
Odată ce afli aceste reguli, îți vei schimba total obiceiurile și vei avea parte de preparate la fel de bune ca în ziua în care le-ai gătit.
Alimentele nu se pun la întâmplare în frigider, unele produse ar trebui păstrare la temperatura camerei, iar unele legume sunt mai sănătoase după ce le congelezi. Sunt doar câteva dintre principiile pe care ar trebui să le urmezi ca să ai parte mai mult timp de mâncare proaspătă, gustoasă și sănătoasă. Cu siguranță nu știai aceste secrete, așa că, dacă vrei ca preparatele tale să reziste mai mult în frigider, trebuie să afli aceste reguli:
- Primul și cel mai important lucru de avut în vedere pentru păstrarea mâncării. Ce trebuie neapărat să știi
Începem cu lucrul fără de care nu poți păstra mâncarea nici măcar o zi – frigiderul, desigur. De el depinde gustul mâncării, dar și cât timp se va putea păstra. Uită-te după aparatele care au garnitură antibacteriană, așa încât să fie ținute departe bacteriile care alterează mâncarea și îți pun sănătatea în pericol. Nu uita să verifici și clasa energetică, astfel încât să nu consume mult. Acordă atenție și termostatului, ar fi bine să fie undeva la vedere și la îndemână, să poți controla ușor temperatura.
Aceste caracteristici se regăsesc la toate aceste aparate, însă pentru o mai bună informare, este de preferat să citești detaliile tehnice la fiecare dintre ele. După cum vezi, unele dintre ele vin și cu filtru antimiros, cu sistem de răcire rapid și cu anumite compartimente speciale pentru verdețuri, legume sau fructe. Dacă le depozitezi în aceste compartimente, salata se va menține prospătă și crocantă, iar legumele și fructele vor rămâne la fel de gustoase ca în ziua în care au fost culese.
- Ce nu ar trebui păstrat în frigider. Sigur ai procedat greșit cu cel puțin unul dintre aceste alimente
Nu toate alimentele se păstrează în frigider. S-ar putea să fii surprinsă să afli că roșiile, de pildă, trebuie păstrate pe blat, la temperatura camerei, altfel își pierd gustul dulce și rămân fade. Nu se păstrează în frigider nici lămâile și citricele în general, bananele, avocado, dovlecelul, cartofii, ceapa, usturoiul, castraveții sau busuiocul.
Toate aceste fructe și legume ar trebui păstrate la temperatura camerei. În cazul cartofilor, trebuie să știi că ei se păstrează într-un loc întunecat, precum un sertar sau un dulap.
- Care este ordinea corectă a alimentelor în frigider pentru a-și păstra prospețimea
Alimentele nu trebuie puse la întâmplare în frigider, pentru că nici temperatura nu este aceeași peste tot. În sertarele de jos se depozitează doar fructe și legume, de preferat separate unele de altele. De obicei, aceste sertare sunt concepute spcial pentru a păstra aceste alimente proaspete.
Pe ușa frigiderului se depozitează băuturi, sosuri (ketchup, maioneză, muștar), legume în oțet sau saramură. Ușa frigiderului se deschide des, așa că aici trebuie păstrate alimente care rezistă bine la fluctuații de temperatură.
Pe raftul de sus al frigiderului se așază mâncarea gătită, salatele pregătite pentru a fi mâncate mai târziu, verdeața (salată, pătrunjel, leuștean, mărar etc). Mai jos se depozitează ouăle, brânzeturile și carnea care urmează să fie gătită.
- Fructele și legumele care își păstrează vitaminele atunci când sunt congelate
Fructele și legumele nu își pierd nutrienții atunci când sunt congelate. Desigur, unele dintre ele nu trebuie congelate – varză, ceapă, usturoi, mere, pere etc. În schimb, mazărea, fasolea verde, spanacul, morcovul, broccoliul, ardeii și gogoșarii își păstrează intacte vitaminele. La fel și fructele de pădure (afine, zmeură), cireșele, piersicile, caisele.
Secretul este să le pui la congelator cât mai repede după ce le-ai cules, iar în cazul legumelor ține minte că o singură opărire este suficientă. Nu uita să le speli bine și să le cureți înainte. Depozitează alimentele în congelator în porții mici, așa încât să folosești întreaga porție odată.
Știai de aceste reguli? Care te-a surprins cel mai mult?
Sursa foto: Shutterstock