Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 3 lucruri pe care le schimbi o dată în viață în locuința ta

3 lucruri pe care le schimbi o dată în viață în locuința ta

Entuziasmul deciziei de a-ți renova locuința poate dispărea foarte ușor când faci un calcul și observi că nu te încadrezi în bugetul pe care l-ai estimat inițial. Fie că vrei să dai o nouă față casei tale, trebuie să înlocuiești materialele uzate sau vrei o schimbare în design, fiecare proiect de renovare are provocările sale.

Primul sfat de care trebuie să ții cont este că mereu se începe cu acele lucruri pe care le înlocuiești rar, al căror cost este mai mare și a căror simplă înlocuire reîmprospătează aspectul casei tale. Acestea ar trebui să fie prioritățile pe lista ta de renovare și să investești mai mult în ele, pentru că au potențialul de a rezista și zeci de ani, dacă le întreții corect:

Podeaua poate rezista mult timp, dacă alegi materialul potrivit

Renovarea unei locuințe presupune costuri semnificative, iar unul dintre cele mai mari este să înlocuiești podeaua. Nu e vorba de alegerea materialului, ci mai degrabă de suprafața mare pe care o ai de acoperit. Proprietarii de apartamente sau de case moderne, care vor o soluție ieftină și de durată apelează la un material popular, care poate rezista ani de zile fără să își piardă farmecul. Iar după cum observi, acesta mai are și avantajul de a fi la jumătate de preț față de parchetul masiv sau de marmură, iar economia făcută va fi una pe termen lung. Costurile cu renovarea podelei se vor înjumătăți astfel.

podea

Vopseaua lavabilă rezistă un timp îndelungat și e ușor de întreținut

Zugrăvitul în sine nu este o operațiune foarte complicată, însă spre deosebire de var, vopselurile lavabile nu permit aplicarea unui strat nou peste cel vechi, așa că procesul se complică. Materialul vechi trebuie îndepărtat cu ajutorul unui șpaclu înainte, apoi aplicat un strat de glet, pentru a îndrepta orice denivelare sau crăpătură a pereților. Când acesta se usucă, se poate da un strat nou de vopsea. Avantajul este că, odată ce ai terminat, lavabilul este foarte ușor de întreținut, iar petele pot fi șterse chiar și cu o cârpă înmuiată în apă caldă. Costurile zugravitului nu sunt foarte mari și depind de materialele pe care le alegi, dar și dacă apelezi sau nu la un zugrav profesionist. Unele firme oferă și garanție pentru lucrări, așa că vei avea parte de servicii rezistente și de calitate.

Alege gresia și faianța în armonie cu designul locuinței

Înainte să alegi gresia și faianța pentru baie și bucătărie, cântărește-ți bine opțiunile. Vei păstra aceste materiale pentru un timp îndelungat și este esențial ca ele să fie suficient de versatile astfel încât să poți înlocui mobilierul sau să-ți redecorezi locuința cu ușurință. Culorile neutre sunt cele mai potrivite dacă ai de gând să le păstrezi mult timp. Costurile variază în funcție de suprafața pe care o ai de acoperit, dar și de mâna de lucru a muncitorului. Spre deosebire de parchet, gresia și faianța trebuie să fie montate de un expert, care să știe cum să le plaseze corect, dar și să îndepărteze materialele vechi fără a afecta pereții. Pe lângă costurile plăcilor de gresie și de faianță, mai trebuie să iei în calcul și gletul, adezivul, dar și chitul pentru rosturi. Fără acestea, finisarea nu va arăta profi, iar lucrarea va părea neterminată.

gresie-si-faianta

Înainte să începi renovarea locuinței, asigură-te că ai pus la punct aceste trei elemente-cheie. Chiar și simpla lor schimbare va da un aspect nou casei tale, fără să mai fii nevoită să înlocuiești mobilierul. Iar pentru că le vei păstra ani de zile, îți recomandăm să alegi materiale de calitate, care să nu se deterioreze ușor și să își păstreze farmecul în timp.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Kinga, pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns