
Alegerea culorilor reprezintă cea mai dificilă sarcină în amenajarea interioară. Mulți oameni întâmpină dificultăți în a asorta finisajele cu piesele de mobilier și obiectele decorative. Cu puternice influențe psihologice și având capacitatea de a crea un decor spectaculos, culorile au semnificații, roluri și efecte pe care este necesar să le cunoști înainte de a alege cromatica locuinței.
Culorile accentuează starea de spirit și calitatea vieții, de aceea în designul interior este nevoie de nuanțe perfecte care să contureze atmosfera dorită în orice încăpere. Un spațiu mic poate să capete profunzime cu câteva accente de culoare, nuanțele de impact au un efect magic asupra personalității umane, iar un aer de nonconformism ori un dinamism aparte se reflectă foarte ușor prin tonurile vii. Îți prezentăm câteva culori deosebite din care să te inspiri pentru a obține un decor de vis.
Decor în nuanțe variate de maro
Nuanțele de maro sunt cele mai populare în amenajările interioare deoarece oferă un decor echilibrat. Se pot folosi în amenajarea oricărui spațiu, indiferent dacă este vorba de dormitor, living, bucătărie, baie sau chiar camera copiilor. Pe lângă faptul că este o culoare de sine stătătoare, maroul reprezintă și o bază fabuloasă pentru nuanțele vii precum roz, galben, portocaliu, verde sau albastru. Practic, se asortează cu aproape orice pentru că induce sentimente de naturalețe, căldură și confort. Nuanțele variate pentru mobilier sau podea înseamnă finețe și rafinament. Găsești mobila pentru living la MatHaus, în tonuri deosebite cu care poți obține un amestec de stiluri – retro, modern, eclectic – pentru camera de zi. Dacă folosești mobilier sau elemente decorative din lemn și accesorii textile în nuanțe pământii vei crea un efect rustic plăcut.
Maro este o culoare pozitivă, caldă și versatilă, care se poate asorta foarte ușor cu albastru, galben, roz, lila, portocaliu, roșu, verde lime, alb, negru sau gri. De exemplu, bej sau caffe au lait se potrivește de minune cu tonuri de gri ori vernil, lila și roz pal. Un decor din maro și gri poate avea nevoie de o pată de culoare orange, cărămizie sau chiar mov-lila. Combinația maro-alb creează o atmosferă plăcută și intimă, iar maro, negru și auriu inspiră lux și bogăție. Varianta maro-galben se potrivește celor care adoră culorile toamnei, iar o notă de gri în acest duo ar aduce mai multă lumină. Două dintre nuanțele des întâlnite în designul interior sunt maro și verde care amintesc de peisajele superbe ale pădurilor. Pentru a fi în trend, se pot combina tonurile de maro chiar și cu coral, desemnată culoarea acestui an, sau ultraviolet – culoarea vedetă din 2018.
Decor în nuanțe variate de verde
Pentru echilibru și armonie, este indicat să folosești nuanțe de verde în amenajarea locuinței tale. Această culoare a naturii este asociată cu prospețime, energie pozitivă, relaxare și liniște. Am putea spune că este o culoare vindecătoare, pretabilă oricărei zone din casă. Verdele poate fi foarte ușor introdus în decor asociat cu alte nuanțe frumoase. Se poate combina cu gri sau roz pentru a stimula din plin relaxarea sau tonuri de albastru care să producă un puternic impact vizual. Pentru mai multă complexitate, se poate opta pentru un decor în linii de verde și roșu. Una dintre cele mai elegante combinații cromatice este de verde și alb pur.
În cazul în care vrei să folosești nuanțe ale acestei culori pentru mici accente, tonurile deschise se vor potrivi perfect unui decor în care predomină maro și portocaliu. Verde-olive este indicat pentru bej și lila, în timp ce verde-lime va completa cu succes o amenajare în culori intense de galben, roz și turcoaz.
Decori în nuanțe variate de albastru
Albastrul este o culoare care inspiră odihnă, calm și relaxare. Este deseori folosită cu precădere în designul dormitoarelor și al camerelor pentru copii. Se poate observa uneori în bucătărie, mai ales pe partea de mobilier, și în finisajele din baie. Pentru a obține un decor spectaculos, combină nuanțele de albastru cu gri, mov sau lila. Sunt indicate și culorile pastelate și deschise de albastru-azur și turcoaz, vernil, roz pal, portocaliu sau galben-ocru.
Albastrul are un efect psihologic puternic care generează sațietate și scăderea apetitului, așa că poate fi folosită cu succes în bucătărie sau spațiul de servit masa. Deoarece creează un aspect rece și clar, este mai degrabă folosită pentru elementele de accent. De pildă, o canapea într-o nuanță închisă de albastru înviorează o cameră decorată cu bej și crem.
Există o varietate de culori care aduc personalitate încăperilor. Combinând tonuri diferite ale aceleiași nuanțe sau contrastând variantele închise cu cele calde, vei crea decoruri spectaculoase și elegante, dar în același timp foarte primitoare. Puterea delicată a culorilor prezentate își găsesc serenitatea pe fundalurile îndrăznețe și emană armonie și lejeritate extravagantă în orice mix de nuanțe.
Sursă: Digital WorkForce
Sursă foto: pexels