
Alexandra Diniță a descoperit cosmeticele tibetane într-un loc unde, spune ea, oamenii scriu gânduri frumoase pe stegulețe de hârtie convinși că vântul le duce acolo unde este nevoie de ele.
A ajuns la Rabten Choeling, o mănăstire budistă tibetană din Elveția, sfătuită de un bun prieten, după ce aproape că epuizase variantele clasice în căutarea unui răspuns pentru problemele de sănătate pe care le avea în acea perioadă. De fapt, primul impact cu budismul tibetan l-a avut în urmă cu opt ani, când a descoperit în ideile simple o filozofie de viață. Însă vizita despre care mi-a povestit a fost cea care i-a schimbat felul de a trăi.
În căutarea sensului
„În cele câteva zile, totul a fost special – oamenii, modul lor de a se bucura zi de zi, generozitatea, calmul, compasiunea lor, felul atât de natural în care nu-și pierd timpul cu prostii, explicațiile simple pentru toate problemele mele pe care eu le credeam complicate“, își începe ea povestea. A găsit liniștea fără să fugă prea departe sau să se izoleze și, după ce a urmat tratamentul prescris, pentru prima oară după mult timp s-a simțit mult mai bine. „De atunci am început să aplic în viața mea cât mai mult din ce am văzut și am înțeles acolo“, spune ea.
Principii de armonie
Dincolo de filozofie, principiile tibeta-ne au o mare aplicabilitate, dar de ce am avea nevoie și de alte teorii când e dificil să alegem din ce avem deja la îndemână, din avalanșa de informații despre frumusețe, întreținere, sănătate? „Nu orice regim alimentar, dietă sau stil de viață se potrivește oricui. În plus, totul trebuie integrat pentru a fi în echilibru. E inutil să ții cu strictețe un regim «sănătos» dacă ești stresat, ai insomnii sau sentimente de frustrare“, explică ea. Aflu că tibetanii consideră boala, suferința strâns legate de dezechilibrul care apare între energiile fundamentale ale corpului (Baekan, Loong și Tripa), rezultat al încărcăturii negative pe care o acumulăm și o purtăm permanent cu noi. „Prima condiție pentru un corp în echilibru este o minte în echilibru. A doua este evitarea exceselor, pe orice plan, pentru a scuti organismul de eforturi suplimentare. De exemplu, am fost învățați că e bine să facem sport, dar mișcarea fizică practicată până la epuizare produce un dezechilibru energetic pentru care corpul de multe ori nu este adaptat. De asemenea, un consum exagerat de alimente crude implică un efort pentru sistemul digestiv și nu orice organism poate suporta lejer asta“, mă lămurește ea.
Știința vindecării
Medicina tibetană este una dintre cele mai vechi practici din lume, cu o istorie de peste 2.500 de ani în Tibet și regiunea Himalaya. Se numește „Sowa Rigpa“, cele două însemnând „vindecarea dezechilibrelor corpului“ și „știință“. Conform acestei științe a vindecării, dezechilibrele apar mult înaintea simptomelor, oferindu-ne șansa să intervenim la timp. Inițialele acestei practici au dat numele cosmeticelor terapeutice Sorig, fabricate la Dharamsala, în singurul institut de medicină tibetană acreditat din lume, patronat de Dalai Lama. Nu e nevoie să facem un drum până în India, fiindcă Alexandra le-a testat și le aduce în România, prin www.biotibet.ro.
Gama conține cosmetice destinate îngrijirii, dar și produse pentru problemele pielii, părului sau stresului, insomniei, răcelii. „Formulele au la bază rețete valoroase din medicina tibetană și ingrediente locale naturale care, folosite constant, stimulează reechilibrarea energetică.“ Produsele nu sunt susținute prin marketing, fiindcă nu au fost create pe conside-rente financiare. Nici pentru ea nu este o afacere, ci o pasiune. „Tibetanii își fac cunoscute rețetele de îngrijire fiindcă fac parte din filozofia lor de a trăi. Veniturile din vânzări sunt modice și, la finalul lanțului, sunt folosite în sprijinul comunității tibetane.“
Ritual zilnic
Produsele cosmetice pe care le folosim zi de zi trebuie, așadar, să fie alese cu grijă și folosite cumpătat pentru a nu agresa echilibrul interior. „Eu sunt arhitect de formație și am fost mereu adepta conceptului «less is more» în orice privință. Câteva produse bine alese sunt suficiente“, spune Alexandra. Azi, are un ritual de frumusețe mult mai relaxat ca în urmă cu zece ani. A renunțat la cosmeticele scumpe și folosește numai produsele naturale în acord cu principiile echilibrului. Își curăță tenul cu o loțiune delicată pe bază de săpun, aplică dimineața și seara crema antirid, își masează corpul o dată pe zi cu ulei tonifiant, apoi folosește o loțiune hidratantă adaptată tipului energetic personal (îl poți afla și tu prin testul CSAT disponibil pe site). Nu uită nici de cele 15-20 de minute pe care le dedică de două ori pe săptămână celor „Cinci Rituri Tibetane“, un program de exerciții renumit pentru efectele antiîmbătrânire practicat de călugării din Tibet.
Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Mircea Reștea