Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Platesc cu cardul!

Platesc cu cardul!

La ce e bun un card de credit?

Teancul de bani din portofel nu prea mai e la moda – desi posetele tot mari raman si n-ar fi problema de „spatiu”. Cardurile, in schimb, sunt din ce in ce mai des puse la treaba.

Plata salariilor intr-un cont de debit e deja o practica extinsa si, sa recunoastem, extrem de eficienta. Daca acum 5-6 ani nu erau mai mult de cateva sute de amatori de carduri de credit, acum sunt deja cateva sute de mii. Bancile autohtone nu ascund faptul ca acest instrument de plata inregistreaza cea mai mare rata de crestere din portofoliile lor.

Ca si in cazul cardurilor de debit, banii tai sunt mai in siguranta intr-un cont decat in buzunar (mai ales daca umbli mult cu mijloacele de transport in comun). Chiar daca ai ghinionul sa-ti dispara cardul, il poti bloca imediat si scapi nepagubita.

In plus, scapi de celebra rugaminte a vanzatoarelor: „Nu aveti cumva 2.000, sa va dau eu 10?”. Aproape toate supermarketurile romanesti, de magazinele mai mari nu mai vorbim, accepta acum plata cu cardul.

Mai mult, apar din ce in ce mai multe carduri co-brand. Iti spunem imediat despre ce e vorba: o institutie bancara si un magazin important pun umarul pentru a oferi clientelei un card comun cu o limita de credit de pana la 16 salarii nete, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 5.000 de euro.

De ce ti-ai dori un card de credit?

Pentru ca poti face cumparaturi din magazinul respectiv, poti plati diverse bunuri si servicii, dar si retrage numerar din ATM-uri. Sa zicem ca luna asta bugetul tau e putin afectat de concediul trecut, dar de cumparaturi nu te poti lipsi.

In mod normal, trebuie sa platesti lunar doar dobanda pentru sumele „imprumutate”, in aceeasi luna in care le-ai cheltuit. Dar poti sa scapi de plata dobanzii daca in primele 20 de zile ale lunii urmatoare pui la loc toata suma.

Ce te costa?

In momentul in care te decizi ca vrei si tu un astfel de card, fii pregatita sa platesti comisionul de emitere, o taxa anuala de administrare, plus comisioane de eliberare numerar la ATM-uri mai mari decat in cazul conturilor de debit, de regula 1% din suma retrasa.

Limita de credit, precum si dobanda perceputa variaza, de la banca la banca, in functie de veniturile si angajamentele fiecarui solicitant, respectiv de politica fiecarei institutii bancare.

Acte necesare pentru emiterea cardului

Ca in cazul oricarui alt imprumut de nevoi personale, si pentru emiterea unui astfel de card de credit bancile solicita un numar minim de documente. Astfel, adeverinta de venit si copia de pe cartea de munca sunt doua dintre actele cerute de majoritatea bancilor comerciale românesti.

PRO

  • Ai bani oricand sa-ti cumperi tot ce vad ochii si-ti cere inima, fara sa tragi mita de coada pana la urmatorul salariu.
  • Nu umbli cu lichiditati la tine, deci esti o prada… inutila pentru hotii de buzunare.
  • Creditul se intinde pe o perioada de pana la 5 ani, deci ai timp sa strangi suma pentru a o returna.

CONTRA

  • Din pacate, banii trebuie inapoiati la un moment dat, ceea ce te indeamna la cheltuiala cu masura.
  • Poti sa ai norocul ca, dupa ce ti-ai umplut cosul si ai stat 20 de minute la coada sa afli ca „sunt probleme” la sistemul de plata cu card.
  • La sfarsitul perioadei de creditare iti vei da seama ca ai platit cel putin dublu „distractia”.

Comments

comments

Lasă un răspuns