Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 5 trucuri geniale de grădinărit ale experților, pe care orice începătoare le poate pune în practică

5 trucuri geniale de grădinărit ale experților, pe care orice începătoare le poate pune în practică

O grădină verde și frumoasă, plină cu florile tale preferate, se poate transforma în locul tău favorit de petrecere a timpului liber, mai ales odată cu sosirea primăverii.

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna o grădină ca în reviste, dar ai trăit cu senzația că este mult prea dificil de întreținut, află că nu este deloc așa. Grădinarii profesioniști reușesc să își reducă foarte mult timpul efectiv de lucru și să se ocupe de mai multe grădini într-o singură zi, pentru că știu să pună în aplicare câteva trucuri prețioase. Orice începător poate învăța să pună în practică aceste secrete și să își creeze propria oază de verdeață, în curtea casei. Iată ce trebuie să știi:

Îți reduci munca la jumătate, dacă folosești utilaje de calitate

Vremurile în care petreceai o zi întreagă pentru a săpa grădina și a planta flori sau gazon sunt istorie. Nici munca de întreținere a plantelor sau a ierbii nu mai este la fel de dificilă, și asta pentru că acum ai la dispoziție utilaje performante care fac treaba în locul tău. Aruncă o privire peste aceste masini de tuns iarba, foarte utile în orice gospodărie. Este clar că, dacă ai un astfel de utilaj acasă, întreținerea grădinii se transformă într-o joacă de copii, iar tunsul gazonului nu îți ia mai mult de câteva minute. Iar după cum vezi, efortul pe care îl depui e minim, așa că nu vei avea dureri de spate și nici nu vei face febră musculară de la datul cu coasa.

Ajută plantele să crească puternice, indiferent de natura solului

În funcție de zona în care locuiești, adevărata provocare când vine vorba de grădina ta este să găsești plantele potrivite pentru solul din regiunea respectivă. Un sol nisipos, de exemplu, nu reține apa și nici nu este bogat în nutrienți, în timp ce unul argilos se îmbibă prea tare cu apa, iar plantele pot putrezi la prima ploaie mai serioasă. Cel mai bun și roditor sol este cernoziomul, bogat în minerale și nutrienți și pe care poți crește mai tot ce îți trece prin cap.

Un truc care ajută enorm este să adaugi un îngrăsământ natural o dată la două luni, să îl împrăștii pe toată suprafața cultivată, cât mai uniform. Evită îngrășămintele chimice și folosește reziduuri de la animale, coji de ouă, zaț de cafea sau cotoare de măr pentru a crea un îngrășământ bogat în minerale și vitamine. În plus, retenția apei în sol poate fi optimizată cu ajutorul unui sistem de drenare a apei în exces și cu un sistem performant de irigare.

Lasă loc razelor de soare

Plantele au nevoie de cât mai multă lumină naturală pentru a crește sănătoase și a nu dezvolta ciuperci sau mucegaiuri. De aceea, dacă grădina ta se află într-un loc umbrit de copaci, încearcă să faci cât mai mult loc prin care să permiți razelor de soare să ilumineze plantele. Tunde pomii în mod regulat și evită să plantezi în locurile care nu favorizează creșterea plantelor: în spatele casei sau sub copacii foarte stufoși.

De asemenea, este bine de știut că unele plante nu au nevoie de foarte multă lumină și se dezvoltă la fel de frumos și în locurile aflate la umbră. Alege astfel de soiuri pentru zonele întunecoase din grădină, astfel încât să nu rămâi cu parcele de pământ goale în curte.

Alege plante ușor de întreținut

Dacă în ceea ce privește gazonul, cel mai simplu este să cumperi niște rulouri deja plantate, care au o durată de viață mai mare și sunt mult mai ușor de întreținut, când vine vorba de plante și flori, este nevoie de puțin mai multă atenție. Unele plante sunt mult mai ușor de crescut decât altele, iar dacă ești începătoare în ale grădinăritului, va fi floare la ureche să înveți având grijă de niște flori care nu sunt foarte pretențioase. Printre astfel de flori se numără trandafirii, floarea soarelui, petuniile, Regina Nopții, bujorii, daliile, iasomia, crăițele, stânjeneii, margaretele, gladiolele sau chiar lavanda.

Nu uda frunzele florilor

Plantele din grădina ta trebuie să primească suficientă apă, însă udatul se face ținând cont și de condițiile meteorologice și de anotimpuri. De exemplu, în perioadele caniculare de vară, grădina trebuie udată dimineața, pe răcoare, sau după apusul soarelui. În caz contrar, se poate crea un efect de seră, extrem de dăunător pentru plante. Primăvara și toamna poți uda grădina o dată la două zile, chiar trei, dacă există suficientă umezeală în aer și observi că solul este încă ud.

Un alt sfat atunci când uzi florile este să faci astfel încât apa să ajungă la rădăcina plantelor, și cât mai puțin pe frunzele acestora. Picăturile de apă de pe frunze se evaporă rapid și pot cauza uscarea florilor sau pot favoriza apariția mucegaiului sau a bolilor. Îngălbenirea frunzelor este primul semn că plantele tale primesc prea multă apă, așa că poți rări udatul în acest caz.

Poate cel mai important sfat al grădinarilor profesioniști este să nu amâni grădinăritul. Fă-ți un obicei din a avea grijă de plante și vei vedea rezultatele benefice atât asupra corpului tău, pentru că este o activitate care arde multe calorii, cât și asupra psihicului.  

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: kurhan

Comments

comments

Lasă un răspuns