Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Petreceri pentru pitici, meserii pentru mămici

Petreceri pentru pitici, meserii pentru mămici

Nu știu altele cum sunt, dar eu, când mă gândesc la o petrece de copii, mă îngrozesc ușor. Nu pentru larmă, cum te-ai putea gândi, ci pentru câte sunt de făcut.

Mâncare, dar dacă nu mănâncă, sucuri, dar dacă beau prea multe, jocuri și jucării, dar de care, și câte și mai câte. O nebunie! Cum să-i mulțumești pe toți, cum să nu te rățo­iești la părinții uneori atât de dornici de a face bucuria cea mare copilului, încât devin enervanți (chiar și pentru propriii copii), cum să faci să nu semene petrecerea ta cu a celorlalți? Când am cunoscut-o pe Nicole Răducu și mi-a spus cu ce se ocupă, am simțit dintr-odată un soi de admirație amestecată cu invidie: cum se descurcă cu așa o meserie?

Totul are un început

Prima petrecere organizată de mine cap-coadă a fost aniversarea Sofiei, fiica mea, când a împlinit un an, povestește Nicole. „Am închiriat atunci un loc de joacă și eu am pregătit tot: de la bufet până la momentele artistice, să le spun așa.“ De atunci, fiecare aniversare a reprezentat o provocare. Așa a învățat ca și acum, după mii de petreceri organizate, să trateze lucrurile foarte serios, dar cu aceleași emoții ca la început. Și se dovedește de fiecare dată că emoțiile sunt bune. E adevărat, piața evenimentelor pentru copii este extrem de diversă, dar asta nu face decât să-i stimuleze creativitatea.

Nu mă dau în lături

Să faci un grup de copii fericit, să mul­țumești atâtea mici personalități, dar și pe părinții aferenți este îngrozitor de greu. Dar pentru Nicole pare floare la ureche. „Eu sunt un om cu minte activă, cu sau fără provocări. Şi sunt foarte atentă la ce se întâmplă în jurul meu, sunt bine ancorată în realitate, dar mă răsfăţ şi cu momente de visare. Sunt omul extremelor. Aşa încât orice tip de provocare e bine-venit. Nu mă dau în lături de la nimic, oricât de fantezist ar fi!“ De mică a crescut printre copii, sora ei mai mare fiind un pedagog excep­țional. Așa că, în momentul în care și-a dat seama cât de frumos e să faci copiii fericiți, a cam uitat de celebritatea efe­meră pe care ți-o dă meseria de jurnalist și a trecut la treabă. Și i-a reu­șit. Mai ales că a avut de la cine învăța, pentru că mereu, spune Nicole, a fost alături de profe­sioniști dis­puși să-i dezvăluie secretele meseriei.

Cel mai greu moment

Părinţii sunt foarte exigenţi şi tocmai de aceea trebuie să lucrezi mereu la cele mai înalte standarde şi să ai grijă ca tot ceea ce promiţi să se şi întâmple în realitate. Așa că momentul cel mai greu este atunci când desfăşurătorul evenimentului convenit cu mama sau tatăl sărbătoritului nu poate fi urmat secundă cu secundă din cauza ­cine știe cărui colaborator neserios sau care pur și simplu s-a îmbolnăvit pe neașteptate. Când te afli în fața unei situații limită pe care trebuie să o de­pă­șești cu calm și zâmbetul pe buze. Atunci când ești nevoită să improvizezi astfel încât evenimentul să nu aibă de suferit, copiii să fie fericiți și părinții mulțumiți, ba chiar mai mulțu­miți decât cu desfă­șurătorul inițial.

Cel mai frumos moment?

Mi-am imaginat că e atunci când totul se termină cu bine sau când părinții o felicită pentru reușită. Dar, de fapt… „Cel mai frumos mo­ment este când o mogâldeaţă de copil vine la final de eveniment şi îţi mulţumeşte. Aparent din politețe sau pentru că așa i-a spus mami. Tu îl întrebi, cu inima cam strân­să, dacă a fost ceva ce nu i-a plăcut. Copiii sunt dureros de sinceri, așa că te poți trezi cu cine știe ce re­proș. Dar când prichindelul îți spune fericit că i-a plăcut totul, uiți și de oboseală, și de stres, și de toate situațiile limită cărora ai fost nevoită le le faci față!“

O mămică talentată la distracții

Are 42 de ani, un soț alături de care se simte senzațional de 20 de ani încoace, de când și-au spus da unul altuia, și o fetiță în vârstă de 11 ani. A fost ziarist în perioada de pionerat a presei. Era studentă, proaspăt căsătorită și-și dorea un televizor. Așa a început, apoi a prins-o timp de câțiva ani. Este economist de profesie și, de meserie, zâna distracțiilor pentru copii. „Sunt expresia unei sume de experienţe, de încercări, de tatonări, de intuiţii, de influenţe a tot ceea ce primesc, caut şi mă impresionează. Toate mă fac să vreau să mă ­depăşesc eu, ca femeie, ca om.“

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr1/12.01.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Leave a Reply