Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ruxandra Lipcan: Vinul este o artă

Ruxandra Lipcan: Vinul este o artă

Ruxanda Lipcan aduce grație, eleganță și rafinament într-un domeniu dominat de bărbați. Sub conducerea ei, compania viticolă Fautor a devenit un producător de top din Moldova, multe vinuri de aici primind premii importante. Atuurile ei sunt cunoștințele temeinice și dorința de modernizare.

Fautor s-a transformat, în câțiva ani, dintr-o cramă producătoare de vin vrac într-o companie de vârf, care scoate pe piață vinuri de lux, apreciate în toată lumea. Misiunea a fost îndeplinită rapid și cu eficiență, iar la cârmă a stat în tot acest timp Ruxanda Lipcan, care a avut amabilitatea sa răspundă la câteva întrebări pentru revista Femeia. Educația, rafinamentul și experiența călătoriilor prin lume fac din ea nu doar o expertă în vinuri, ci și o persoană cu care îți face plăcere să stai de vorbă

De când lucrati la Fautor? V-ați dorit acest rol?

Compania a fost fondată în 1997. Am decis să mă alătur afacerii părinților în anul 2004 după absolvirea universității MGIMO la Moscova, facultatea – Business International și Administrare. Nu am planificat din start că voi aprofunda atât de mult această afacere. Fiind o fire creativă, căutam o activitate care mi-ar permite să mă realizez în acest sens pentru că îmi place mult și marketingul, și brandingul. Primii ani de muncă pentru mine au fost desigur importanți pentru a acumula experiența practică, apoi am ajuns la ideea că voi continua afacerea familială în condițiile în care o să mă pot realiza cu adevărat pe plan profesional și, totodată, să pot aduce o plus valoare esențiala în companie.

Viziunea pe care o aveam pentru compania noastră, care m-a inspirat cu adevărat, era să efectuez acea tranziție de la o vinărie ce produce și comercializează excluziv vin vrac către o afacere de succes, vinărie cu renume ce creează vinuri de calitate înaltă, vinuri elitiste. Această lucru a prezentat pentru mine un “challenge” personal care mi-a dat o motivare puternică. Acum putem spune că suntem o companie puternică, cu o reputație excelentă care creează vinuri inedite.

Cu ce gânduri ați pornit la drum și câte dintre obiective ați realizat deja?

Era esențial mai întâi să căutăm denumirea potrivită a companiei, să elaborăm brandul, să identificăm misiunea și valorile, să lucrăm asupra gamei de sortimente, ambalajului, poziționării produselor.

Fautor a fost prima cramă de familie care s-a lansat pe piața din Moldova și aceasta era o adevărată provocare. În acel moment,  piața locală era încă nedezvoltată, existau doar câțiva jucători mari, consumul de vin era la un nivel scăzut, cultura vinului aproape că nu exista. Dar am crezut mult în ceea ce făceam, în produsul pe care l-am lansat și am dedicat câțiva ani buni intrării pe piață, stabilirii relațiilor de încredere cu partenerii locali, pentru a cuceri consumatorii. Am avut o campanie de promovare destul de agresivă și, cel mai important, corectă. Am reușit nu doar să cucerim consumatorii, ci la acel moment era necesar să-i educăm și să ridicăm cultura de consum al vinului. Noi am fost primii din industrie care am lansat și promovat corect vinul rose, iar ulterior consumatorii locali, mulți ani la rând, asociau rose-ul în general cu marca comercială Fautor. Și vreau să zic că suntem și bucuroși că am fost un benchmark pentru alte vinării care ulterior au decis să urmeze drumul nostru.

De la momentul lansării până acum noi am evoluat în continuare, a urmat un re-branding în anul 2014 o dată cu lansarea a noi game: 310 Altitudine, Aurore, Ediție Limitată – fiecare din ele are istoria sa frumoasă. Ne-am găsit identitatea și misiunea în crearea de vinuri ce inspiră și dăruiesc emoții, în inovație și în încurajarea unui stil de viață frumos. Avem soiuri unice în această zonă, precum Albarino și Tempranillo, pe care le-am descoperit alături de soțul meu în timpul unei  călătorii în sudul Spaniei, de asemenea avem și vinuri unice în lume precum asamblajul Aurore Fetească Neagra – Tempranillo. Am reușit să obținem și să menținem poziția de lider la capitolul calității vinului: doi ani consecutiv, 2017 și 2018, Fautor Winery este cea mai medaliată vinărie din industrie în Moldova conform rezultatelor oficial publicate. Momentan, exportăm în mai mult de 16 țări, printre care: UE (România, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia, Belgia, Franța, Portugalia, Cehia, Germania, Elveția), Asia (China, Japonia, Singapore), America de Nord (Canada, SUA). Vinurile noastre se pot regăsi și în careva restaurante cu stele Michelin din Europa.

Industria vinului pare o lume a bărbaților. Care sunt atu-urile dvs., pe ce ați mizat când ați intrat în acest domeniu?

Pentru mine vinul este o artă, consider sincer că o femeie în acest domeniu are cum să se realizeze, ba mai mult  – este posibil ca femeia să facă acest lucru mai bine decât un bărbat. Să nu neglijăm forțele naturale ale femeii de a cuceri și convinge, de a crea frumosul în jurul ei și de a înmulți această aură fermecătoare. E esențial să știi cum să abordezi un potențial client, și aici m-a ajutat mult și intuiția care este o caractiristică specifică femeilor.

Dar a fi femeie, desigur, nu joacă un rol decisiv. Arta vorbirii și convingerii, pasiunea față de ceea ce faci, optimismul și încrederea în sine sunt esențiale. Cunoștințele în domeniul managementului și marketingului, abordarea creativă și non-conformistă m-au ajutat mult.

Care este secretul reușitei dvs., cum ați transformat firma care producea vin vrac într-o companie de vinuri de mare calitate?

Motivația interioară puternică, munca și gândul la rezultatul final. Calitatea excepțională a vinurilor este exclusiv munca mamei mele – dna Tatiana Croitoru, oenologul – șef, pe care o admir foarte mult. Un rol decisiv joacă, desigur, și echipa, colegii, munca și devotamentul lor pentru companie, iar pentru asta le mulțumesc mult.

Ce proiecte aveți pentru viitor și cum vedeți Fautor peste 10 ani?

Vom continua în aceeași idee pentru a menține poziția de lider în regiune la capitolul calității vinului, vom diversifica sortimentele, vom menține acea încredere a consumatorului pe care am obținut-o, vom crește în continuare volumul de vânzări, în mod special la export. România este o piață prioritară pentru noi și în următorii ani vom consolida poziția noastră pe aceasta piață. Turismul viniviticol este în tendințe și vom crea acea platforma logistica în cadrul cramei care ar permite să primim și oaspeți din toate colțurile lumii.

Ce alte pasiuni aveți? Cum arată timpul liber?

Îmi plac mult călătoriile, am reușit împreuna cu familia să acumulăm experiențe frumoase împreună. Timpul liber prefer să îl petrec cât mai mult cu fiica mea,Viviana, pe care o ador enorm.

Ce sfaturi aveți pentru femeile, tinere sau mature, care doresc să aibă cariere de succes?

Pentru o carieră de succes trebuie să crezi în propriile puteri, să știi că totul e posibil cu multă muncă și dorință, să nu te descurajezi și să nu abandonezi visul, ci să îndrăznești să urmezi propriile dorințe, pentru că după un deal dificil de urcat urmează să ajungi neapărat în vârf.

 

Text: Dana Verescu

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns