
Cu câțiva ani în urmă, era una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de știri. Astăzi, coordonează proiecte de responsabilitate socială, schimbând România.
Conceptul de responsabilitate socială este unul pe care Mona Nicolici l-a înțeles imediat. Și nu doar că l-a înțeles, ci a și știut cum să îl pună în aplicare într-o țară în care orice lucru bun se face greu. Manager în Departamentul Sustenabilitate al OMV Petrom, Mona este o femeie cu responsabilități uneori covârșitoare. Conduce nenumărate proiecte, dintre care cel mai important este Țara lui Andrei. A învățat totuși să se bucure de timpul ei, de viață și de cei doi copii minunați pe care îi are.
Facultatea de Instalații, presă, apoi CSR. Cred că e o poveste interesantă aici. Tu ai ales aceste meserii sau ele te-au ales pe tine?
Aș spune că am fost aleasă și le-am ales deopotrivă. Pentru că deciziile au fost în final ale mele. În aceeași măsură am fost condusă cumva spre ele. Mai cu forță, mai cu inconștiență, mai cu luptă și lacrimi, dar întotdeauna cu pasiune. Chiar dacă nu pare, tot acest parcurs a avut logica lui și fiecare etapă a construit ceva pentru următoarea fază a vieții mele profesionale.
Când ai timp liber, ce faci mai întâi?
Stau. Am învățat să-mi iau răgaz și să petrec puțin timp și cu mine. Ca să respir, să-mi liniștesc mintea, emoțiile, să mă bucur apoi de lucrurile mici. Înainte, mă speria să las timpul să treacă fără să fac ceva. Era ca și cum pierdeam vremea în loc s-o folosesc. Și mi-am dat seama la un moment dat că e de fapt invers: mă folosea ea pe mine. Dar să nu înțelegeți greșit! Asta nu înseamnă că nu fug la dans, la teatru, la un film, la schi sau la o petrecere. Că nu citesc, scriu sau fac curat în timpul liber. Doar că nu mai e dorința de a face ceva, ci plăcerea de a face un lucru atunci când îmi doresc. De-aia se numește „timp liber”.
Ce consideri cel mai important în educația copiilor tăi?
Libertatea de a alege. Care vine la pachet cu responsabilitatea, desigur. Și cu înțelepciunea câștigată din fiecare experiență, care îi ajută să mai facă un pas către libertate. Încă de când erau mici i-am învățat că vor deveni doar ceea ce își doresc ei să fie. Eu voi fi mereu alături de ei, dar alegerile trebuie să fie ale lor. Că nu există decizie bună sau proastă, ci doar decizii asumate, în care crezi. Și că pentru fiecare lucru în care crezi trebuie să muncești. Cu fiecare pasiune pe care mi-o mărturiseau copiii mei, i-am învățat să își imagineze pașii pentru a o pune în practică. Cu fiecare vis, le-am arătat ce ar trebui să facă pentru a-l vedea împlinit. Atunci când ne educăm copiii, ar trebui să nu uităm să le spunem că orice drum în viață este bun dacă e parcurs cu bucurie și cu dorința de a da celor din jur ceva din ceea ce suntem noi, indiferent dacă asta înseamnă un cuvânt bun, un ajutor într-un moment greu sau doar un sfat onest la momentul potrivit.
Care sunt cele mai mari bucurii pe care ți le-au adus proiectele de responsabilitate socială?
Mă bucură să mă uit înapoi și să văd nu doar lucruri frumoase, ci și lucruri dificile. Am intrat în domeniu cu o mare barieră: mi se spunea că nu poți face CSR în România sau că nu poți convinge o companie petrolieră mare să investească în viitorul comunităților în care activează. Dincolo de îndrăzneală, am avut un sprijin imens din partea managementului companiei. Cu aceste două „arme” am pornit la lucru și am demontat rând pe rând fiecare critică, fiecare semn de îndoială. Am strâns în jurul proiectelor zeci de mii de voluntari, mii de inițiatori, sute de reprezentanți ai sectorului ONG sau ai autorităților. Asta mă bucură cel mai tare: că am demonstrat că se poate.
Ai creat o țară, Țara lui Andrei, care a devenit cea mai importantă platformă de CSR din România. Ai dovedit că lucrurile se pot schimba. Cum?
Răspunsul scurt este: lucrurile se schimbă de la cuvânt la faptă, de la mic la mare, de la pas la salt. Proiectul a început cu greu, dar foarte frumos, cu îndrăzneala unui grup de oameni care știau că pot schimba chiar ei în bine lumea. Un alt factor important a fost dialogul cu oamenii din comunitățile în care activăm apoi, dialogul cu echipa de conducere a companiei. Așa am explicat care este impactul și de ce CSR-ul este un aspect important în orice business responsabil. În plus, am crezut. În ceva ce era și dincolo de business, și dincolo de realitatea pe care credeam că nu o putem schimba.
Dar pe tine cum te-a schimbat acest proiect?
M-a ajutat să întâlnesc foarte mulți oameni. Fiecare cu problemele, cu dorințele, cu nevoile și înțelegerea lui. Și a trebuit să învăț să-l înțeleg pe fiecare, să găsesc o cale de rezolvare, să empatizez, să mă adaptez. Și să merg mai departe chiar și atunci când mi s-a părut că n-are sens. Dar întotdeauna proiectul a venit cu ceva care nu m-a lăsat să renunț. Am crescut cu Țara lui Andrei, mi-am crescut copiii aici, am construit proiecte, am schimbat vieți. Cum să rămâi la fel?
Ești un om cu multe responsabilități. Cum îți controlezi emoțiile?
Sunt om și uneori nu-mi controlez emoțiile. Sau încerc să le controlez, dar se văd pe fața mea (râde). Dar m-am înțelepțit și eu. Iau pauze. Zâmbesc. Închid laptopul. Mă plimb prin parc.
Ce înseamnă succesul și cât durează?
Să faci ceea ce-ți place și să câștigi și bani din asta. Să lași ceva de folos în urma ta. Să mai ai prieteni buni, indiferent cât de sus ai ajuns. Să mai poți să plângi, să râzi, să dansezi, să iubești, oricât de important te-ar crede oamenii. Să-ți spună copilul „te iubesc, mama!” și la 20 de ani. Să ai lângă tine omul potrivit, care să te iubească pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce faci. Și să simți asta când te-ai uitat în ochii lui o fracțiune de secundă.
Citește și:
Ilinca Vandici: „Ma simt bine in pielea mea!“
Liliana Nechita: Cred că frumusețea te ajută să devii un om mai bun
Osnat Peled: Inițiativă de succes
Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală