Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Calea spre succes > Sa-ti fie de bine

Sa-ti fie de bine

 

Din companie în bucătărie

Raluca Ichim, 27 de ani, a deschis afacerea în 2010, când micii întreprinzători dispăreau de la o zi la alta. Terminase două facultăţi, Comunicare şi Afaceri, încercase o mulţime de joburi – fie în publicitate, fie în marketing –, dar curând şi-a dat seama că nu poate delimita viaţa profesională de pasiunile care îi defineau personalitatea. Nu-şi mai dorea un serviciu, ci o activitate pe care s-o îndrăgească şi în timpul liber. S-a întâmplat să participe, în Londra, la un atelier de preparat bomboane de ciocolată, iar atunci i-a venit ideea salvatoare. Să organizeze cursuri de gătit. Pe chef Daniel Wendorf, un german tipic, înalt, slab, minuţios şi dedicat, originar din Hamburg, l-a întâlnit la restaurantul Mandragora. I-a povestit visul ei, însă la început a fost reticent – nu era prima persoană din România care-i propunea o afacere, ca apoi totul să încremenească în faza de proiect. Însă clienţii au venit după primul anunţ postat pe internet. Apoi, afacerea a început să crească. Acum oferă cursuri de gătit individuale, pentru team-building, dar şi pentru copii. Se deplasează cu toată bucătăria acolo unde li se cere. Satul Viscri din Transilvania, unde se duc la cules de trufe sălbatice cu ajutorul câinilor, este cea mai exotică locaţie în care organizează cursuri de gătit. Important este să ştii o boabă (nu de mazăre, ci de engleză). 

Relaxare după serviciu

Cursantele mi-au întărit încă o dată convingerea că gătitul nu este doar pentru gospodine. Dimpotrivă, femeile cu o viaţă profesională activă caută să se deconecteze în faţa unei oale aburinde de homar în roşii (cum s-a întâmplat când am ajuns eu acolo).

Odette Costea, 48 de ani, brunetă, veselă, cu ochi de viezure, inginer utilajist, e pasionată de gătit din liceu. Îl adoră pe Jamie Oliver şi visează să-şi deschidă o ceainărie. Antoanela Comşa, 45 de ani, e tot inginer, dar constructor şi vorbeşte cu însufleţire. Şi-a făcut un abonament de 40 de cursuri, pentru că, spune ea, gătitul dă dependenţă. A amenajat o grădină la serviciu, unde a plantat muri, zmeuri, ardei iute şi roşii delicioase, din care mănâncă tot biroul. „Nu vii aici ca să înveţi banalităţi, ci trucuri care transformă mâncarea în artă. Într-o zi, chef Daniel ne-a întrebat cum vrem să facem supa de mazăre: bună sau excelentă? Toţi am ales a doua variantă, aşa că şase oameni au decojit fiecare boabă de mazăre în parte. Ne-a luat o oră, dar am savurat cea mai fină supă de mazăre din viaţa mea“, spune Antoanela. Poate că şi shoppingul este terapeutic, dar nu ca surpriza pe care o ai în faţa unei banale caise care se transformă sub ochii tăi într-un desert rafinat şi sofisticat. Să descoperi că poţi să faci chipsuri din piele de peşte sau cum să păstrezi verdele mâncării de spanac, să prepari brioşe aşa cum ai învăţat la curs, apoi să le ambalezi frumos şi să le oferi prietenilor de sărbători, să vezi chipul fericit al celor dragi care s-au desfătat cu bunătăţile ieşite din mâna ta, toate astea sunt o satisfacţie care merită încercată. Şi neapărat gustată.

Cursuri de gastronomie

O şedinţă individuală costă între 275 şi 290 lei de participant, în funcţie de ingredientele folosite, iar un curs durează în medie patru ore. Poţi opta pentru un abonament de 1.060 lei/4 cursuri, valabil trei luni de la achiziţie, sau de 5.100 lei pentru 20 de cursuri valabil un an. Dacă vrei doar să-ţi bucuri ochii şi să deguşti preparatele la final, fără să participi la procesul pe preparare, trebuie să scoţi din buzunar între 150 şi 170 de lei pe curs.

În 2010, Raluca Ichim şi chef Daniel Wendorf, venit tocmai din Germania, au înfiinţat Société Gourmet tocmai ca să-ţi satisfacă această curiozitate. La cursurile de gătit pe care le organizează, o să descoperi că bucătăria înseamnă mai mult decât sărmăluţe în foi de varză şi şniţele.

Duminică, 28 iulie, ora 14. Coordonate spectrale. Lungime de undă 590-620 nm (oranj). Unde am aterizat? La un curs de gătit pentru astronauţi? Au fost primele gânduri care mi-au trecut prin minte când am ajuns la cursul de gătit de pe calea Dorobanţilor. Afară, soarele dogorea atât de intens, încât, atunci când am zărit geamurile până-n podea din sala de curs, am încercat o senzaţie proustiană de întoarcere în timp: oare cum o fi fost astă-iarnă să găteşti bucate aromate în timp ce afară ningea ca-n poveşti? Le-am împărtăşit asta cursanţilor, care au început să râdă şi mi-au sugerat să-mi concentrez toată atenţia la ce se petrece în prezent, ca să nu pierd nici un detaliu din procesul tehnologic. 

(T)Artă cu morcovi şi sorbet de caise

Ce să caute femeia modernă la un curs gastronomic? Păi, caută ce a pierdut! După ani şi ani în care profesia a fost cuvântul de ordine în funcţie de care şi-au ghidat vieţile, după ce-au ales să vadă mai degrabă cum creşte compania decât cozonacul în copaie, femeile au început să resimtă nevoia unor cursuri de împlinire personală. Oricât de mult ne-ar forţa natura jobului să mâncăm în picioare, pe colţul mesei, un hamburger la fast-food, mai devreme sau mai târziu, probăm cu propriul organism autenticitatea vorbei că suntem ceea ce mâncăm. Punem frână şi schimbăm viteza. Începem să ne bucurăm de mâncare ca de un peisaj viu colorat, după un an de stat cu nasul în hârtii. 

Eu am nimerit la un curs unde vedeta principală era o culoare: portocaliul. Am întrebat şi mi s-a explicat că există legătură între alimente şi spectrul culorilor primare. În cazul de faţă, legumele portocalii, bogate în caroten, sunt o sursă de vitamina A şi protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, au un conţinut crescut de antioxidanţi, întăresc sistemul imunitar şi contribuie la sănătatea sistemului reproducător. Însă mie îmi fugea gândul mai degrabă la gustul piureului de morcovi şi a păstrăvului somonat (da, există un astfel de peşte hibrid, delicios de altfel, garantez!). 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus