Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 7 schimbări în casă care ne aduc buna dispoziție

7 schimbări în casă care ne aduc buna dispoziție

Felul în care ne decorăm casa ne poate afecta starea sufletească, sănătatea și chiar relațiile cu cei din jur. Este mai dificil să ne simțim relaxate, motivate sau stăpâne pe propria viață atunci când trăim înconjurate de obiecte de care nu avem nevoie sau într-un spațiu care nu ne reprezintă.

Designerii ne atrag atenția asupra a cinci elemente-cheie care pot schimba radical felul în care arată casa noastră și care ne afectează starea sufletească: cromatica spațiului, elementele naturale, dezordinea și lucrurile de care nu avem nevoie, sursele de lumină și obiectele decorative cu valoare sentimentală.

Pornind de la aceste principii, iată șapte schimbări pe care le puteți face în casa voastră fără investiții financiare majore pentru a crea o atmosferă mai caldă și mai primitoare, care să vă îmbunătățească starea de bine. 

1. Culori neutre în dormitor

Camera în care dormim ar trebui să fie o oază de liniște și relaxare, un sanctuar care să ne ajute să lăsăm deoparte grijile zilnice și să ne încărcăm bateriile. Designerii de interior ne sfătuiesc să evităm culorile stridente, perdelele sau așternuturile cu imprimeuri încărcate și aglomerarea de obiecte decorative sau piese de mobilier în spațiul în care ne odihnim. Pentru a da un imbold bunei dispoziții în dormitor, investiți în așternuturi de bumbac în culori neutre, uni sau cu imprimeuri delicate și răsfățați-vă cu cât mai multe perne. Alegeți o cuvertură pentru pat în culori liniștitoare – alb, crem, bej, tonuri de bleu sau gri – și cumpărați draperii asortate, care să blocheze cât mai bine razele soarelui pentru un somn cât mai liniștitor.

2. Plante decorative în toată casa

Studiile realizate în ultimii ani au arătat că prezența plantelor de interior în spațiul unde locuim sau lucrăm contribuie la reducerea stresului și ne îmbunătățește starea de bine. Fie că trăiești într-o casă spațioasă sau într-un mic apartament, amenajează o grădină interioară cu plante decorative și ierburi aromatice într-un colț al sufrageriei sau pe un balcon. Orhideele, plantele suculente și bromeliile sunt recomandate pentru decorarea dormitorului, crinul-păcii, bambusul, filodendronul și aloe vera sunt potrivite pentru camera de zi, în timp ce plantele aeriene, amatoare de umiditate pot fi folosite pentru înfrumusețarea băilor.

3. Obiecte de care nu mai avem nevoie

Cărți, bijuterii și cosmetice îngrămădite pe noptieră, balconul, masa sau un fotoliu transformate în loc de depozitare, în fiecare casă sunt câteva zone „fierbinți“ unde se strâng lucruri care nu au un loc al lor ori de care nu mai avem nevoie. Dezordinea și aglomerarea de obiecte inutile ne afectează negativ starea de bine, productivitatea și capacitatea de a ne relaxa, dându-ne impresia că trebuie să facem mereu curat. Marie Kondo, autoarea cărții Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, recomandă să eliminăm din casă toate obiectele, piesele de mobilier și hainele care nu ne mai fac fericite. Ea crede că un spațiu organizat și ordonat ne transformă în persoane mai încrezătoare și ne dă energia și determinarea de a crea viața pe care ne-o dorim.

4. Elemente naturale

Natura este considerată unul dintre cele mai puternice antidepresive pe care le cunoaștem. O plimbare în pădure sau în parc, un picnic pe malul unui lac sau câteva zile petrecute la plajă au efect benefic asupra stării noastre sufletești și a nivelului de stres. Designerii recomandă să folosim în spațiul în care locuim elemente decorative care aduc natura mai aproape de noi și ne amintesc de activitățile care ne relaxează: buchete de flori în sufragerie, vaze din sticlă transparentă (umplute cu scoici și pietre culese în concediile petrecute alături de familia noastră) în baie, aranjamente cu crenguțe de bumbac și imortele sau o grădină zen miniaturală în dormitor.

5. Obiecte cu valoare sentimentală

Ne simțim mult mai bine într-o casă unde fiecare lucru spune o poveste sau ne aduce aminte de un moment fericit din viață. Dacă ceea ce te înconjoară nu te reprezintă, reamenajează spațiul în care trăiești cu obiecte care au o valoare sentimentală precum fotografii cu membrii familiei, primele desene ale copilului tău, aparatul de fotografiat din copilărie, mașina de cusut a bunicii sau cu elemente decorative care te fac să te simți răsfățată precum lumânări parfumate, sticle vechi de spițerie transformate în vaze de flori sau o pătură din fire gigant de lână, obiect decorativ în tendințe în ultimii ani.

6. Accente de culoare

Pentru a crea o atmosferă pozitivă în casa ta, nu este nevoie să schimbi mobilierul din fiecare cameră sau să revopsești toți pereții; câteva accente de culoare sunt îndeajuns pentru a crea un spațiu vesel și primitor. Acordă atenție sporită culorilor care te bine-dispun și alege decorațiuni care să reflecte preferințele tale. Câteva perne decorative în culori intense – portocaliu, verde intens, fucsia sau albastru ultramarin – pe o canapea albă, un nou set de farfurii în nuanțe potrivite sezonului sau draperii și covoare noi, asortate pot da impresia că ai redecorat întreaga casa și te pot reîmprieteni cu spațiul în care locuiești.

7. Surse de lumină

Sursele de lumină fluorescente sau prea puternice ne afectează negativ starea de bine și pot conferi spațiului în care trăim un aer trist, steril sau neprimitor. Adepții hygge, arta daneză de a crea intimitate și confort sufletesc, ne sfătuiesc să dispunem strategic corpurile de iluminat în casa    pentru a crea zone liniștitoare, eliminând tuburile fluorescente și becurile incandescente și mizând pe lumina naturală, pe lampadare și lumânări. Decorați casa cu lămpi, veioze și aplice care să răspândească o lumină difuză, care nu vă intră în ochi și folosiți lumânări pentru a crea o ambianță caldă și relaxantă.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns