Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Calea spre succes > Bunele maniere in afaceri: obiceiuri legate de salut

Bunele maniere in afaceri: obiceiuri legate de salut

In afaceri, primul lucru pe care il facem este sa dam mana cu persoana cu care facem cunostinta. De cele mai multe ori, strangerea de mana in stil occidental este forma acceptata de salut in lumea afacerilor internationale. Cele mai multe intalniri internationale incep cu strangerea de mana occidentala, urmata de salutul traditional al celeilalte tari.

Iata la ce forme de salut sa te astepti cand ai intalniri de afaceri in strainatate:

China

Este acceptat gestul occidental de a da mana, dar acesta se va face apucand mai usor mana celeilalte persoane, si cu o miscare similara celei de pompare. Chinezii isi lasa privirea in jos in semn de respect pentru cel pe care il saluta, iar a te uita in ochii lor poate fi perceput ca lipsa de respect.

Japonia

Atat strangerea de mana, cat si plecaciunea, sunt forme acceptate de salut in cercurile de afaceri internationale, asa ca ia distanta corespunzatoare fata de persoana japoneza pe care urmeaza sa o saluti. Daca dai mana, fa-o usor, iar daca esti intampinata printr-o plecaciune, raspunde la fel.

Rusia

Rusii folosesc o strangere de mana ferma, uneori foarte ferma, atunci cand isi intampina oaspetii. Daca te-ai mai intalnit cu persoana respectiva, te poti astepta ca salutul sa includa si o imbratisare. Barbatii rusi isi saruta de obicei musafirii (atat barbati, cat si femei) pe obraji, in timp ce rusoaicele rezerva aceste intimitati conationalilor, iar cu strainii doar dau mana.

Franta

Da mana cu o miscare scurta, cu toata lumea, la sosire si la plecare.

America Latina

Strangerea de mana este usoara si dureaza de doua ori mai mult decat cea americana. Gestul de a retrage mana prea repede este interpretat drept unul de respingere. Barbatul poate intinde primul mana cand se intalneste cu o femeie si poate chiar si saruta mana ei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus