
De la ceainice la inele, toate obiectele din porțelan marca Ana Wagner sunt niște bijuterii care te scot din realitate și te proiectează într-o lume fantastică. O călătorie spectaculoasă spre profunzimea sufletului.
Cu o pensulă extrem de subțire, culori și aur lichid, Ana spune o poveste în fiecare bucată de porțelan pictată. O muncă titanică, ar zice unii, dar pentru ea e o joacă, o lume imaginară în care evadează în fiecare zi pentru a scoate la lumină frumosul și bucuria vieții. Este modul în care ea a ales să aducă lumină în sufletele celor care-i privesc operele și zâmbete pe buze. Pentru că arta înseamnă bucurie și iubire.
O afacere de familie
A studiat grafica de șevalet la Facultatea de Arte București. A explorat forme diverse de exprimare, de la desen la pictură, de la gravură în lemn până la cea în metal și în piatră, ca în final să aleagă pictura miniaturală pe porțelan. Tot un fel de gravură, dar în care unealta este pensula. Un mic magazin, o galerie de porțelanuri au fost startul afacerii pe care a pornit-o împreună cu sora sa Irina în anul 2005. De atunci până azi, au avut numeroase expoziții în țară și străinătate, în Franța, Italia și Anglia, în care personajul principal a fost, desigur, porțelanul. Dacă Irina și-a dorit să devină economistă, Ana a visat să picteze. Împreună, pe calea artei, își urmează chemarea.
Cum ați pornit această afacere?
Mugurii afacerii noastre au apărut în perioada anilor în care studiam grafica. În al doilea an de facultate. am avut această idee de a decora obiecte din porțelan. Parte din lucrările mele de grafică am ajuns să le transpun pe porțelan și mai apoi să le vând în magazinele de decorațiuni interioare din Capitală. Cam așa am început!
Au fost și momente dificile?
Munca pe care o fac în atelierul nostru de creație este atât de frumoasă și de binefăcătoare, încât n-aș putea spune vreodată că regret că la un moment dat am decis s–o iau pe acest drum. Altfel, ca în orice afacere mică, de familie, apar urcușuri și coborâșuri, în mod inevitabil. Sunt o fire mai panicoasă și trebuie să recunosc că am avut deseori momente în care am spus că aș vrea să plec. Și nu doar din propriul atelier, ci și din țară. Dar nu mi-a ieșit. Destinul se pare că mă întoarce mereu la drumul meu.
De ce pictură pe porțelan?
Porțelanul poate lua forma unui obiect funcțional, decorativ sau a unei bijuterii. Oferă un tărâm foarte vast de explorare și exprimare. Iar grafica presupune, în general, o lucrare miniaturală ce se potrivește de minune acestui suport. În gravura pe metal pe care o făceam în urmă cu aproape 20 de ani, regăsesc gesturi pe care le fac acum pe porțelan.
Care crezi că sunt lucrurile importante în afacerea ta?
Cel mai important este bunul simț. Avem nevoie de bun simț în estetica atelierului Wagner, în maniera de a ne organiza și de a lucra cu oamenii, în felul în care interacționăm cu clienții noștri și în modul în care ne orientăm afacerea mereu în schimbare. Altă idee importantă pentru noi este stăpânirea până în cel mai mic detaliu a meșteșugului pe care îl facem. Pictura pe porțelan este un meșteșug care nu se învață peste noapte, se deprinde în ani și ani de experiență și muncă. E important să dăm clienților obiecte sau bijuterii de care suntem convinși că sunt lucrări de înaltă calitate, atât estetică, cât și tehnică.
Cine creează modelele? Care sunt sursele de inspirație?
Eu visez noaptea și vin dimineața și pun ideile pe hârtie și apoi pe porțelan. Glumesc. Există în atelierul nostru două direcții de a lucra. Sunt marile colecții de obiecte sau de bijuterii care îmi poartă semnătura de la idee și până la realizare. Și mai sunt acele proiecte în care un client ne comandă o serie de obiecte sau piese de bijuterie personalizate. La astfel de proiecte lucrăm cu o echipă care ne este alături tot timpul, pe creație și execuție de decor. În funcție de complexitatea comenzilor, echipa se mărește cu unul, doi sau mai mulți colaboratori. Cât privește sursele mele de inspirație, ele vin, de cele mai multe ori, din călătorii. Călătoriile mă ajută să mă încarc și îmi activează creativitatea, mă inspiră să găsesc alte unghiuri de abordare.
Dintre toate colecțiile pe care le-ai realizat care-ți este cea mai dragă?
„Grădina dintre ape“ este cea mai aproape de sufletul meu. Am avut o expoziție cu această colecție, în urma căreia s-a lansat un frumos catalog în ediție limitată. Însă acum sunt încă în siajul ultimei colecții pe care am făcut-o alături de maestrul Ștefan Câlția, „Ierburi și flori transilvane“, colecție care se va găsi în showroom tot anul. 150 de piese din porțelan decorate cu grafica din seria de gravuri „Flori pentru Rege“ – un microunivers de motive vegetale minuțios și delicat conturate, inspirat de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei.
Ce apreciază clienții?
Frumosul din lucrările noastre. Seriozitatea cu care răspundem cererilor de tot soiul. Profesionalismul. Lumina și bucuria pe care le transmitem prin decorurile porțelanului, fie că vorbim de obiecte sau de bijuterii.
Ce e important pentru o femeie?
Bucuria de a fi și iubirea.
Ce planuri de viitor ai?
În perioada aceasta, pregătim cu o nouă colecție de bijuterii și lucrăm intens la lansarea unui nou site Wagner cu vânzare online.
Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
Sunt un om obișnuit. Simplu. Mă bucur de lucrurile mici, ca noi toți. Mă bucur că am o familie frumoasă. Sunt zilnic în atelier, locul meu de joacă și locul meu de muncă. Sunt recunoscătoare pentru asta. Serile le petrec acasă, alături de cei dragi.
Irina te ajută mult pe partea de comunicare. Pictează și ea?
Irina este jumătatea mea în această afacere. Face tot ce înseamnă partea de marketing și business și are deseori momente în care simte nevoia să se contopească și ea cu partea de creație, de frumos a afacerii noastre. Uneori pictează alături de pictorii atelierului, nu neapărat pentru ca la final să meargă acasă cu un obiect semnat Irina Wagner, ci mai degrabă pentru plăcerea de a vorbi mărunțișuri amuzante cu colegii noștri, pentru a-și încărca bateriile alături de partea creativă a poveștii noastre.
Citește și:
- Andreea Gheorghiu: Tot ce trimiți către Univers ți se întoarce
- Codruța Ranciog: Rezultate spectaculoase cu visuri și ingrediente de calitate
- Simona Gonciulea: Afacerea mea este despre bucuria creației
Articol preluat din ediția de martie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Radu Vintilescu
Machiaj: Marina Chiorean
Coafură: Niculina Boja