Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Cu vocatia nu-i de glumit

Cu vocatia nu-i de glumit

Esti grozava: nimeni nu te intrece la negocierile cu clientii, iti surprinzi mereu sefii cu initiative benefice companiei insa te omoara lucrul la birou. Ai faci orice numai sa nu stai locului. Si totusi, munca la birou inseamna o buna parte din activitatea ta zilnica. Asta e, nu esti buna chiar la toate. Dar ai putea fi.

Daca ai avea o slujba in care sa-ti speculezi numai punctele forte, probabil ca ai fi cu adevarat implinita profesional. Oare stii cati dintre angajati fac ceea ce-si doresc? Un studiu realizat de organizatia Gallup arata ca doar 20% dintre cei cu un loc de munca isi folosesc la serviciu calitatile cu care au fost inzestrati de la natura. Restul de 80% sunt…nefericiti profesional.

In „Alchimistul”, Paolo Coelho se referea, cand scria despre „Legenda personala”, la ceea ce-si doreste, ce urmareste fiecare in viata. Implinirea „misiunii” ar trebui sa fie singura datorie a noastra. Pentru ca atunci cand vrem ceva cu tot dinadinsul, intreg universul conspira la realizarea dorintei noastre.

La intrebarea despre abilitatile proprii, aproape toata lumea se pierde si nu stie ce sa raspunda. Nu spun nimic sau amintesc studiile pe care le-au terminat. Insa nu acest lucru ne intereseaza. Nu vorbim despre CV-uri, cursuri sau diplome, ci despre un alt tip de „bagaj”, innascut sau dobandit. Acea suma de calitati si aptitudini, acel diamant brut, pe care e nevoie sa-l slefuim pentru a straluci, care se numeste talent sau dotare.

Primul indiciu care te poate ajuta sa descoperi o calitate innascuta este felul in care o pui in valoare. Adica toate actiunile, reactiile, rationamentele pe care le folosesti in mod inconstient. Odata ce ti-ai descoperit atuurile, trebuie sa te dedici trup si suflet noilor tale preocupari. Sa nu crezi ca daca ai „cu ce”, restul vine de la sine… Talentul innascut este precum un diamant brut. E nevoie de rabdare, munca si pricepere pentru a-l face sa straluceasca.

Foarte important este sa-ti folosesti talentul acolo unde trebuie. Multe persoane se angajeaza intr-un post despre care cred ca li se potriveste, dar descopera in timp ca pot fi mult mai buni daca se concentreaza pe alte activitati. De exemplu, te crezi perfecta pentru domeniul resurselor umane, pana cand un prieten, apoi un coleg de munca, apoi parintii sau fratele iti tot spun ca esti o adevarata incantare cand tii cate un discurs. In acest caz, trebuie sa te reorientezi spre domeniul elocintei si sa dai uitarii resursele umane.

Fortele si priceperea ta trebuie indreptate spre domeniul care ti se potriveste. Degeaba incerci sa devii cea mai buna in publicitate, daca tu ai talent de jurnalist. Decat putin din toate, mai bine totul acolo unde excelezi. Nu te lasa inselata de succese sporadice in domeniul care crezi ca ti se potriveste. Dimpotriva, succesele frecvente ascund marile talente.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus