Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Calea spre succes > De la Mama Ruţă La Mândra Chic

De la Mama Ruţă La Mândra Chic

M-a intrigat numele: Mândra Chic. Şi am început să caut mai atent ce e cu mândra asta. Am descoperit că toată construcţia – haine, evenimente, obiecte emoţionante – pleacă de la o mândră de 35 de ani, Alina Zară. Este din Făgăraş, a făcut actorie, a fost ziarist, om de PR, iniţiator şi coordonator de proiecte şi creativ în publicitate în Bucureşti. Până în 2010, când s-a întors acasă.

În 2010, am părăsit Bucureştiul şi  toate proiectele permanente pe care le aveam acolo şi am revenit în Mândra, satul meu natal de lângă Făgăraş. A fost dintotdeauna singurul loc căruia i-am spus  „acasă“. Mi-am dorit să pot locui aici şi să spun poveştile zonei mai departe. Aici, am avut cea mai frumoasă copilărie din lume, presărată de Mama Ruţă, bunica din partea tatei, cu poveşti frumoase, clătite cu gem de prune, jocurile şi bucuria vârstei, liturghiile de duminică şi de sărbători, spaţii larg deschise şi atâta dragoste că nu ştiu când, cum şi dacă o voi putea da mai departe pe toată vreodată. 

De ce a renunţat aşa, dintr-odată, la o carieră promiţătoare? Alina spune că, poate, din pricina sentimentului că nu mai e cu totul liberă să facă ceea ce vrea, că ar fi nevoită să facă compromisuri. Iar atunci, s-a gândit la Mama Ruţă, la dealurile din Făgăraş, la Mândra. Am luat o căsuţă veche, părăsită, de pe la 1900, pe care am transformat-o în Muzeul de Pânze şi Poveşti. Aici am pus la cale atelierele de creaţie Mândra Chic, dar şi tabere de educaţie alternativă şi creativă pentru copii. Toate acestea, le-am adunat sub umbrela unui proiect mai complex, care se numeşte tarafagarasului.eu, la care lucrez împreună cu câţiva parteneri şi prieteni buni. 

Să faci aşa ceva – să o iei de la zero şi să laşi totul în urmă pentru o pasiune veche – mi s-a părut nu doar interesant, ci şi de invidiat. Câte dintre noi nu visează asta? Ei bine, Alina a făcut-o şi, cu un pic de marketing inteligent şi mult curaj, a ieşit Mândra Chic. Ceea ce intrigă pe toată lumea este faptul că acest proiect special, de amploare, cu vizibilitate şi impact destul de mare la nivel naţional şi internaţional este un proiect cu buget zero, susţinut exclusiv de noi. Mândra Chic este divizia fashion&souvenire pentru  tarafagarasului.eu. Este un atelier-şezătoare, e un studio de creaţie unic, autentic, românesc, în care aplicăm frumuseţea cusăturilor şi vorbelor bunicilor pe tipar modern. Redescoperim, recondiţionăm, creăm, recreăm, inventăm. Obiecte, clişee, campanii, linii de suvenire autentice, lucruşoare şi poveşti… Construim colecţii inedite de haine pe bază de materiale tradiţionale. Vechi şi nou! 

Totul, în numele şi în amintirea celei mai frumoase, bune, minunate bunici din lume, Mama Ruţă. Cea care zeci şi zeci de ani a ţesut pânze şi covoare de zestre, obişnuindu-şi nepoatele cu frumuseţea simplă, pură, nesofisticată.

Mândra Chic şi restul proiectului îi ocupă tot timpul. Am văzut-o înconjurată de copii frumoşi şi nu m-am putut abţine să nu o întreb cum stă cu dragostea, ca să folosim un clişeu mai vechi.

Nu am un iubit în acest moment, nu am fost căsătorită niciodată şi nu am nici o dramă existenţială în urmă pe tema asta. Îmi doresc foarte mult copii, dar vreau să fac lucrurile cu rost, aşezare şi rânduială. Cred că se va întâmpla firesc, simplu, când îmi voi fi consumat tot ce aveam de consumat, la intensitate maximă, în proiectele de natură profesională. Am, în schimb, câţiva (nu foarte mulţi) prieteni cu care împart totul, şi bune, şi rele.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus