
Când le spui oamenilor că lucrezi de acasă, reacţiile lor sunt destul de variate. Mulţi spun că te invidiază şi că şi-ar dori să poată şi ei lucra de acasă. Alţii spun că nu ar putea pentru că ar fi mult prea distraşi.
Dreptatea este undeva la mijloc.
E greu să lucrezi de acasă, dar sunt şi câteva avantaje.
Iar pentru a avea parte de aceste avantaje, îţi dau câteva sfaturi care te vor ajuta să împarţi corect timpul petrecut acasă.
1.Găseşte puţină intimidate. Nu e obligatoriu să ai în casă un loc special de unde să lucrezi. Dar ai nevoie de linişte. Dacă stai în sufragerie şi copii se joacă pe lângă tine, sau soţul tău vorbeşte la telefon chiar lângă urechea ta, să fii sigură că nu vei reuşi să te concentrezi.
Dacă cineva îţi invadează spaţiul, mută-te în altă cameră sau roagă-l să părăsească el camera. Ar fi ideal să foloseşti un laptop, aşa te vei putea muta mult mai uşor prin casă.
Copii tăi trebuie să facă diferenţa între mama-care lucrează şi mama- care se joacă. Uşa închisă înseamnă că ai treabă şi nu trebuie să fii deranjată. E ca şi cum nici nu ai fi acolo.
2.Angajează o bonă. Dacă lucrezi de acasă nu înseamnă că eşti casnică. Angajarea unei bone este foarte importantă mai ales când ai copii mici. Poate scapi uşor cu cei mai mari, mai ales dacă sunt la şcoală, dar cu bebeluşii nu ai nicio şansă. Trebuiesc hrăniţi la ore fixe, schimbaţi, şi au nevoie de atenţie 100%. Nu te poţi întrerupe din lucru tot timpul, aşa că bona este cea mai bună soluţie.
3.Verifică-ţi echipamentul. Computerul tău, telefonul şi conexiunea la internet sunt cele mai importante atunci când lucrezi de acasă. Asigura-te că ştii pe cine trebuie să suni în cazul în care ai probleme. Şi oricând poţi merge să lucrezi de la o cafenea în cazul în care nu se pot remedia problemele în timp util.
4.Ignoră dezordinea din casă. Dacă stai zilnic cu gândul la farfuriile ce trebuiesc spălate, sau la maldărul de rufe ce aşteaptă să fie călcate, fii sigură să nu vei putea lucra. Trebuie să te prefaci că nu eşti acasă, ci la birou. Toate aceste treburi casnice pot aştepta până la sfârşitul programului de lucru.
5.Încearcă să te şi opreşti. Acesta este lucrul cel mai dificil. Chiar dacă biroul tău este acasă, este important să îţi faci un orar pe care să il respecţi. Dacă ar fi trebuit să lucrezi într-o clădire de birouri, la un moment dat, şi anume după opt ore, ar fi trebuit să pleci acasă. Acelaşi lucru e important să se întâmple şi acum. Setează-ţi clar ora la care trebuie să te opreşti şi să “pleci acasă”.
Tu lucrezi de acasă? Ce alte sfaturi ne poţi da?