
Multe dintre mămicile pe care le cunosc se plâng că nu mai au loc în casă de jucării pe care nu le-ar da mai departe altor copii pentru că nu mai sunt ca noi. Dar nici nu se îndură se le-arunce, pentru că nu necesită chiar reparații capitale.
Și ce faci cu ele? Le pui în cutii și le urci în pod sau le pui în debara, pentru vremurile când vor reapărea atelierele de reparații. C-așa-i societatea de consum: mai degrabă cumperi alte produse decât să le repari pe cele mai vechi și mai amărâte. Din fericire, acum aproape trei ani, s-a născut în București un proiect care să scoată din încurcătură mămicile cu debarale doldora de plușuri sau mașinuțe.
Mai întâi, o clinică
Câțiva tineri de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului Bucureşti s-au gândit unde să repare jucăriile stricate de prin centrele de îngrijire și educaţie timpurie pentru copiii cu vârste între zero și trei ani, centre din subordinea DGASMB. Jucăriile, multe-puține cum erau, nu puteau fi aruncate, deși abia se mai țineau în cusături, din simplul motiv că erau obiecte de inventar. Așa a început, cu „clinica“ pentru vindecat jucăriile din creșe. Și asta, pentru că tinerii despre care povestesc căutaseră în zadar un atelier de reparat jucării.
Mai apoi, un spital în toată regula
Când au văzut ce bine se recuperează pacienții din pluș sau cu rotițe și volane, cei de la DGASMB s-au gândit să dea șfară în țară și să anunțe că se deschide un adevărat spital de jucării. Surpriză! Au venit la doctor mai bine de 20 de tone de pacienți! Medicul-șef este Valentin Dinu, inspector de specialitate la Direcție, care face triajul și tratează după pasiune și pricepere: coase, lipește, înlocuiește roți și volane. Și tot așa. „Eu sunt doctorul de jucării. Ocupația mea este să sortez jucăriile pe categorii și să fac operațiunile de curățare și dezinfectare. Am învățat să repar jucării încă de mic și pot să spun că este foarte ușor dacă îți place. Este vorba de plăcerea de a sta lângă jucării și de a le aranja.“ Asistente și… mâna a doua, oameni fără adăpost care beneficiază de centrele de asistență. Toți fac asta cu dragoste, iar când jucăriile se înverșunează să nu se însănătoșească, sunt aranjate, bibilite și trimise la… muzeu. Sau, în special cele electrice, care sunt practic în stadiu terminal, sunt trimise la operatorii de salubritate pentru reciclare.
Din nou acasă. Sau la muzeu
Cele care se însănătoșesc și sunt într-o stare bună de funcţionare se întorc în centrele de unde au plecat, dar şi la copii defavorizaţi beneficiari ai cantinelor sociale. „Periodic, explică Iuliana Ghiță, director de coordonare, se fac ateliere de lucru pentru repararea jucăriilor, unde poate participa orice persoană dornică să ne ofere ajutor.“ Spitalul este deschis non-stop și se află, practic, la sediul DGASMB din București, str. Foișorul de Foc nr. 56-58. Când urci în mansarda din Șerban Vodă nr. 48, unde se găsește muzeul, ai o așa pornire să te îngropi în mulțimea de plușuri ce stau cuminți unele peste altele așteptând să fie băgate în seamă de cineva! Și, slavă zânei jucăriilor, sunt mereu băgate în seamă de copii, care se simt aici ca-ntr-o țară minunată, colorată și pufoasă.
Muzeul de Jucării poate fi vizitat de luni până vineri, între 8.30 și 16.30, gratuit și poate fi folosit, tot gratuit, ca spațiu de joacă pentru sărbătorirea zilelor de naștere.
Voluntari și binevoitori
Costurile acestui proiect sunt nule pentru că spațiile de depozitat și reparat jucării aparțin Direcției, practic medicul și asistenții fiind voluntari, iar jucăriile sunt donate. De reținut că, din 2013 încoace, în Săptămâna Altfel se organizează întâlniri între Dr. Plușicu (numele de cod al lui Valentin Dinu) și copiii care vor să vadă cum „se fac bine“ jucăriile.
Citește și:
Christine Schillings: Mergi mereu înainte, îndrăznește!
Osnat Peled: Inițiativă de succes
Ocolul Pamantului in fotografii
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.09/03.03.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Radu Vintilescu