Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > "Fitness" financiar

"Fitness" financiar

De ce trebuie sa te misti repede si sa-ti castigi independenta financiara? Pentru ca…

1. Nu o sa poti trai la nesfarsit pe cheltuiala parintilor. Daca nu ai un cont solid (cu cel putin 8 cifre) intr-o banca, zilele tale de printesa rasfatata sunt numarate.

2. Nu o sa vina nici un Fat-Frumos sa te salveze. Dependenta de un barbat este cea mai rea capcana in care poti pica. Fereste-te sa ajungi una din prea multele femei care se zbat in relatii nesanatoase pentru ca nu au mijloacele necesare de a se descurca singure.

3. Viata e plina de neprevazut. Se accentueaza deprecierea monedei nationale fata de dolar, economia se scufunda incet, dar sigur, firmele nu pot supravietui decat marind preturile, salariile scad, creste somajul. Mobilizeaza-te! N-ai voie sa te lasi prinsa pe picior gresit.

Stii sa economiseti sau esti un monstru sacru al shoppingului? „De-o fi una, de-o fi alta”, esti de acord cu noi ca e imperativ necesar sa ai control asupra propriilor bani. Te ajuta un scurt chestionar:

  • Stii cat te costa sa traiesti o luna fara prea multe pretentii?
  • Daca ti-ai pierde slujba, ai putea sa supravietuiesti trei luni doar din economiile actuale?
  • Stii tot timpul cati bani mai ai pe card sau in contul de economii?
  • Cand pleci in vacanta, te poti incadra intr-o suma fixa?
  • Esti inscrisa intr-un program de pensii satisfacator?
  • Stii ce asigurari de sanatate si/sau viata ar trebui sa ai?
  • Ai un testament?

Incearca sa-ti obtii independenta financiara cat mai iute posibil, ca sa nu-ti para rau mai tarziu. Iti venim in ajutor cu cateva sedinte de „fitness” financiar. De ce? Daca ai 5 sau mai multe raspunsuri de „da”, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta anilor ce vor urma. Daca ai 3 sau mai multe raspunsuri de „nu” s-ar putea sa ai surprize financiare destul de curand.

Analizand atitudinea oamenilor fata de bani, COSMO a identificat 4 tipuri de personalitate. Vezi unde te incadrezi si cum ar trebui sa te schimbi ca sa lasi banii sa vina la tine.

1. Atitudinea saracului

Pentru ea, viata este o continua stare de nemultumire. Nimic nu-i convine. Cine este vinovatul? Tot restul lumii, impozitele, Dumnezeu, capra vecinului etc. Nu face nimic concret pentru a-si imbunatati statutul social. Are impresia ca lumea ii datoreaza ceva si ca va sfarsi prin a nu realiza nimic important.

2. Atitudinea functionarului

E genul de persoana care merge la serviciu doar ca sa aiba de unde veni seara acasa. Cu toate acestea, este ferm convinsa ca seful ii datoreaza salariul, in ciuda „performantelor” sale slabe.

3. Atitudinea executantului

Vorbim despre o profesionista (sora medicala, contabila) al carei venit se situeaza deasupra mediei. Este foarte buna in domeniul ei, dar n-are habar cum sa-si investeasca banii. Credem ca ar fi cazul sa-si gaseasca timp pentru a invata si putina economie.

4. Atitudinea intreprinzatorului

Prosperitatea unei societati e rezultatul eforturilor depuse de persoanele cu aceasta atitudine. Vizionare cu un curaj nebunesc, ele sunt mai mult decat rasplatite atunci cand gasesc o modalitate potrivita de a satisface noile nevoi ale populatiei.

Comments

comments

Lasă un răspuns