Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Retorica de la birou

Retorica de la birou

  • Claritate si concizie. Limiteaza-ti speech-ul la maximum 25 de minute. Foloseste propozitii scurte, directe, verbe la diateza activa. Evita frazele pretioase si termenii tehnici.
  • Exerseaza in fata oglinzii. Recita-ti discursul cu voce tare; de mai multe ori. Atentie la pronuntie, la pozitia corpului, la ce faci cu mainile in timp ce vorbesti. Inregistreaza-te sa verifici cum te auzi. La sfarsit, cere unei prietene sa te asculte. Tine cont de feedback-ul ei.
  • Uita-te la oameni, nu la notite. Memoreaza-ti prima pagina a discursului. Trebuie sa stabilesti contactul vizual cu cei carora le prezinti ideile tale inca din prima secunda. Pe parcurs, poti sa-ti arunci privirea pe notite. Cand te uiti la auditoriu, nu privi intr-un singur loc; plimba-ti ochii prin toata sala. Fii atenta la reactiile oamenilor. Arata-le ca vorbesti cu ei, nu cu peretii.
  • Capteaza interesul. Incepe cu o anecdota, care sa destinda atmosfera. Ideal ar fi ca toata prezentarea sa fie plina de umor. Lucrurile la care faci referire trebuie sa prinda viata sub ochii celor care te asculta.
  • Foloseste imagini. Schite, desene, slide-uri, diapozitive etc., pot ajuta oamenii sa te urmareasca mai atent. La sfirsitul prezentarii inmaneaza tuturor participantilor un rezumat scris al speech-ului tau.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus