Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Calea spre succes > Curtea cu 126 de suflete

Curtea cu 126 de suflete

Curtea lor este ca o mică Arcă a lui Noe. Când intri pe primul petic de pământ, dai nas în nas cu patru ciobăneşti mioritici, mari şi dornici de hârjoneală. Unul singur este legat, dar nu pentru că ar fi rău, e doar plimbăreţ! Când rămâne liber, imediat ce stăpânii părăsesc domiciliul, pleacă şi el să cutreiere satul, iar pe seară se întoarce obosit, aşa că stăpânii îl găsesc dormind. În spatele casei, descoperi grădina de legume şi multe specii şi rase de curci, raţe, gâşte, găini şi porumbei. Bibilici, găini Marans (fac ouă maro), Wyandotte (bune de carne şi ouă), Faverolles (cu barbă şi favoriţi), cele cu care merg la concursuri, Sumatra (negre ca tăciunele, foarte combatante), raţe pitice, raţe româneşti (cele mai guralive), saxone, leşeşti, gâşte americane, gâşte egiptene sau de Nil şi găini şi raţe comune.

Un hobby neobişnuit

S-au întors la pământ ca-şi facă mica grădină de legume şi să crească păsări, marea lor pasiune. „Încercăm să le înmulţim, mai şi mâncăm, dar rar. Toate păsările au nume, sunt blânde şi prietenoase, ne sunt foarte dragi, nu-ţi vine să le tai! De Paşte, am tăiat un curcan de 15 kg, care n-a intrat în cuptor întreg. Cu găina şi cocoşul Faverolles, am mers la concurs la Expoziţia Europeană de la Leipzig. Au primit 92 şi 94 de puncte din 100. În România, sunt vicecampioni. Am vândut şi la crescători, dar nu spre consum. Acum, soţul meu vrea să omologheze rasa pitica-de-Corbeanca.“ Deşi păsările le ocupă cea mai mare parte din timp, Brânduşa îngrijeşte cu mare drag grădina. Face schimb de seminţe, citeşte pe bloguri şi pune în practică toate informaţiile utile.

Un vis reinventat

Brânduşa a făcut trei ani de medicină veterinară. Se axase chiar pe păsările de curte şi studiase homeopatia la aceste specii, dar a trebuit să renunţe la facultate după ce a făcut un şoc anafilactic puternic. Aşa se curma un vis pe care a reuşit totuşi să-l realizeze altfel. După ce s-au căsătorit, şi-au luat o casă cu curte pentru a putea creşte păsări. Din dragoste pentru animale, a inventat un insecticid bio (bazat pe puterea plantelor şi a uleiurilor volatile) care să apere plantele şi animalele deopotrivă.

Reţetă: se pun la macerat în apă frunze de roşie, flori de mărar, busuioc, cimbru, urzică, frunze de nuc şi se lasă patru zile.

„Am vrut să-i vin de hac musculiţei-albe care invadase guliile. Insecticidul a funcţionat, dar planta tot a fost exterminată… de Gogu, gâscanul de trei luni care crede că sunt mama lui şi pe care şi eu îl iubesc. L-am ajutat să iasă din ou, că n-avea forţă, iar acum se ţine numai după mine. Nici nu doarme singur, vrea în casă noaptea şi, dacă nu-l iei, ţipă. A crescut foarte bine, a mâncat spanac pe săturate, mi-au terminat grădina el şi celelalte păsări. La anul, am de gând să îngrădesc grădina.“

 

Doamna rosiilor si salatelor

Povesti din casuta rosiilor 

Din fata computerului in mijlocul campului 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus