Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Strategii de viata: planul B

Strategii de viata: planul B

Circula o gluma pe Facebook: nu renunta daca nu ti-a iesit, ai la dispozitie planul B, C, E…. In fapt nu este o gluma. Planul B face parte din strategiile de viata si este una caile care te pot face sa-ti pastrezi viata sub propriul tau control. Pare poveste, dar nu e! In plus cred ca, a-ti tine viata sub control, este o dovada de mare intelepciune si o demonstratie de forta. Sau altfel spus: nu pune toate ouale intr-un cos…

Planul B si arta de a-ti tine viata sub control este cheia pentru o viata normala, mai sigura si mai usoara

Cercetarile realizate de specialisti in dezvoltare individuala arata ca oamenii care isi fac un plan de rezerva au mai mult control asupra propriei lor vieti, nu sunt luati prin surprindere de situatiile neprevazute si sunt capabili sa infrunte situatii limita (somaj, boli, situatii neprevazute), mai bine si mai usor. In plus cei care urmaresc strategia planului A, dar au in minte, si acorda atentie, si solutiile alternative si planul B isi pot atinge obiectivele mai usor, sunt mai abili, mai siguri pe ei, mai determinati in activitatea lor zilnica si, mai ales, in cea profesionala.

“Un sentiment ridicat de a detine control asupra propriei tale evolutii in viata este cea mai buna politica de dezvoltare personala si unul din marile secrete ale succesului in cariera”, spune Margie Lachman, profesor de psihologie la Massachusetts Brandeis University.

In politica strategiilor de viata, planul B este ca roata de rezerva. O duci dupa tine, fara sa-ti fie necesara decat daca ai o pana. In acea situatie roata de rezerva este singura solutie pentru a continua drumul mai departe.

Cum construiesti un plan B? Aici depinde de fiecare in parte. Solutii bune sunt acelea de a ramane mereu ancorat in realitate si a-ti cultiva pasiunile. Incearca sa vezi realitatea in mai multe planuri si sa te pui la adapost cu acele lucruri pe care le poti prevedea (de la polite de asigurare, pana la controalele medicale periodice). Tot din strategia planului B inseamna mentinerea unor conexiuni cu un domeniu conex activitatii profesionale de baza, actualizarea CV-ului personal si permanenta actualizare a competenetelor tale.

Sunt persoane care sustin ca a lua in calcul planul B este o dovada de pesimism si de constientizare a esecului. In fapt planul B, in strategia de viata, este centura de siguranta.

 

Comments

comments

Leave a Reply