Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Tu cate carduri ai?

Tu cate carduri ai?

Cand am inceput sa scriu acest articol mi-am amintit un banc: un american intreaba „Ai auzit ca vine sfarsitul lumii?” iar romanul ii raspunde relaxat „Eh, stai linistit, vino in Romania la adapost, noi suntem cu 50 ani in urma”. In 1946, americanii fluturau in aer primele carduri, iar la noi, in 2001 doar 9% din populatie ascundea in portofel magicul obiect. Rectific, suntem cu 55 ani in urma! In cazul nostru cardurile au fost popularizate de catre firmele care virau salariile pe acest suport. Sub nicio forma insa nu il considera o extravaganta, cardul este un instrument de plata, nimic mai mult, si iti permite accesul de la distanta la contul tau bancar.

Articol preluat din revista FEMEIA., octombrie 2008.

Mastercard sau Visa? Debit sau credit?

Stim deja ca exista doua tipuri principale de carduri: de debit si de credit. Cardul de debit, cel mai probabil il ai de la firma la care lucrezi, si cu acesta iti poti accesa salariul, iar cel de credit, il ai doar daca l-ai cerut, sau l-ai acceptat in urma unei oferte irezistibile. In afara de rolul de adapost al salariului, un card de debit mai poate avea diverse avantaje, in functie de banca de care apartii. Cardurile de debit se apropie de cele de credit prin overdraft sau descoperirea de cont, o facilitate oferita de banci care iti permite descoperirea contului cu un multiplu din venitul salarial incasat. O data ce ai descoperit contul, suma trebuie returnata intr-o anumita perioada, in functie de banca. Regula este, cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Cardurile de credit le obtii exclusiv la cererea ta. Un card de credit este de fapt un imprumut, permanent la indemana noastra si ca orice imprumut trebuie returnat. Apoi, se mai pot diferentia si in functie de moneda contului deservit, si astfel exista cardurile in lei sau valuta. De regula, moneda in care sunt emise cardurile este cea nationala, dar poti opta, bineinteles, si pentru un card in valuta. Dupa nume le cunoastem deja: Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro, American Express etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns