Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Aura Kostov (tehnician dentar): Când arta întâlnește știința, ia naștere zâmbetul perfect

Aura Kostov (tehnician dentar): Când arta întâlnește știința, ia naștere zâmbetul perfect

A socializa este perfect uman, iar ca să ne simțim în largul nostru, un aspect fizic plăcut e dătător de încredere. O dantură frumoasă este esențială în construirea respectului de sine, dar și a relațiilor sociale.

Ne simțim mai siguri pe noi când zâmbim, mai ales când dantura ne este albă, curată, îngrijită, frumos proporționată. Când din varii motive dinții noștri nu sunt așa cum ni i-am dori, apelăm la stomatolog, a cărui mână dreaptă este tehnicianul dentar, în egală măsură specialist și artist. Am aflat mai multe în acest sens de la dna Aura Kostov, tehnician dentar.

Cine sunteți dvs., dna Aura Kostov?

Provin dintr-o familie de aromâni din localitatea tulceană Ceamurlia de Sus. O familie în care predomină munca și cinstea. Tatăl meu a făcut de toate, un aromân din aceia vechi care avea succes de orice se ocupa. A practicat toate meseriile și este și azi respectat de conaționali. A avut noroc cu mama, care nu numai că i-a fost alături și la bine, și la rău, dar i-a fost mâna dreaptă și la diferitele activități. Sunt convinsă că de la el am moștenit talentul întreprinzător. Dorința mea a fost să devin artistă make-up. Îmi plăcea și îmi place în continuare, bineînțeles, să văd oamenii aranjați frumos. Nu am practicat niciodată această meserie la modul profesionist, însă sfaturile și propunerile mele sunt urmate de cei din anturajul meu, prietene, rude etc.

Cum v-ați ales profesia? A fost o pasiune sau viața v-a dus pe acest drum?

Nu am avut dintotdeauna o pasiune, nici nu știam ce presupune meseria de tehnician dentar. Am aflat abia după ce m-am înscris la tehnică dentară, cu gândul de a mă transfera la școala de artist make-up.
Am renunțat însă repede la acest gând, simțind că începe să-mi placă lucrul cu pacienții, cu medicii.

Cât este știință, cât este artă în profesia de tehnician dentar?

Este și aici vorba de frumusețe, de înfrumusețare, pe lângă faptul că la bază este totuși sănătatea omului. Un pacient merge la dentist atunci când are o problemă. Însă se poate adresa medicului stomatolog sau pur și simplu tehnicianului dentar atunci când nu-i plac dinții lui, deși sănătoși. În cazul acesta, realizez fațete de ceramică presată și problema se rezolvă. Aici este vorba de estetică, deci de înfrumusețare, iar lucrul acesta îmi place la nebunie, faptul că îl pot ajuta pe pacient să aibă un zâmbet frumos și să fie fericit. Aici se îmbină arta cu știința. Știința te determină să urmezi anumiți pași stricți, iar arta îi aparține tehnicianului, ține de capacitatea lui de a modela, de a da dinților forma și mărimea adecvate, așa cum se vor vedea ei de acum încolo.

Ce calități sunt necesare pentru a fi un bun tehnician dentar?

Înainte de toate să fii înarmat până în dinți cu răbdare și perseverență. Cine nu posedă așa ceva nu poate fi un bun tehnician dentar, întrucât a face o lucrare necesită timp, migăleală. Apoi, este importantă încrederea pe care trebuie să le-o inspiri pacien­ților și colaboratorilor. De asemenea, este fundamental să faci echipă bună cu medicul stomatolog. Este nevoie de spirit de management, de a te coordona și de a coordona. Am o echipă de tehnicieni de care sunt mândră. Cu toți tehnicienii, angajații mei am fost prietenă de-a lungul anilor (și sunt zece ani de când practic meseria asta și cam tot atâția de când conduc laboratorul propriu).

Este o muncă de mare precizie, foarte solicitantă. Ce anume considerați că răsplătește acest efort: banii, satisfacția muncii împlinite, rezultatele vizibile la un pacient sau altul?

Într-adevăr, chiar de mare precizie. Unele lucruri trebuie făcute nu la mili­metru, ci la micrometru. Când reușești o lucrare impecabilă din toate punctele de vedere, de parcă este turnată pur și simplu, iar tu ai făcut-o manual, asta îți dă o satisfacție deplină. Și ție, și medicului, și pacientului. Aici este vorba de împlinire profesională și personală. Efortul, capacitatea îți sunt apreciate. Răsplata vine și sub formă de bani, însă ei niciodată nu sunt pe primul loc. Știu că o să vină la sfârșit, nu am de ce să fiu preocupată de ei.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Shopping, ca orice femeie. Aici am „probleme” cu soțul, căruia nu-i plac mallurile și magazinele și cu greu reușesc, numai când este strict nece­sar, să-l car după mine. De obicei îi cumpăr eu ce are nevoie și eventual el se duce la retuș când e vorba de blugi și pantaloni. Însă soțul este îndrăgostit de cea de-a șaptea artă, îi plac filmele și, cum astăzi toate cinematografele sunt în malluri, tot în magazine ajungem. Ne facem timp să vedem și câte o piesă de teatru cu prietenii, să plecăm și în voiaje. Eu chiar sunt pasionată de călătorii, Macedonia și zona Balcanilor sunt obligatorii de 2-3 ori pe an, pentru că de acolo este soțul, și desigur mergem și în alte părți când este posibil. Cursurile de specialitate pe care le-am urmat în Japonia, Germania, Ungaria etc. tot la călătorii le trec.

Citește și:

Alimentele rele si bune pentru dinti

S-a inventat pasta de dinți ecologică!

Alimente care iti albesc dintii natural

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns