Esti aici
Femeia.ro > Cariera > O afacere cu gust

O afacere cu gust

 

Muncă multă, răsplată uriaşă

Toate bune şi frumoase până aici, dar, ca să demarezi o afacere, în afară de un concept fezabil, ambiţie şi intenţii bune, ai nevoie de finanţare. „Aşa că am hotărât să particip la două programe de finanţare nerambursabilă adresate tinerilor întreprinzători“, mi-a mărturisit Andreea. „Am muncit câteva luni la întocmirea planului de afaceri, am depus documentaţia, iar după un an de luptă cu birocraţia, am reuşit să obţin aprobările finale.“ Deşi pare o fire intransigentă şi dură, Andreea recunoaşte că n-ar fi reuşit fără sprijinul iubitului ei, despre care menţionează cu sclipiri vesele în ochi că a fost mereu alături de ea. „Aş fi nedreaptă să-mi asum toate meritele. M-a ajutat foarte mult, chiar dacă şi el demarase cam în aceeaşi perioadă propria afacere. A fost persoana care m-a susţinut cel mai entuziast şi care a avut cea mai mare încredere că voi reuşi“, îşi descrie ea generos partenerul de suflet. Munca la bistrou se măsoară în efort întins pe nu mai puţin de 16-17 ore pe zi. Dar pe Andreea nu o deranjează. „Satisfacţia care se citeşte pe chipul oamenilor ce gustă din preparatele mele îmi conferă energia necesară de a merge mai departe cu zâmbetul pe buze. Lumea mereu mă întreabă când am timp să mă odihnesc. Lunea nu e program de funcţionare. Este ziua când mă trezesc mai târziu, dar tot muncesc aici, pentru că facem curăţenie generală în tot localul şi rezolv problemele administrative de care nu apuc să mă ocup în timpul programului de lucru, când alerg între bucătărie şi servire.“

Din realistă, optimistă

Aşa descrie Andreea parcursul ei mental şi sufletesc de când s-a apucat de acest business care o pasionează cu adevărat. „De când am deschis bistroul şi am văzut că lumea e încântată de concept, dar şi de preparatele mele, am devenit mai optimistă“, povesteşte ea. Întâlneşte mai mereu oameni care conştientizează importanţa alimentaţiei oferite în acest spaţiu cochet şi primitor şi care apreciază gusturile aparte ale preparatelor. Clienţii simt când sunt serviţi decent şi „înţeleg că aici nu este un restaurant clasic, cu personal servil inutil. Este ca atunci când vin prieteni în vizită. Ţi-e drag să le oferi ce ai mai bun“. Iar asta poate susţine cu mâna pe inimă (şi cu stomacul fericit) oricine gustă savuroasele tarte cu mere, pere şi ghimbir.

Nu multă lume ar avea acest curaj, dar Andreea Beca a făcut-o fără regrete. Ce a urmat a fost un an plin de complicaţii, stres, dar şi de enorme satisfacţii.

Beca’s Kitchen este un bistrou cochet, aranjat cu bun-gust, care-şi primeşte oaspeţii numai cu mâncăruri sută la sută naturale. Este visul împlinit al unei tinere din Braşov care ani la rândul a muncit în corporaţii până în punctul în care, în urmă cu 2-3 ani, a început să schiţeze planul de afaceri al unui restaurant. De la Andreea Beca (33 de ani), patroana bistroului, aflu că este mult mai complicat să fii în acelaşi timp antreprenor, manager şi bucătar decât manager într-o companie de retail, aşa cum era ea în momentul în care a decis să-şi schimbe cu totul cariera. „Am avut visul ăsta dintotdeauna, dar mult timp mi-a fost frică să fac pasul cel mare şi să ies din zona de confort în care mă aflam“, mărturiseşte Andreea. „Gătitul este singurul mod de a mă exprima creativ. În rest, am fost obişnuită să lucrez cu lucruri foarte exacte şi să gândesc ca atare“, adaugă ea. În urmă cu doi ani, determinată de transformările prin care trecea compania în care lucra, a hotărât că a venit momentul pentru o schimbare majoră. Şi-a dat demisia, lăsând în urmă un salariu bunicel şi alte avantaje ale muncii într-o corporaţie. A început din nou şcoala, de data aceasta de bucătari, şi a început să meargă pe un drum sinuos. Cel de accesare a fondurilor guvernamentale necesare  finanţării micului bistrou cu mâncare sănătoasă în ceea ce priveşte atât materiile prime folosite (fără semipreparate sau conservanţi sintetici), cât şi modul de preparare termică (doar baie de aburi, cuptor, grill). A urmat un curs specializat în urma căruia a obţinut diploma de tehnician nutriţionist, aşezată la loc de cinste lângă licenţa în Litere, certificatele de specializare în contabilitate şi un MBA.

Standarde proaspete

Bistroul Andreei este diferit de toate celelalte, fiindcă oferă mâncare proaspătă în fiecare zi. Meniul se stabileşte dimineaţa, la cumpărături, în funcţie de ingredientele proaspete şi apetisante pe care le oferă piaţa în acel moment. Acesta este motivul pentru care în local nu există un meniu printat, fix, cum vezi în alte restaurante, ci sunt trecute cu creta, pe o tăbliţă agăţată în interiorul bistroului, bunătăţile pregătite pentru ziua respectivă. Musafirii, cum îi place Andreei să-i numească pe clienţii care-i calcă pragul, sunt conştienţi că numai aşa se pot bucura de preparate proaspete şi nu se supără când anumite feluri de mâncare sunt tăiate din meniu. Din lista de bucate lipsesc cartofii, friptura şi ciorbele şi îşi fac loc numai mâncăruri cu adevărat speciale, în combinaţii corecte din punct de vedere nutritiv, cum ar fi fructe de mare, peşte, carne albă şi roşie combinate cu legume la cuptor şi salate.

Andreea nu şi-a promovat nicicum bistroul, nici măcar prin obişnuita firmă de deasupra intrării în local. A preferat să se concentreze pe calitatea produselor şi astfel promovarea a venit de la sine din partea clienţilor care au scris despre bistrou ori le-au povestit prietenilor ce bine au mâncat şi s-au simţit în „bucătăria lui Beca“.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus