
În ziua de azi, când este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă, indiferent de vârstă și pregătire, să fii mamă singură în căutarea unui serviciu pare o misiune imposibilă. Și totuși există minuni!
Brutăria Mama Pan înglobează două concepte sociale de excepție: produse tradiționale, cum se făceau odinioară, și personal dintr-o categorie specială, mame singure sau cu mulți copii. Proiectul a germinat în bucătăria de idei de la Centrul Parteneriat pentru Egalitate, acolo unde se promovează egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, susținând prin programele sale redefinirea statutului și îmbunătățirea condiției femeii în România. Irina Sorescu este cea care a crezut în idee și în potențialul oferit de piață, dar mai ales în aceste femei vulnerabile social. Deși nu știa nimic despre afaceri, a învățat din mers și conduce mica afacere socială, oferind și altor femei un loc de muncă. Cum a apărut ideea pâinii cu maia, care sunt beneficiile acesteia ne spun chiar ele, Irina și câteva dintre doamnele din echipa Mama Pan.
Putem spune fără falsă modestie că Irina Sorescu este o luptătoare pentru drepturile femeii. Lucrează la Centrul Parteneriat pentru Egalitate și prin poziția ei conduce acum proiectul Mama Pan. „Afacerile sociale nu sunt ale unei persoane, ele sunt create de organizații și persoane în beneficiul comunității. La noi este un mod de lucru participativ, în care fiecare angajat contribuie la bunul mers al afacerii. Suntem ca o familie!” Au identificat o categorie vulnerabilă social – femei care-și cresc singure copiii și care au probleme în a-și găsi și păstra un loc de muncă – și s-au gândit cum pot da o mână de ajutor. Să găsească și să medieze locuri de muncă era mai complicat, dar să dezvolte o afacere dedicată lor era mult mai ușor de gestionat. Ideea celor de la CPE s-a concretizat odată cu apariția Fondurilor Europene care au finanțat deschiderea afacerilor sociale.
Tradițiile dau valoare
De ce tocmai o brutărie? M-am întâlnit de câteva ori cu Irina și de fiecare dată purta o altă ie, semn că pentru ea tradiția este o valoare importantă. „Am pornit de la ideea unei afaceri care să aibă potențial pe piață, să reziste și după ce se termină banii din Fondurile Europene. Pâinea este un produs care se consumă în fiecare zi, iar produsul nostru are valoare: este naturală și frământată manual! Am vrut să facem o pâine după metode tradiționale, care să excludă drojdia sau echipamentele auxiliare. Un astfel de produs nu mai este pe piață!” De la idee la acțiune e nevoie de oameni, de dăruire și pasiune. Și pe toate le-au găsit atunci când cele opt doamne au format echipa și brutăria a fost practic deschisă. Un cuptor performant, un malaxor, câteva mese pentru frământat sunt toate dotările micii brutării. Totul strălucește de curățenie, iar voia bună a brutăreselor face pâinea mai gustoasă. „Am început cu două doamne, acum sunt opt, schema a fost gândită cu minimum de persoane. Este un mare efort, e multă muncă, dar și înțelegere, atunci când apar probleme”, ne spune Irina.
Știință pusă în slujba societății
Corina Munteanu este de profesie fizician, a fost profesor, cercetător, dar în brutărie se simte în largul său. Are trei copii deja mari, nu face parte din categoria defavorizată, însă este cea care dă viață pâinii. Ea a fost cea de la care brutăresele au învățat să prepare pâinea cu maia, dar și cea care se ocupă de achiziția ingredientelor, supervizează procesul de fabricație și jonglează cu programul angajatelor în funcție de comenzi sau situații speciale. „Am mâncat o astfel de pâine și mi-a plăcut. Am învățat să fac maia exersând. Am luat de la un prieten puțină maia și am exersat cam un an până să obțin ce trebuie. Îmi doream să fac pâine în casă așa cum făceau bunicii noștri. Am început să învăț și alte femei dornice cum să-și prepare o pâine sănătoasă. Așa m-am întâlnit cu Irina. Proiectul a fost o provocare: să trec de la câteva pâini la sute!“ Corina este o persoană tenace, nu dă înapoi în fața situațiilor complicate, ci încearcă să găsească soluții. Împreună cu echipa, a pus la cale tot felul de rețete.
18 ore pentru o pâine
Cine crede că prepararea unei pâini tradiționale fără drojdie este o joacă se înșală. Maiaua este preparată din apă și făină, se amestecă și sunt lăsate la fermentat, un proces care durează ore. Rețeta este simplă, doar apă, sare, făină și maia! „Facem făina să fermenteze, o transformăm în maia. Facerea unei pâini poate să dureze de la 18 la 24 de ore, iar pâinea integrală de secară are nevoie de trei zile!” Mica brutărie este totuși mult mai mare decât o bucătărie, iar când angajatele nu au nimic în comun cu această
meserie, emoțiile cresc.
O pâine mai sănătoasă
Pâinea cu maia este un produs de nișă și puțini știu beneficiile ei și, mai mult, de existența ei. Când începe să povestească despre pâinea cu maia, fața Corinei se luminează, vorbește cu pasiune și e în stare să istorisească ore întregi despre beneficii. „Mulți oameni au alergie la drojdie, dar nu știu. Maiaua dezactivează acidul fitic din bobul de grâu și
ne permite să asimilăm mineralele și vitaminele din ce mâncăm, e predigerată, nu cade greu la stomac și e foarte consistentă. Pâinea sănătoasă a devenit o raritate, iar cea cu maia, fără amelioratori și adaosuri chimice are din ce în ce mai mulți adepți datorită beneficiilor ei.”
Puterea unui zâmbet
Paula Gheorghe meșterește cu drag în fiecare zi ceva în brutărie, face orice este nevoie. Lucrează de la 16 ani, iar de meserie este croitoreasă. A lucrat în comerț, a fost chiar și asistent manager, dar, cum viața are suișuri și coborâșuri, nu crede că este prea târziu să o ia de la capăt! Are doi băieți pe care-i crește singură, probleme sunt, dar asta nu o împiedică să aibă zâmbetul pe buze și să privească lumea într-un mod pozitiv. „Dacă iubești produsele pe care le faci, chiar ies frumoase și bune. Ele sunt satisfacția muncii de zi cu zi!”
Forța vine din interior
Nicoleta Bubulions a fost bucătăreasă la un restaurant, acolo l-a cunoscut pe soțul său, dar viața i-a dus pe drumuri diferite și a rămas, așa cum spune ea, „cu numai doi copii”. A aflat de acest loc de muncă de la un târg de joburi. „M-a mirat ca un dezavantaj – mamă singură – să fie de fapt un avantaj! Ca noi toate, m-am calificat la locul de muncă, nu mi s-a părut greu. E important să-ți păstrezi buna dispoziție și lucrurile bune vin în viața ta.” Nicoleta este o femeie optimistă, care transmite celor din jurul său forța de a învinge.
Florența Panait este singura brutăreasă de meserie din grup. Lucrase ani de zile într-o mare fabrică de pâine care a dat faliment. Și ea are doi copii și era șomeră când a aflat de acest loc de muncă. „Norocul mi-a scos în cale acest proiect. Pâine făceam mai rar acasă, dar cozonac, cornulețe, negresă sunt dulciuri pe care le prepar tot timpul. Le fac cu drag aici sau acasă, după aceeași rețetă. Când comenzile cresc înseamnă că pâinea noastră a fost apreciată și asta ne bucură. Recordul a fost de 540 de pâini în 16 ore!”
Citește și:
Zâmbetul: când arta întâlnește știința
Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală