Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Slujbe in voga, cariere de top

Slujbe in voga, cariere de top

Sefii – care nu sunt toti barbati – si-au schimbat perceptia asupra angajatului model. Barbatul cu forta fizica bruta, care isi incordeaza muschii, se incrunta si ridica saci de pietre nu mai este de mult cautat. Forta intelectuala e la moda, iar in aceasta noua ordine mondiala a profesiilor, cu cat mai multe aptitudini ai, cu atat esti mai solicitata.

Unul dintre domeniile cu cea mai mare cautare in zilele noastre este cel al tehnologiei informatiei.

Pozitii ravnite: project manager, product manager, inginer de sistem, IT manager, creative director, graphic artist etc.

En vogue: Tehnologia informatiei a devenit o adevarata industrie, un punct centripet pentru femeile tinere. Internet, software, hardware, semiconductori – sunt cuvinte-cheie ale viitorului. Acest sector relativ nou este un El Dorado pentru pionierele care au curajul sa se aventureze pe taramul minunilor tehnicii.

Atuuri pentru a reusi: A fost odata ca niciodata un pusti cu idei pe care il chema Bill Gates… Acum e multimiliardar. Da, e adevarat, geniile sunt o rasa rara. Dar, in principiu, pentru a da lovitura, n-ai nevoie decat de un computer, o diploma in informatica sau domenii inrudite si ceva experienta.

Aparente: Normal pe toata linia – de la vestimentatie, la dezordinea care iti „decoreaza” biroul sau la familiaritatea cu care ii poti spune sefului pe numele mic. Programul este foarte lung, dar flexibil. Puncte slabe: companiile care lucreaza in industria click-ului iti ofera mai putina stabilitate si siguranta decat firmele traditionale.

Vanzari

Pozitii ravnite: sales manager, assistant sales manager, sales supervisor, telemarketer, account manager.

En vogue: Vanzarile deschid un viitor stralucit femeilor bataioase, in orice domeniu ar lucra – de la asigurari pana la produse de medicina naturista.

Nu-i nici o filozofie: oamenii vor avea intotdeauna nevoie de produse, vor avea nevoie de asigurari, pentru ei si pentru cei dragi.

Atuuri pentru a reusi: Sa stii sa vinzi orice si sa fii o adevarata ,,masinarie” care emana farmec personal. Persuasiune plus sarm egal succes.

Aparente: Compune-ti un aspect corect, echilibrat – si oamenii te vor lasa sa pasesti in casele lor. Cu cat sunt mai scumpe produsele sau cu cat e mai importanta afacerea, cu atat mai impunator trebuie sa-ti fie look-ul. Ai grija totusi sa nu cazi in extrema cealalta…

Media

Pozitii ravnite: redactor, reporter, editor, cercetator, corespondent, scriitor, producator, scenarist, asistent de productie, agent de publicitate.

En vogue: In jurnalism nu exista usi sau ferestre; nu exista nici macar pereti. E un domeniu neimprejmuit, deschis femeilor indraznete si talentate. Ziare, reviste, radiouri, televiziuni… Toate cauta nonstop persoane independente si creative. Majoritatea directorilor de relatii publice din marile hoteluri si companii de consum dezvoltate sunt femei care s-au remarcat prin crearea de mesaje sau imagini puternice si de efect pentru companiile lor.

Atuuri pentru a reusi: Experienta in comunicare de masa, jurnalism, arte plastice sau limbi straine reprezinta un avantaj, dar trebuie combinata cu talent, flexibilitate, rabdare, perseverenta si curaj.

Aparente: Modul in care te imbraci la o astfel de slujba in general relaxata si hipercreativa e nonconformist, dar depinde mult de locurile in care te vei deplasa in fiecare zi.

Servicii

Pozitii ravnite: supraveghetor de magazin, reprezentant al unui centru de relatii cu clientii, management trainer, ghid, functionar public.

En vogue: Acest sector se dezvolta cu o viteza incredibila; acum e momentul sa faci si tu parte din el! Atata timp cat ai talentul de a-i multumi pe clienti, esti o optiune valabila! Conform rezultatelor unui studiu facut de Development Dimensions Inc., clientul este, inca, stapan. Serviciile de alimentatie publica se vor extinde pe masura ce economia se dezvolta; iar produsele de la fast-food-uri sau cele livrate direct la domiciliu tind sa devina o dieta standard, mai ales ca tot mai multe femei refuza sa ramana casnice. Si in afacerile legate de turism sunt angajate cu predilectie femeile dornice sa faca treaba – pe orice palier ierarhic.

Atuuri pentru a reusi: Abilitati de comunicare – obligatoriu, iar daca esti o persoana sociabila, firmele te vor acapara cat ai zice „Alo?”.

Aparente: Daca esti mai degraba o voce decat un chip, nu e nevoie sa porti costume pretentioase sau sa ai o educatie de Harvard. Daca vii in contact cu publicul, atunci mentine-te in zona vesmintelor clasice, personalizate prin accesorii.

Sanatate/Ingrijire

Pozitii ravnite: medic, sora sau asistenta medicala, fizio-terapeut, farmacist sau alti profesionisti din domeniul medical.

En vogue: Un fenomen din ce in ce mai extins, ce ofera femeilor o multime de slujbe il reprezinta ingrijirea populatiei in varsta. Oportunitati pentru o cariera in acest domeniu apar mai ales in strainatate, in zone mai dezvoltate cum sunt SUA, Canada si Europa Occidentala, unde stiinta si tehnologia au extins limitele de viata si au creat o cerere importanta de medici.

Atuuri pentru a reusi: Daca esti plina de compasiune pentru cei in varsta sau pentru cei infirmi si ai niste maini iscusite pentru a-i ingriji, merita sa incerci!

Marketing & publicitate

Pozitii ravnite: analist marketing, project manager, marketing manager, copywriter, designer, art director, asistent de productie, creative artist.

En vogue: Tot mai multe companii multinationale isi stabilesc avanposturi in tari straine, unde mana de lucru este mai ieftina. Si ce fac, inainte de orice? Sondeaza piata!

Agentiile de publicitate sunt, de asemenea, un magnet pentru femeia de cariera; cauta sa racoleze oameni creativi, angajand proaspeti absolventi sau furand talente de la competitori.

Atuuri pentru a reusi: Ai nevoie de o diploma de absolvire in comunicare, publicitate, arte plastice, marketing, economie, management; plus, aptitudini de comunicare in relatiile cu oamenii.

Aparente: In domeniul foarte extins al marketingului, trebuie sa te imbraci in functie de ocazie. Daca faci o prezentare sau te ocupi de un plan serios, sunt recomandate costumele la patru ace. Dar daca slujba ta este sa produci, toata ziua, idei geniale, confortul vine pe primul loc. Adica blugi decolorati si tricouri XXL, daca asa-ti pofteste inima.

Antreprenoriat

Visul fiecaruia este sa fie propriul sau sef, dar cand te inhami la asa ceva trebuie sa-ti faci bine temele dinainte. Nu-ti investi economiile stranse dupa ani buni de munca intr-un proiect solid ca un castel din carti de joc. Planificarea cu meticulozitate este vitala. O idee stralucita e una, un plan stralucit e alta! Nimic nu ofera mai multa implinire decat construirea unui imperiu propriu – deci, daca vrei sa conduci, fii pregatita sa renunti la comoditatea oferita de un salariu regulat sau de primele anuale.

Fara limite!

Nu-ti cauta o slujba, incepe o cariera! Fii foarte sincera cu privire la atuurile tale: ce aptitudini ai, ce experienta, ce-ti place, ce te intereseaza cu adevarat. Nu uita de factorul la fel de important „ce persoane sus-puse cunosti” si valorifica-ti la maxim reteaua de relatii. Alege-ti o cariera doar dupa ce te evaluezi cu atentie; doar asa nu vei da gres!

Rasplata, in cazul in care vei reusi, este o satisfactie financiara mai mare, independenta personala si control absolut asupra afacerii. Succesul antreprenorial necesita un amestec de viziune, planificare, capital, echipament, cunoastere a afacerilor si a pietei si, mai mult decat orice, aptitudini de administrator. Nu trebuie sa fie o afacere de anvergura, multe companii mari au inceput cu un capital mic!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus