Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Oana Stoianovici: Pe drumul feminității

Oana Stoianovici: Pe drumul feminității

Bijuteriile, vestimentația sexy și fardurile nu asigură feminitatea, sunt doar artificii care o pun în valoare. Adevărata feminitate se găsește în fiecare dintre noi, uneori prea încorsetată de reguli și îndatoriri ca să se manifeste.

Sunt femei care au un magnetism extraordinar, ce creează în jurul lor o aură de mister și parcă respiră prin toți porii senzualitate. Fascinează, dar nu pentru că sunt surprinzător de frumoase sau foarte aranjate. Totuși, au ceva în plus, un lucru care uneori nu poate fi definit. Secretul lor este mult mai profund, e vorba de încrederea pe care o au în sine, de migala cu care au știut să șlefuiască diamantul sufletului de femeie, încărcându-l cu energie. Asta simțim, dar nu putem explica.

Calea spre regăsire

Oana Stoianovici este coach transformațional cu o experiență de peste 11 ani în programe de leadership transformațional. La 18 ani, a decis să meargă pe acest drum, hotărâtă să ajute oamenii să devină mai buni decât cred ei că pot fi. Deși avea succes și făcea asta cu plăcere, simțea în adâncul sufletului că lipsește ceva. Sufletul ei de femeie își dorea să se trezească și să lumi­neze. Pentru că știa deja să se asculte pe sine, a plecat în călătoria feminității, iar acum a devenit ea însăși călăuză pentru femeile care vor să se descopere. În urma workshopurilor Oanei, femeile descoperă noi niveluri de echilibru personal, creativitate și plenitudine, care pot însemna creșteri în carieră, maternitate, expresie artistică și relație împlinită cu partenerul de viață.

Ce te-a determinat să pleci pe un astfel de drum?

Îmi doream să găsesc acel ceva al meu care mă definea ca femeie, nu să imit o rețetă în care mă simțeam ca într-un costum prea strâns pe corp. Am început să caut repere în jur, iar când nu le-am găsit, am pornit într-o călătorie în jurul lumii. Am vizitat multe locuri sacre ale spiritului feminin și am început să-mi formulez propriile răspunsuri. Apoi mi-am dat seama că multe femei se confruntă cu aceleași căutări. Am creat un cadru în care să le pot oferi întrebările, simbolurile și practicile pe care le-am descoperit în călătoria mea. Răspunsurile fiecărei femei sunt unice – fiecare trebuie să le caute și să le găsească în felul ei. Dar e nevoie de o călăuză.

Ce avem noi, femeile, așa de special?

Drumul în feminitate este o căutare a propriului sens, a harurilor noastre unice. Femeile sunt mai mult decât un corp, iar frumusețea nu are o talie anume. În fiecare dintre noi există ceva sacru și depinde de noi să ne conectăm la acel lucru și să-l cultivăm. În Antichitate, femeile știau să păstreze și să transmită această taină mai ușor decât ne este nouă acum. Poate pentru că erau mult mai apropiate de natură. De-a lungul secolelor,
am pierdut ritualurile de trecere ale copilei la fecioară, ale fecioarei la femeie și ale femeii în ipostazele ei de expresie sălbatică și creativă, de mamă și de înțeleaptă.
Le recunoaștem cu greu sub măștile schematice ale începutului de mers la școală, căsătorie, menopauză. Și-au pierdut mult din taina și frumusețea care le încarcă. Sunt mistere pe care le deslușim din basme, din mituri și din practici rămase din vechime.

Care este puterea pe care o are o femeie?

A fi puternică înseamnă a fi autentică. A fi în propriul centru și a-l onora. Când o femeie are intenția de a-și găsi și cultiva centrul, universul începe să conspire pentru împlinirea lucrurilor care o sprijină. În viață, în relații, femeia este cea care dă tonul, repune ordinea în univers – și ăsta este un secret al femeilor de altădată. Când femeia își găsește și își onorează centrul și propria putere, fără să facă nimic anume, îl sprijină pe bărbat să se regăsească și să își reașeze alegerile. De cele mai multe ori, nu e nevoie de multe cuvinte, doar de tăcere.

De ce am pierdut această forță?

Ne lăsăm așa de ușor seduse de lucruri urgente… Ajungem să credem că a avea timp pentru noi este o formă de egoism. Cheia puterii fiecărei femei este în relația pe care o are cu sine. Întotdeauna am în programele mele exerciții care durează numai câteva minute. Chiar și cea mai ocupată femeie poate găsi cinci minute pe zi doar să-și asculte gândurile, să se aprecieze pentru ce a făcut ori să-și spună câteva cuvinte blânde în loc să se certe pe ascuns, în gând. De aici, drumul poate continua cu meditații și practici ghidate, care să ne ajute să ne reconectăm cu centrul.

Ce este feminitatea?

Este ca o floare, nu înflorește în orice mediu. Dacă există un climat bun, începe să se deschidă. Dar totul începe cu dorința exprimată de a o descoperi, de a-i acorda timpul și spațiul de care are nevoie. Am pornit în căutările mele fără un manual de instrucțiuni, doar cu intuiția și intenția drept ghizi. Dar am avut smerenia să ascult mesajele pe care le-am primit. Sunt pe drumul meu și încă descopăr lucruri. Asta e frumusețea călătoriei. Descoperirea propriei feminități nu are o rețetă cu zece pași. Spiritul feminin cere atenție, liniște și perseverență. Am dedicat timp căutărilor mele și am făcut alegeri pornind de la răspunsurile pe care le-am primit. Onorând ce am descoperit, am făcut schimbări în viață. E un mare dar să ai o viață care exprimă cine ești. Înseamnă multe dimineți de luni cu ușurință și relaxare. Chiar dacă uneori sunt dimineți pline.

Un mic secret al feminității ar fi…

… să ai un loc al tău în casă, cu câteva obiecte dragi, cu semnificație. Lumânări parfumate, fotografii, orice are o valoare emoțională și ne încarcă. E un mic altar, unde ne aducem aminte de ce avem drag și scump. Iar asta ne centrează, ne dă perspectivă.

Cum vezi relația dintre un bărbat și o femeie?

Relația între bărbat și femeie este un dans, de multe ori nevăzut. Dansăm nu doar în ritm de tangou, ci și în conversație, în sentimente și în percepții. O femeie știe mai bine să simtă exact ce se întâmplă cu ea, cu el și cu relația. Are un fel propriu de a desluși nuanțele sufletului. Pentru asta trebuie să învețe să asculte, să-și onoreze centrul. Când femeia învață să stea în centru, bărbatul o ascultă. Clișeele pot fi depășite. Generații întregi de femei au suferit în tăcere pentru libertatea pe care o putem avea azi. Ar fi păcat să nu creăm cu ea ceva care să merite efortul.

Care este sfatul pe care-l dai femeilor?

Expresia feminității fiecăreia dintre noi este un proiect de o viață. E un drum, este un proces de urmat în care viața are parfum, pasiune și bucurie. Un sfat: să aibă curajul de a porni pe acest drum!

Citește și:

Iren Arsene: Lectura activează imaginația

Din grijă pentru oameni

Cel mai bun degustător de bere din lume

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: arhiva personală (Andrei Ivănescu)

Comments

comments

Lasă un răspuns