cât mai multe persoane. Vorbele ei sunt balsam pentru sufletele rănite și cel mai tare tonic pentru minte. Sunt multe momente care-i încarcă sufletul cu bucurie, însă întâlnirea cu și (ulterior) colaborarea cu Joe Navarro, fost agent FBI, o consideră una dintre cele mai mari realizări profesionale și personale.
La ce visai când erai mică?
Să fiu pe scenă. Și m-am antrenat. Mama povestește că la 3 ani vorbeam în fața unui public imaginar. Acum sunt pe scenă în fața oamenilor. Când sunt acolo, mă transform și simt că strălucesc.
Lucrezi împreună cu Joe Navarro. Povestește-ne despre această întâlnire.
Curiozitatea m-a făcut să intru în contact cu faimosul antreprenor David Givens, care avea un dicționar al semnalelor nonverbale. Am vrut să traduc acest dicționar în română, însă David mi-a spus că este online, gratuit pentru toți. La o săptămână de la discuția cu David, am primit un e-mail de la Joe Navarro, contributor și el la acest dicționar, care mi-a propus să colaborăm pe domeniul inteligenței nonverbale.
Predai la o Universitate din Asia. Cum ai ajuns să faci asta și cum de mai ai timp?
Am primit în 2014 propunerea să fiu profesor și trainer într-un program online al unei instituții educaționale din Asia (în Cambodgia). Am acceptat provocarea pentru că mereu mi-am dorit să fiu profesor și trainer la nivel internațional. Întotdeauna îmi fac timp pentru lucrurile care mă ajută să cresc și să-i susțin pe ceilalți prin expertiza mea!
Ai o familie, iar rolul de femeie implică multe lucruri. Cum reușești să ai timpul tău?
Așa este. Împreună cu soțul, creștem doi băieți, Matei, de 15 ani, și Filip, de 9 ani. Este o mare provocare să ținem această familie unită, pentru că Matei este băiatul din prima căsătorie a soțului și, pentru a fi împreună cu el, ne-am mutat la Sibiu. Ne-am dorit ca Matei și Filip să crească împreună și să fie frați în adevăratul sens al cuvâtului. Prima oră din zi îmi este dedicată mie. Fac ritualurile benefice pentru mine, pentru viața mea. Mi-am dat seama că, dacă nu încep ziua cu mine, programul va fi atât de încărcat, încât voi uita de mine.
Ești specialist în comunicare nonverbală. Cât de important este acest timp de comunicare, față de cea verbală? Poți să ne spui care sunt indiciile că soțul ne minte?
Mesajele nonverbale sunt reacții spontane și reflexe ale părții inconștiente a personalității noastre ca răspuns la stimuli externi sau interni. Aceste reacții ale creierului care nu pot minți, deoarece se manifestă inconștient, pe baza unor percepții senzoriale sau emoționale.
Putem să ne dăm seama dacă soțul ne minte dacă el începe să manifeste semnale nonverbale de disconfort (să se joace cu mâinile, cu inelul, să se scarpine pe ceafă, să evite privirea, să se retragă cu corpul în spate, să se cocoșeze puțin, ca și cum ar vrea să se protejeze, să-și încrucișeze brațele etc.). De ce? Creierul limbic percepe minciuna ca informații pline de vinovăție și încearcă să elibereze această stare emoțională extrem de negativă.
Care este ABC-ul unei vieți împlinite?
A înseamnă pentru mine autenticitate. Să fii autentică și să nu te minți pe tine.
B vine de la bucurie. E important să te bucuri de tine și de viața ta.
C este credibilitate. Să fii recunoscută ca o profesionistă în domeniul tău.
Cum vezi tu viața? Ce reprezită ea?
Viața mi se pare o călătorie și o transformare permanentă. Pentru mine, reprezintă schimbare. În fiecare zi, minut, mă schimb și evoluez. În plus, viața înseamnă pentru mine bucurie. Chiar mă bucur în fiecare dimineață când deschid ochii. Și mai reprezintă recunoștință pentru toate darurile pe care le-am primit – și nu mă refer aici doar la cele materiale!
Care crezi că e forța cuvintelor? Și care sunt cele mai „grele“ cuvinte?
Forța lor este imensă. Recomand tuturor celor cu care interacționez să fie atenți ce fel de cuvinte folosesc. Să elimine din vocabular „o să încerc“, „nu știu“, „nu pot“ etc. Cele mai „grele“ cuvinte sunt cuvintele-otravă (injurii, jigniri, anihilarea personalității): „Nu ești bun de nimic“, „n-ai făcut nimic pentru mine“, care ne omoară relațiile.
Dă-ne câteva sfaturi despre cum ar trebui să procedăm pentru a ne crește încrederea în noi, stima de sine?
Prima sugestie este să visezi din nou. Toți avem imaginație și putem face asta. Dacă nu visezi, nu ai cum să ai încredere în tine, pentru că nu folosești energia Universului!
A doua sugestie este să te vezi din ce în ce mai puternică. Toți evoluăm și întâlnim provocări pe acest drum al vieții. Însă, dacă te vizualizezi fiind o femeie din ce în ce mai puternică, scapi de frica pricinuită de aceste obstacole.
A treia sugestie este să te gândești la tine într-un mod pozitiv. Majoritatea ne criticăm, blamăm sau folosim alte strategii care ne țin stima de sine jos. Sfatul meu este să fii blândă cu tine!
E bună prea multă stimă de sine? Nu devenim prea încrezuți și eșecurile ne pot doborî în acest caz?
Nu cred că putem spune că avem vreodată prea multă stimă de sine. Ea trebuie întărită în fiecare zi, pentru că nu știi cum vei reacționa la un obstacol care apare în viața ta. E benefic să ai cupa stimei de sine mereu plină. Ești încrezută când îți lași egoul să te conducă! Stima de sine și egoul nu au ce căuta împreună, pentru că egoul se poate alimenta din stima de sine și atunci apare acea stare în care te consideri deasupra tuturor. E logic că atunci eșecurile te pot dărâma, pentru că îți lipsesc stima de sine și energia minunată a Universului.
Gândirea pozitivă este un alt subiect la modă și, în același timp, controversat.
Eu asociez mereu gândirea cu acțiunea. Doar să gândim 100% pozitiv nu ne ajută! E musai să acționăm ca să obținem rezultate. Temerile vin să ne încerce, să vadă dacă ne-am făcut munca interioară (introspecția) și dacă suntem puternice. Toți oamenii au temeri, frici, însă cei puternici reușesc să le privească în față, să le conștientizeze și să meargă mai departe.
Care sunt persoanele de care e bine să ne înconjurăm și care sunt cele toxice, de care trebuie să fugim? Cum le recunoaștem pe acestea din urmă?
E bine să te înconjori de oameni care îți umplu „cupa“, lângă care te simți bine și energizat și să te îndepărtezi de cei toxici. Oamenii toxici sunt cei care te țin cu energia jos, care nu te susțin să evoluezi și îi recunoști simplu: după ce te-ai întâlnit cu ei, ai dureri de cap, senzații neplăcute în stomac și stare de greață. Corpul tău te anunță să faci ceva pentru tine și să eviți acea persoană!
Povestește-ne puțin despre tine: ce-ți place, care este plăcerea ta vinovată, cum reușești să rupi ritmul stresant al vieții.
Îmi place să mă răsfăț cu un masaj săptămânal. Merg la cosmetică și masaj facial, la manichiură/pedichiură, la coafor, la spa. Nu e vorba numai de răsfăț, ci și de respect și cultivarea feminității. Plăcerea mea vinovată este meditația SILVA, pe care o practic de zece ani. Sunt dependentă de lucrul cu oamenii. Misiunea vieții mele este de a educa, motiva și inspira oamenii care vor să fie pe primul loc în viața lor! Și asta mă împlinește.
Dacă tu ai fi un parfum, din ce ingrediente ar fi făcut? Poți să-i dai un nume?
Ar fi un parfum care ar avea o culoare puternică, ar fi roșu și s-ar numi „Passion“. Ar avea ingrediente orientale, mușchi de stejar, ferigă, patchouli și bergamotă. Însă, revenind în realitate, parfumurile care mă ademenesc sunt cele cu note proaspete și puțin incitante, care să mă facă să mă simt senzuală.
Citate
Misiunea mea e să susțin oamenii să devină cea mai bună versiune a lor.
Toți oamenii au temeri, frici, însă cei puternici reușesc să le privească în față și să meargă mai departe.
Citește și:
- Cătălina Focșa, din birou direct pe crestele munților
- Iris Constantin: Cred autentic în cauzele UNESCO în care mă implic
- Ioana Tudor: În fiecare bijuterie creată este o bucățică din sufletul meu
Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Sorin Iacob