Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Back in business, dupa un concediu…de maternitate

Back in business, dupa un concediu…de maternitate


Autor
: Geta Tetoianu – Account Manager – www.smartree.com

Te intorci la serviciu dupa doar un an de la nastere, incercata de doua tipuri de sentimente. Pe de-o parte, faptul ca iti vei revedea colegii, ca iti vei relua „viata sociala”, ca n-o te mai invarti doar printre biberoane si pampersi si ca vei face din nou ceea ce iti place. Al doilea sentiment, parca mai puternic decat primul, cel putin in primele saptamani de munca, cel de vinovatie, de abandon al unui copil atat de mic, combinat cu panica de a nu sti si controla pas cu pas ceea ce se intampla cu el.

Primele zile sunt bulversante, ciudate, amuzante, dar si foarte lungi pentru ca abia astepti sa te intorci acasa si sa te convingi ca totul este bine si in lipsa ta. Dupa prima saptamana, realizezi ca sistemul de adaptare a copiilor la situatii noi este mult mai eficient decat al persoanelor adult si ca lucrurile merg foarte bine chiar si in lipsa ta. Concluzia? Noua, adultilor, ne este mult mai greu decat copiilor sa ne adaptam unor astfel de situatii.

Una dintre cele mai mari dificultati cu care se confrunta mamicile din Romania este gasirea unei persoane care sa aiba grija de copilul lor si de aici si stresul reintoarcerii la munca. Iar acest lucru se intampla pentru ca nu exista un sistem de baby-sitting transparent, legal si de calitate. In lipsa unor cursuri specializate, ale unor firme care sa faca selectii drastice ale acestor persoane, gasirea unei bone pregatite si responsabile pare o misiune imposibila.

Dupa aproape 6 luni de la revenirea la munca, reacomodarea este aproape totala. Sentimentul de vinovatie a disparut, nu mai dai zilnic atat de multe telefoane pentru a te asigura ca totul este in regula, chiar daca nerabdarea de a reveni seara acasa si de a afla cum a fost ziua pentru micutul tau este aceeasi. Toate mamicile invata treptat ca importanta este calitatea timpului petrecut impreuna si nu cantitatea si ca pot impaca cu succes rolul de mamica cu cel de angajat.

In plus, atunci cand devii mamica, este foarte important sa cunosti si care sunt prevederile legale care te privesc in aceasta noua calitate. Trebuie sa stii ca, de la 1 ianuarie 2011, a intrat in vigoare o noua prevedere prin care se reglementeaza concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Aceasta prevede ca, daca esti mamica, poti opta pentru un concediu de crestere a copilului pe o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei. Daca te intorci la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, vei beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Acest stimulent nu se acorda mamelor care se intorc la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului sau celor care opteaza pentru concediul de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 de lei.

De asemenea, angajatorul nu poate incheia contractual de munca daca te afli in una dintre urmatoarele situatii:

 • 1. In cazul in care te afli in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, iar copilul are un handicap
 • 2. in cazul in care, desi initial ai ales varianta de a sta in concediu un an pentru cresterea copilului, te intorci la munca inainte ca bebelusul sa implinesca un an. In astfel de situatii se acorda stimulentul de insertie, pana cand copilul implineste 2 ani. In acest caz, nu poti fi concediata pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Interdictia concedierii, pentru ambele cazuri, se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva in unitate. In schimb, interdictia concedierii nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Daca alegi varianta de a sta in concediu pentru cresterea copilului pana cand acesta implineste 2 ani, chiar daca in noua prevedere (O.U.G. nr. 111/2010) nu este specificat nimic referitor la interdictia de incetare a raporturilor de serviciu cu mamele pentru acest caz, Codul muncii in vigoare prevede ca nu poti fi concediata pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Dupa reintoacerea la serviciu, daca ai optat pentru a sta in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani a acestuia, trebuie sa stii ca nu esti protejata in prezent impotriva concedierii. Toate aceste prevederi se aplica mamicilor care au nascut dupa 1 ianuarie 2011.

Mamicile care au nascut inainte de 31 decembrie 2010 si care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 3.400 de lei.

In plus, daca esti intr-una din urmatoarele situatii: e;ti insarcinata, lauza, alaptezi sau e;ti mama, poti beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii si concedii legate de starea in care te afli:

 • 1. concediu si indemnizatie de risc maternal;
 • 2. concediu si indemnizatie de maternitate;
 • 3. concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Si, daca ai nascut recent, poti solicita angajatorului, pe baza unui document medical eliberat de medicul de familie, anumite masuri de protectie prevazute de lege. Documentul medical trebuie adus nu mai tarziu de 6 luni de la data la care ai nascut.


Printre aceste drepturi se numara:

 • 1) Dreptul de a nu fi expusa la riscuri ce iti pot afecta sanatatea si securitatea
 • 2) Dreptul de a nu fi constransa sa efectueze o munca daunatoare sanatatii ei ori copilului nou-nascut
 • 3) Dreptul de a nu desfasura o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea ta
 • 4) Dreptul de a schimba pozitia de lucru
 • 5) Dreptul la asigurarea securitatii si sanatatii in munca
 • 6) Dreptul de a nu presta munca de noapte
 • 7) Dreptul de a nu desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat
 • 8) Dreptul de a-ti pastra locul de munca

Autor: Geta Tetoianu – Account Manager

Smartree Romania este liderul pietei de externalizare a serviciilor de salarizare si administrare de personal, cu 10 ani de experienta in domeniu. Anual Smartree proceseaza 400.000 de angajaţi, avand peste 100 de clienti, in majoritate companii multinaţionale, dar si companii cu capital integral romanesc. Compania acopera intreg teritoriul Romaniei avand prezenta in urmatoarele orase: Bucuresti, Brasov,Constanta, Pitesti si Timisoara.

Compania Smartree ofera o gama completa de servicii de externalizare a proceselor de HR, de la salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, pana la consultanta in domeniu. La baza serviciilor Smartree stau platforme unice de solutii informatice integrate, dedicate managementului resurselor umane.

Smartree este partenerul ADP Employer Services International in Romania, liderul mondial in domeniu, ca furnizor pentru ADP Streamline®. Mai multe detalii pe: www.smartree.com.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus