Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Tendințe în amenajarea biroului de acasă

Tendințe în amenajarea biroului de acasă

amenajare birou de acasa

Atunci când vorbim despre renovarea și amenajarea biroului sau a spațiului de lucru, avem în vedere ca prioritate un lucru: productivitatea. Suntem în spațiul respectiv cu un scop clar, iar acela este să ne concentrăm pe sarcinile de lucru, să avem totul la îndemână și camera să fie astfel gândită încât să ne faciliteze accesul rapid la resurse.

Cum în ultimii ani, tot mai multe companii încurajează lucrul de acasă, mulți angajați se văd nevoiți să își amenajeze un birou în locuință. Ideal este ca acest spațiu să fie luat în calcul de la început, atunci când ne mutăm undeva sau ne construim o casă.

Chiar dacă nu lucrăm de acasă, tot este util să avem un birou unde putem folosi calculatorul, unde ținem actele familiei și unde putem să ne izolăm pentru a lucra la câte un mic proiect sau a pune pe hârtie idei de bricolaje sau de afaceri.

Indiferent dacă ai un birou izolat (o cameră specială pentru lucru) sau un birou integrat (într-un colț de living sau dormitor), ține seama de lumină, spațiu, mobilă, tehnologie, plante.

Citește și: 4 lucruri esențiale pentru biroul de acasă

Lumină

În primul rând, este indicat ca spațiul pe care îl alegi special pentru a deveni camera de lucru să fie pe cât posibil izolat de zgomote și de trafic, intern și extern. Evită apropierea de camera de joacă a copiilor sau lângă bucătărie, unde este mult zgomot. Biroul trebuie să fie luminat.

Optează pentru geamuri mari pe partea de sud, care îți vor garanta lumină naturală mare parte din zi. Dacă nu, montează multe corpuri de iluminat în birou, o lustră în mijlocul camerei nefiind suficientă.

Alege becuri sau spoturi cu lumină naturală și instalează-le în puncte strategice în cameră, de exemplu deasupra mesei de lucru, lângă spațiul cu acte sau resurse pentru bricolaje, în colțul opus ferestrelor, pentru a echilibra luminozitatea. Este bine să ai și lampă de lucru sau o veioză cu braț mobil, pe care o poți orienta în direcția dorită.

Spațiu

Pentru birou nu ai nevoie de o cameră foarte mare – mai ales dacă acesta nu este folosit în același timp de mai multe persoane. Atunci când vrei să îl finisezi sau renovezi, gândește-te la cât de mult îl vei folosi și cât de mult va trebui să muncești la curățenia și întreținerea sa și, în funcție de acest aspect, optează pentru materiale care se curăță ușor (de exemplu gresie sau parchet) și se întrețin la fel. Pentru pereți, alege vopseaua lavabilă.

Citește și: Tipuri de vopsea în funcție de aspectul final 

Un produs care câștigă teren în ultima vreme și este preferat de mulți oameni care lucrează de acasă este vopseaua cu proprietăți de tablă de scris. Un spațiu mic (nu un perete întreg, deoarece este neagră și se pierde din luminozitate), de exemplu de 1 mp, este dat cu această vopsea, pe care, atunci când se usucă, poți scrie cu cretă și șterge cu buretele umed, ca la școală. Acest lucru ajută mai ales persoanele care, în munca lor, au nevoie să parcurgă în scris diferiți pași sau să schițeze mai multe variante de design până o aleg pe cea finală. Ca alternativă, poți instala o tablă albă, pe care se scrie cu markere speciale – se găsesc în diverse mărimi, dar sunt mai scumpe decât vopseaua cu efect de tablă.

Mobilă

Alege practicul. Uită de obiecte masive, din lemn natur, dulapuri grele care acoperă un întreg perete și la ale căror rafturi superioare oricum nu ajungi niciodată, fotolii butucănoase. Alege mobilă futuristă, cu design agil, din materiale ușoare și corpuri de mobilier adaptabil, care pot fi mutate și rearanjate în orice colț al camerei.

Optează pentru mobilier modular, rafturi în formă de cub, care se pot stivui, scaune comode și un birou suficient de mare, cu spațiu de depozitare și sertare care glisează cu ușurință.

Un trend care acum se răspândește în toată lumea este cel al biroului înalt, cu scaun la fel. Design-ul acestuia a fost de fapt adoptat ca urmare a informațiilor legate de sănătatea angajaților. Cum statul pe scaun 8 ore pe zi nu este recomandat pentru corpul și mintea noastră, aceste birouri sunt situate la înălțime (aproximativ 1,3-1,5 m), pentru a permite persoanei să lucreze și stând în picioare.

Scaunele și ele înalte, au aspectul celor specifice pentru bar, cu un singur picior, înălțime reglabilă și design modern, fiind realizate de obicei din sticlă, plastic și metal.

Tehnologie

Asigură-te că vei avea acces la internet wireless de calitate, cu semnal puternic, acolo unde ai biroul. Salvează-ți regulat munca și informațiile pe un hard extern. Alege corpuri de mobilier, mai ales birouri, prevăzute cu orificii și accesorii pentru căști, cabluri de alimentare, luminozitate crescută pentru tastatură etc.

Plante

Chiar dacă ești în birou pentru a lucra și a te concentra pe activități care poate nu au legătură cu natura, este indicat să ai plante și elemente naturale în birou, deoarece acestea relaxează și oxigenează creierul, ceea ce crește productivitatea. De aceea unele sedii de companii par grădini botanice, cu parcuri și bănci interioare și pereți uriași acoperiți cu plante vii. Așa că găsește loc pentru măcar 2-3 vase cu tulpini de bambus, dracaena, ficus.

 

 

Text: Cătălina Vieru

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns