
Un paradis pentru orice femeie. Un fel de dressing plin de haine cu stil, accesorii și parfumuri. O lume fascinată, întinsă pe un etaj. O zi la Etajul Designerilor Români poate fi o escapadă pe tărâmul modei în care orice ținută poate deveni un outfit perfect pentru tine. Texturile, culorile și aromele creează o experiență aparte.
Am intrat la Etajul Designerilor Români într-o dimineață aglomerată; am dat un tur și am rămas impresionată, mi-am notat în minte că aici, deasupra tumultului urban din Piața Romană, este un loc de explorat în liniște. Iar peste vreo câteva săptămâni, când a venit liniștea și am pătruns cu adevărat în atmosfera locului, am realizat că pe Etaj explorarea nu se termină niciodată și este o călătorie care îți hrănește mintea, sufletul și imaginația. Acolo am cunoscut-o pe inițiatoarea și sufletul locului, Alina Gavrilă.
Când a început drumul designului vestimentar?
Din copilărie, când am creat primele rochițe pentru păpuși. În adolescență desenam schițele și testam modelele; am stricat multe materiale și am rupt multe ace la mașina de cusut Ileana a mamei mele. Am prins niște reviste Burda și am scos pe hârtie pergament câteva tipare: așa au apărut primele mele creații „profesioniste”. Erau anii ’80 și nu prea se găseau haine interesante; am început să-mi cos singură hainele și am devenit cel mai bine îmbrăcată liceană, foarte invidiată de colegele mele.
Ce ai studiat?
Nu am avut posibilitatea să studiez design vestimentar la o facultate de profil. Am început în 1989, iar în 1994 am absolvit ASE, secția Finanțe, Contabilitate, Bănci. Am avut diverse joburi în perioada facultății, am strâns niște bani care mi-au permis ca în anul absolvirii să încep o afacere în domeniul modei. La numai 24 de ani, am făcut singură toate demersurile înființării unei firme, am închiriat un spațiu, am cumpărat două mașini de cusut, masă de croit, materiale, accesorii, etichete etc., am angajat două croitorese și am început să creez și să produc haine în miniserie. De bază erau tiparele din Burda, la care îmi aduceam nota personală. Am negociat chiar un contract de livrare lunară a hainelor produse în atelierul meu, cu directorul magazinului EVA. Din cauză că nu am avut suficient capital pentru a susține și dezvolta o afacere în domeniul producției de îmbrăcăminte, în 1997 am decis să închid atelierul. Datorită experienței căpătate în cei trei ani de afacere, am fost recrutată pe poziția de contabilă la Coca-Cola România, corporație care m-a ajutat să mă dezvolt și în care am crescut timp de nouă ani până la poziția de Commercial Finance Manager. Spre sfârșitul anului 2006, mi-am dat demisia deoarece simțeam că nu mă mai regăsesc, latura mea creativă fusese pentru prea mult timp închisă într-o clădire cu pereți de sticlă! Am început frenetic să pictez, am pictat timp de doi ani peste 15 tablouri! Am avut o perioadă de căutări, am studiat și absolvit în 2008 Facultatea de Psihologie-Sociologie, am profesat câteva luni, lucrând terapie ABA cu un copil autist. Însă în 2011 am revenit la prima pasiune: creațiile vestimentare. De data aceasta am pornit o afacere care să ajute și să sprijine designerii, micii producători și antreprenori români: am deschis un magazin cu colecții deosebite de la talentații designeri români care se numește chiar Etajul Designerilor Români.
Cum definești Etajul Designerilor Români?
E un altfel de magazin, cum puține găsești în București. Am studiat latura psihologică și asta mă ajută să creez o stare de bine clientelor. Dorim ca fiecare femeie care vine la noi să se simtă ca acasă, să se simtă apreciată, să aibă încredere și să exploreze, să știe că poate face asta în intimitate, că poate primi o recomandare corectă! Sunt persoane cărora le place să caute printre haine și le lăsăm, dar sunt altele care nu au răbdare și pentru ele căutăm noi ținuta perfectă! Și dacă nu o avem pe stoc, avem posibilitatea să o realizăm pe comandă personalizat, în atelierele cu care colaborăm! Femeile își pot alege de aici o ținută completă, de la rochie până la parfum, avem ținute de zi, casual, office, de ocazie, genți, încălțăminte, bijuterii, rochițe pentru fetițe, ținute mamă-fiică, parfumuri! Am fost abordată și de un designer de lenjerie și de altul de costume de baie! Sunt împotriva curentului online, care ne-a transformat în niște roboței, stăm în fața ecranului și comandăm produse despre care nu știm mai nimic: din ce material sunt, cum ne vor sta etc. Am pierdut plăcerea de a simți între degete materialele, de a proba, asorta și accesoriza, de a socializa! La Etajul Designerilor Români organizez frecvent evenimente în care clienții interacționează direct cu designerii; aceste evenimente îl diferențiază de alte magazine!
Cum alegi designerii care expun pe Etaj?
Aleg designerii care îmi plac și care fac ceea ce ar căuta clientela mea. Nu caut designeri foarte cunoscuți, ci îi sprijin pe cei care sunt la început de drum, îi fac cunoscuți publicului-țintă.

Ce îți cer cel mai des clientele tale? Dar designerii care participă la Etaj?
Clientele noi caută în special ținute pentru evenimente, iar noi după o ședință privată de probă le putem prezenta anumite modele care să le avantajeze și le recomandăm atelierul de creație! Clientele mai vechi vin și pentru ținute casual și office, pentru atmosfera intimă și prietenoasă, dar avem multe cliente care vin lunar să-și cumpere minimum o rochie, pentru că rochiile noastre sunt deosebite! Designerii care își expun creațiile la noi sunt încântați că primesc și comenzi personalizate în atelierele lor și astfel pot interacționa direct cu clientele și pot primi feedback din piață.
Cât de solicitantă este activitatea ta? Ai timp și de viață de familie?
Din afară pare ușor și sunt adesea invidiată că particip la evenimente, cunosc vedete etc. Dar acestea fac parte din „fișa postului”! Se poate întâmpla să ajung acasă și la miezul nopții sau să muncesc în weekend. Când ai o afacere, mai ales la început – și nu știi cât durează acest început, un an sau trei, patru –, trebuie să depui mult efort personal și implicare pentru a o dezvolta și a o face cunoscută. Eu am găsit un mijloc prin care să fiu alături și de familie, avem un program împreună dinainte stabilit. Fiica mea are 11 ani; i-am transmis pasiunea pentru frumos și acum este cel mai înfocat fan al meu și sprijinul meu. În ultimul an, am implicat-o în diverse activități, o iau cu mine la evenimente, face foto, video și le editează. Am învățat-o să nu spună „nu pot“ și să nu lase pe nimeni să-i spună că nu poate! Iar ea m-a învățat să mă bucur de fiecare moment al vieții.
Citește și:
- Connie Larkin: Educația ta depinde doar de tine, nu de alții
- Mirela Nechita: Țesăturile de altădată prind viață din nou
- Andra Zaharia: Securitatea cibernetică trebuie să fie, ca și medicina, preventivă
Material apărut în Revista Femeia., octombrie 2019
Text: Roxana Melnicu
Foto: Radu Vintilescu