
Ne petrecem o buna parte din timp intre patru pereti, in birouri si camere in care exista mobilier tratat cu diferite substante, diferite tipuri de zugraveli, substante de lipit mochetele, tapet etc. Toate acestea raspandesc in jur compusi organici volatili, care sunt daunatori sanatatii noastre. Statisticile sustin ca in jur de 100 de produse chimice volatile sunt emanate in permanenta de catre materialele sintetice de care suntem inconjurati.
Contrar a ceea ce se crede, e bine sa cresti plante si in dormitor. S-a descoperit ca monoxidul de carbon emanat de plante pe timp de noapte este mai putin decat oxigenul eliberat in timpul zilei. |
Vrand sa reduca efectul nociv al mediului artificial in care traim, cercetatorii au descoperit ca frunzele anumitor plante absorb emanatiile toxice care plutesc prin aerul din incaperi si le trimit spre radacini, unde microorganisme speciale le transforma in… hrana. Planta, in schimb, emana oxigen si vapori de apa. Asadar, care sunt micile filtre verzi care ne depolueaza casa?
- Absoarbe substantele volatile continute in vopseaua picturilor, in cea folosita la zugravit, in lacuri, adezive si ceara.
- Absoarbe monoxidul de carbon rezultat din fumul de tigara.
ALOE VERA si FICUSUL
- Absorb formaldehida continuta in cleiurile utilizate la izolarea incaperilor sau in cele folosite la fixarea tapetului si a faiantei.
FILODENDRONUL
- Absoarbe substantele nocive folosite la tratarea lemnului mobilei.
- Reduc prin absorbtie poluarea electromagnetica creata la folosirea televizoarelor, a calculatoarelor si a cuptoarelor cu microunde.
- Depolueaza, umezeste si parfumeaza discret aerul din incaparea in care se afla.
IEDERA, SABIUTA si LIMBA-SOACREI
- Absorb benzenul continut in anumite vopsele de zugravit, dar si pe cele din fumul de tigara sau cerneluri.
DRACENA
- Absoarbe din atmosfera benzenul si substantele volatile din vopseluri, lacuri si adezive.