Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Calea spre succes > Delicii in miniatura

Delicii in miniatura

E greu de spus cât durează să „gătească“ ceva, mai ales că mâncarea miniaturală se prepară în etape, în timpul somnului de după-amiază al fiului său. Dar, cumva, timpul alocat unei porţii de paste pentru casa unei păpuşi este similar  celui în care găteşti pastele în realitate. Şi, la fel ca în bucătăria adevărată, rezultatul final depinde exclusiv de priceperea şi experienţa bucătarului.

Cele mai căutate 2smartminiatures, spun cele două partenere de afaceri, sunt deserturile, fie că sunt torturi, biscuiţi, macarons sau prăjituri de casă. „Colecţionarii caută obiecte cât mai realiste şi apreciază atunci când artizanul îşi pune problema diferenţei dintre textura de frişcă şi cea de glazură sau marţipan“, spune Ioana, responsabilă de relaţiile cu clienţii. „Până la urmă, este vorba de nişte curiozităţi şi, cu cât piesele noastre uimesc mai mult în asemănarea lor cu realitatea, cu atât sunt mai apreciate.“

Pasionaţii de case de păpuşi, cei mai fideli clienţi

Sunt doar câteva luni de când ideea Ancăi s-a transformat într-un mic business de care se ocupă împreună cu Ioana, iar proiectul lor pare să crească aşa cum trebuie. Anca încă învaţă tehnici noi şi descoperă secrete ale domeniului pe care nu le-a găsit pe YouTube, iar Ioana se ocupă de blogul www.2smartminiatures.com, de contul de pe Breslo şi de pagina de Facebook. „Vrem să facem în continuare lucruri frumoase, obiecte pentru oameni cărora le place să viseze cu ochii deschişi şi care nu se plictisesc niciodată. Noi înşine suntem colecţionare – eu am început să lucrez la o casă de păpuşi a mea, iar Ioana are în bibliotecă colecţii de tot felul“, spune Anca. 

Cei care le cumpără şi le apre-ciază obiectele sunt, deocamdată, doar colecţionari străini. „Se pare că mulţi oameni au pasiunea asta şi investesc bani în case de păpuşi, pe care de cele mai multe ori le amenajează singuri“, crede Anca.

În România, încă nu au întâlnit pe nimeni care să fi făcut o adevărată pasiune din miniaturile cu mâncare, dar câţiva clienţi au cumpărat obiecte decorative ce conţin miniaturi simpatice. Pentru ei mai ales s-au gândit să încerce să scoată piesele miniaturale din zona „elitistă“ a colecţionarilor şi să le insereze în tablouri ce pot fi făcute cadou tuturor celor care dau încă (măcar) doi bani pe frumos.

Farfuriile cu paste cu ragu, salata de boeuf, tortul cu marţipan, pandişpanul cu vişine, perele cu sos de merişoare şi ceaiul cu lapte din faţa mea sunt pregătite parcă pentru o masă copioasă în Lilliput. Arată atât de bine, încât îţi plouă în gură. În fapt însă, bunătăţile nu sunt nici pe departe comestibile şi, contrar aparenţelor, nu-s pentru oameni mici cât palma, ca în Lilliput din Călătoriile lui Gulliver, ci pentru oameni în toată firea. Oameni pasionaţi, colecţionari de mâncare pentru păpuşi şi nu numai. Pastele, salata, tortul, pandişpanul, perele – şi câte şi mai câte, la fel sau chiar mai apetisante decât acestea – sunt pregătite cu migală de Anca şi Ioana, prietenele din spatele unui proiect realizat cu la fel de multă migală: 2smartminiatures.

Anca Lazăr are 30 de ani (dreapta), a absolvit UNATC, secţia Scenografie, iar până să se nască fiul ei, Victor, a lucrat în teatru şi în publicitate. Ioana Radu (stânga), cu un an mai mare, a absolvit Facultatea de Litere, secţia Relaţii Publice, iar până acum un an, a lucrat în publicitate ca director de producţie.

Cadouri cu migală

Ideea de a face miniaturi i-a venit Ancăi anul trecut, în preajma Crăciu-nului. Căuta un cadou deosebit pentru Ioana, prietena ei cea mai bună, şi a găsit pe Etsy.com mâncăruri în mini-atură, artizanale, pentru colecţionari.
„M-au fascinat şi am ales nişte biscuiţi în formă de inimioară, cu glazură roz. Au costat vreo 20 de euro cu tot cu transport şi arătau ca o bijuterie!“, po-vesteşte Anca. Exact cât o bijuterie: biscuiţii încăpeau într-o cutie de chibrituri!
Pentru că i se părea totuşi prea puţin pentru cea mai bună prietenă, a căutat pe YouTube câteva tutoriale şi, într-o săptămână, a completat cadoul cu alte bucate: pâinici, checuri, ouă, cozonac, cacao cu lapte şi un mic colţ de bucătărie care să le găzduiască pe toate. „Nu mă mai puteam opri! Le pregăteam în timpul nopţii, când dormea băieţelul meu de un an, şi era o adevărată bucurie să le prepar!“
De Crăciun, când Ioana a primit cadoul şi Anca i-a văzut reacţia, au stabilit că au doar o variantă: Anca să continue să prepare bunătăţi miniaturale, iar Ioana să se ocupe de logistică, pentru ca obiectele să-şi găsească proprietari (oricât de tare le-ar fi plăcut să le păstreze şi oricât de mici sunt obiectele, la un moment dat, tot ar fi fost prea multe!).

Trusa miniaturistei: ace, scobitori şi periuţe de dinţi

Tehnic vorbind, miniaturile sunt făcute din pastă polimerică, în special Fimo, un material cu care se lucrează foarte uşor – se modelează după bunul plac, se coace câteva minute la cuptor şi gata! Dar nu e totul atât de simplu cum pare. „Foarte interesant şi captivant la mâncarea în miniatură este procesul de «descompunere» a fiecărui fel de mâncare în parte. Pornim de la o poză cu un desert, să zicem, pe care îl descompunem în toate elementele care îl alcătuiesc. Stabilim ingredientele, culorile, gradul de transparenţă, textura şi, mai ales, dimensiunile, pentru că fiecare fel de mâncare este micşorat la scară“, explică Anca. În trusa ei se află tot felul de obiecte cu care doar două mâini foarte dibace se pot descurca frumos şi bine: ace, scobitori, periuţe de dinţi, mingiuţe de polistiren, cuttere etc.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus