
Picioarele sus!
Ai un job care te solicita sa stai in picioare mult timp? Trebuie sa te mai si asezi din cand in cand, altfel risti sa faci varice sau sa le agravezi pe cele pe care le ai deja.
Stai pe scaun la birou toata ziua? Nu inseamna ca ai scapat de tensiunile din gambe, pentru ca picioarele tot in jos stau ore in sir, iar seara vor fi umflate si dureroase. Pune-ti sub birou ceva pe care sa-ti sprijini picioarele.
Retine ca, indiferent in ce pozitie ai lucra, trebuie ca la fiecare 20-25 de minute sa-ti mobilizezi gambele, pentru a stimula circulatia sangelui in vene. La jumatatea zilei, unge-le cu un gel special, care favorizeaza circulatia sangvina.
Spatele drept!
Drept, nu teapan! Pozitia rigida a gatului, umerilor si a spatelui este cauza durerilor de cap si de spate, precum si a trosniturilor pe care le simti in ceafa cand inclini capul. Fixeaza-ti scaunul astfel incat spatele tau sa fie drept, coatele indoite la 90 de grade cu mainile pe masa, la fel si genunchii.
Daca ai nevoie, pune-ti o pernuta in dreptul salelor. La fiecare jumatate de ora, ridica-te si fa miscari de „dezmortire”. Tine la birou o minge anti-stres, pe care sa o strangi de cateva ori in fiecare mana – astfel, stimulezi muschii antebratului si articulatiile mainii.
In unele pauze, fa-ti de lucru la diferite rafturi – astfel lucrezi coloana, muschii spatelui si ai bratelor, umerii si coatele. Cauta ca macar de doua-trei ori pe zi sa urci si sa cobori cateva trepte – face bine la genunchi, gambe si fese.
Privirea inainte!
Lucrezi mult la computer? Indiferent de tipul monitorului (cu tub sau cristale lichide), la fiecare 20 de minute muta-ti privirea de pe ecran catre un punct aflat in departare. Iti face bine sa privesti pe fereastra. Imaginile naturale au efecte tonice asupra creierului.
Mintea treaza, dar viseaza
Placerea de a fi la serviciu (da, poate fi placut si asta nu inseamna ca esti masochista) depinde in mare masura de tine, de obiceiurile pe care ti le faci si de simturile pe care ti le stimulezi pozitiv. Atentia ta va fi sporita, iar mintea odihnita daca mirosi arome de citrice, conifere sau eucalipt.
E mai bine sa ai o lampita de aromaterapie cu uleiuri esentiale decat „braduti” parfumati, pentru ca parfumurile sintetice iti pot crea alergie. Cauta ca macar o data pe zi sa rasfoiesti o revista colorata, in care sa gasesti si peisaje mirifice: privirea iti va fi inveselita de diferitele nuante si te vei „rupe” macar cateva clipe de grijile „profesionale”.
Gusta cate o bomboana de menta sau asculta cateva minute muzica de relaxare. Toate acestea, chiar daca par amanunte insignifiante, reusesc sa iti reduca mult din stresul cotidian.